Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pohřeb George Floyda: „Chceme odplatu!“ znělo během obřadu. Velebili strhávání soch

    V Houstonu se uskutečnil pohřeb George Floyda, jehož nedávná smrt vyvolala mezinárodní vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě. Téma rasové spravedlnosti se neslo celým pohřebním obřadem, který trval přes tři hodiny. Svůj vzkaz pozůstalým poslal i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden. Naopak tvrdého odsouzení se dočkal Donald Trump. Spíše než poslední rozloučení s Georgem Floydem obřad místy připomínal politickou agitaci. Pochváleny byly například nepokoje ve Velké Británii, kde došlo ke strhávání soch historických osobností.

    Oficiálně pohřeb začínal ve dvanáct hodin místního času, ale lidé se před obřadní síní scházeli už několik hodin předtím. Dovnitř se jich dostalo pouze 500, ostatní museli zůstat venku, přitom se na pohřeb často sjeli ze všech koutů USA. Jejich argument, proč vážili tak dlouhou cestu, byl jasný.

    „Změní svět. Doufám, že to bude k lepšímu. Pokud budeme všichni držet pospolu, dokážeme velké věci,“ řekl jeden z přítomných pro Washington Post.

    Samotný pohřeb byl vysílán bezplatně online. Vše zahajoval tradiční černošský gospel, během něhož řada přítomných hostů tančila.

    Jako jeden z prvních hovořil, i když jen z obrazovky, současný kandidát na prezidenta Joe Biden, který promluvil k malé dceři George Floyda.

    „Malá Gianno, tak jako jsem ti to říkal už včera, když jsme se viděli. Jsi velmi statečná. Tatínek se na tebe kouká a musí být pyšný. Vím, že máš mnoho otázek. Přitom žádné dítě by se nemělo ptát na to, na co se ptá tolik černošských dětí po mnoho generací: Proč táta odešel?“ kladl víceméně řečnickou otázku Biden, který se svými výroky postavil na stranu demonstrujících.

    Na opačné straně barikády stojí právě jeho konkurent Donald Trump.

    Současný americký prezident během pohřbu čile vypisoval na sociálních sítích, ale o Floydovi se nijak nezmínil.

    Do Trumpa se na pohřbu pustil reverend Al Sharpton, jenž mu vytkl, že více mluvil o nasazení armády a potlačování nepokojů než o brutálním zákroku, který k nim vedl.

    „Mluví o armádě a násilí, ale o 8 minutách a 46 vteřinách policejní vraždy neřekl nic,“ hřímal Sharpton, který ve svém dlouhém závěrečném proslovu vyzdvihl dění ve Velké Británii, kde podle něj lidé správně boří rasismus a potlačování lidských práv tím, že strhávají sochy, házejí je do řeky nebo se na nich dopouštějí vandalství.

    Vůči Trumpovi se vymezila také neteř George Floyda Brooke Williamsová, která přednesla možná nejbojovnější proslov.

    George Floyd se dočkal okázalého rozloučení, které provázela řada proslovů.

    „Je třeba změny! Musíme bojovat a změnit zákony této země. Někdo nám říká, že Ameriku uděláme opět skvělou, ale kdy byla Amerika skvělá?“ narážela Williamsová na slogan Donalda Trumpa „Make America Great Again“.

    Během obřadu se znovu mluvilo o důstojníkovi Dereku Chauvinovi, který klečel na krku George Floyda. Reverend Sharpton řekl, že člověk dech nedává, ten dává bůh, a proto nikdo nemůže brát dech tomu druhému.

    Kandidát na prezidenta Joe Biden poslal na pohřeb svůj vzkaz.

    Chauvin je sice ve vazbě a obviněn z vraždy, přesto Al Sharpton uvedl, že kdyby se podobného skutku dopustil černoch, byl by ihned zatčen.

    „Kdyby černoši udělali bělochovi to, co se stalo Georgeovi, byli by ihned posláni do vězení. To, co se stalo, nebyla žádná tragédie, byl to zločin,“ řekl duchovní.

    Že se jednalo spíše o politickou agitaci a vyslání vzkazu skrze přítomné kamery, dokazoval také kongresman Al Green, jenž více času než samotnému Floydovi věnoval rasovým otázkám a boji černochů za spravedlnost.

    „Přežili jsme otroctví, ale nespojili jsme se. Přežili jsme segregaci, ale nespojili jsme se. Je čas na usmíření v naší zemi. Někdo musí usilovat o usmíření černých lidí v USA,“ prohlásil Green.

    Po téměř třech a půl hodinách byla rakev odnesena z obřadní síně a průvod zamířil k místnímu hřbitovu, kde bude Floyd pochován vedle své matky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:21 středa 7. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      134
    • Haha
      42
    • Tvl
      39
    • Super
      34
    • Cože
      27
    • Sladký
      27