Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hysterické chování, křik a smlouvání o život. George Floyd byl při zásahu policistů zoufalý

    Jeho smrt vyvolala vlnu demonstrací, které Spojené státy dlouho nezažily. Jaké byly poslední okamžiky George Floyda a zda skutečně musel zemřít při zákroku jednoho ze zasahujících policistů, nyní bude zkoumat soud. Nejnovější záběry z kamery umístěné na těle jednoho ze strážníků ukazují, že Floyd měl z mužů v uniformách panický strach. Zároveň odmítal sednout si do vozu a jet s nimi na služebnu, už v těch chvílích se bál o svůj život.

    George Floyd zemřel 25. května poté, co byl zadržen několika policisty, přičemž Derek Chauvin mu několik minut klečel na krku. Přestože se jednalo o běžný policejní postup, soud nyní zkoumá, zda strážník nepřekročil hranici. Už v minulých týdnech byl zveřejněn přepis komunikace mezi policisty a Floydem, který několikrát zopakoval, že nemůže dýchat a má strach.

    Dokonce v jednu chvíli volal o pomoc svou maminku, což má podle obžaloby dokazovat zoufalost, kterou v danou chvíli muž prožíval.

    Matka George Floyda zemřela už před mnoha lety a kriminálník ji v rozhovoru s policisty zmínil několikrát. Například ve chvíli, kdy na něj strážník zamířil pistolí.

    „Prosím, budeme se bavit a koukat si z očí do očí. Nezastřel mě! Ztratil jsem mámu, prosím, kamaráde,“ řekl směrem k policistovi Floyd, který do té doby seděl v autě, jakmile zpozoroval uniformy a zbraň, začal být hysterický.

    Záběry z incidentu mají dokazovat nejen zbytečně agresivní chování policistů, ale i jejich minimální snahu o soucit s mužem, který je neustále prosil o pomoc.

    Video mělo být původně přehráno pouze v soudní síni a na veřejnost se dostat nemělo, teď ho mají americké média k dispozici.

    Šokující je, že mimo výkřiků „nemohu dýchat“ je slyšet také věta „takhle zřejmě zemřu“, která se následně skutečně naplnila a vyvolala občanské nepokoje nejen v USA.

    Policie byla k zásahu vyslána kvůli podání stížnosti, kdy prodavač ohlásil, že u něj chtěl Afroameričan zaplatit falešnou dvacetidolarovkou. Strážníci po příjezdu do prodejny zjistili, že podezřelý neutekl, ale sedí v autě na parkovišti.

    George Floyd byl při svém zadržení vyděšený k smrti.

    Policisté jsou zjevně z Floydových nářků překvapení a vyptávají se lidí, kteří s ním seděli v autě, zda je muž opilý nebo zfetovaný. 

    „Ne, jen jde o to, že už byl jednou postřelen. Má takový menší problém,“ vysvětluje strážníkovi muž, který naznačuje, že má Floyd nějaké psychické problémy.

    Neřešitelným úkolem se ukázala snaha dostat zadrženého do vozu, jelikož neustále křičel, že v autě zemře, protože má strach. Policisté mu alespoň nabízejí, že stáhnou okýnka, pokud to jeho klaustrofobii nějak pomůže.

    George Floyd byl při svém zadržení vyděšený k smrti.

    Chvíli předtím než dojde k diskutovanému zakleknutí na krk, mluví Floyd o tom, že měl covid-19 a bojí se, že onemocní znovu.

    Nakonec prosí o to, aby lidé vzkázali jeho dětem, že je měl rád a že on sám zemře.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 2. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      111
    • Trapas
      51
    • Sladký
      45
    • Tvl
      43
    • Super
      31
    • Cože
      31
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...