Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Když můžeš křičet, máš asi dost kyslíku! Soud zveřejnil komunikaci mezi Floydem a policisty

    Přesně dvacetkrát měl George Floyd 25. května žádat zasahujícího policistu Dereka Chauvina, aby na něm neklečel. Prosbám policista nevyhověl a zadrženému jen klidně odpověděl, že pokud má dost kyslíku na to, aby mohl křičet, zřejmě není situace tak vážná. O několik hodin později černoch v nemocnici v Minneapolisu zemřel.

    Policisté zasahující proti Georgi Floydovi měli na hlavách kamery, jejichž záznam poprvé zazněl u soudu, který měl k dispozici také přepis konverzace mezi Floydem a policisty. Do dnešního dne se veřejnost musela spokojit pouze se záběry a výpověďmi kolemjdoucích svědků.

    „Chceš mě zabít, chlape,“ řekl podle nových informací Floyd zasahujícímu Chauvinovi, který na něm v danou chvíli klečel. Dokazuje to záznam z kamery policisty Thomase Lanea, jenž všemu přihlížel.

    Z přepisu celé komunikace je jasné, že Floyd policistům zopakoval, že nemůže dýchat, celkem dvacetkrát.

    „Mluvit tě stojí sakra hodně kyslíku,“ řekl ležícímu muži Chauvin. „Pokud nemůžeš dýchat, přestaň mluvit, přestaň řvát,“ dodal ještě strážník, který na Floydovi klečel téměř osm minut.

    „Zabíjí mě. Zabíjí mě. Nemůžu dýchat, nemůžu dýchat,“ křičel dále Floyd.

    Jeho poslední slova během zásahu zazněla na žádost Laneova právníka, podle něhož není možné obvinit další zasahující policisty. Chauvinův obhájce se zatím novinářům odmítl ke zveřejněnému přepisu jakkoliv vyjádřit.

    Podle záznamů Floyd před svou smrtí vzpomínal na svou rodinu, konkrétně na matku a děti. „Mami, mám tě rád. Řekni mým dětem, že je miluju. Umírám,“ křičí ve videu Floyd.

    Z nově zveřejněného materiálu je patrné, že kolemjdoucí na zdravotní stav zadrženého muže několikrát upozorňovali. Zasahující policista Thomas Lane se snažil Floydovi nahmatat puls, ale nepodařilo se mu to. Dokonce se ptal i Chauvina, zda se mu podařilo puls nahmatat. Ten však odpověď odbyl a dále na muži klečel.

    Policista Lane nyní bojuje o to, aby nebyl stíhán za napomáhání k vraždě. Podle jeho obhájce hraje v jeho prospěch skutečnost, že se několikrát svého kolegy dotazoval, zda je možné Floyda otočit. To Chauvin vždy odmítl.

    Spojené státy se připravují na pohřeb George Floyda, který bude vysílán online.

    Podle záznamů je patrné, že se Floyd policistů nesmírně bál a od první chvíle jednal téměř hystericky.

    „Pane příslušníku, prosím, nestřílejte na mě. Prosím, pane. Už jsem byl postřelený. Byl jsem, pane příslušníku, už dřív postřelený stejným způsobem,“ sypal ze sebe muž, pro něhož si policisté přicházeli s odjištěnou zbraní.

    Přepisy z kamer a svědectví policistů mají přes 140 stran textu a je z nich zřejmé, že policisté byli zaskočeni chováním George Floyda, který si stěžoval na bolesti celého těla, prosil o vodu a tvrdil, že trpí klaustrofobií a nemůže nastoupit do policejního vozu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:16 pátek 6. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      56
    • Trapas
      46
    • Tvl
      40
    • Haha
      31
    • Cože
      29
    • Sladký
      29
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...