Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Je to on. Střelec David K. vraždil i v Klánovicích, usvědčila ho shoda zbraně

    Česká republika se pouhé tři dny před Vánoci zahalila do smutku po nejhrozivějším masakru historie. Ten má na svědomí student, který na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy samonabíjecí puškou popravil čtrnáct lidí a řadu dalších zranil. Navíc už před týdnem zemí otřásla chladnokrevná poprava dvaatřicetiletého muže a jeho teprve dvouměsíční dcery. A policejní verze, že David K. (†24) má na svědomí oba případy, začala nabírat čím dál reálnější obrysy. Nyní je to potvrzeno.

    Bezprostředně po vražedném běsnění na univerzitě ministr vnitra Vít Rakušan upozornil, že zatím není důvod se něco takového domnívat. To se ale v průběhu hodin změnilo. Zejména poté, co kriminalisté prohledali dům v Hostouni, kde David K. žil a včera ráno zavraždil svého otce.

    Z moderního rodinného domu vynesli celou řadu důkazů. A zanedlouho už policejní ředitel Martin Vondrášek hlásil zásadní zvrat ve vyšetřování.

    „Velice vážně pracujeme s verzí, která v tuto chvíli je velmi reálná, že útočník z filozofické fakulty má na svědomí i dvě oběti z konce minulého týdne v Klánovickém lese,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci.

    A po páteční další dopolední tiskovce se verze zdá být téměř jistá, což řekl i Rakušan. Policisté totiž prozradili, že David K. patřil k širšímu okruhu podezřelých, které měli v souvislosti s klánovickou dvojnásobnou vraždou v hledáčku. Zatím ho však nesledovali, na to podezření ještě nebylo dostatečně silné a dalších podezřelých byly tisícovky.

    „Chybělo nám pár dní a dostali bychom ho,“ zaznělo na konferenci, že policie nebyla daleko od toho, aby masakru na filozofické fakultě předešla.

    Studenti vybíhají ze školy před střelcem

    To spojení se ostatně nabízelo, oba činy v Česku historicky nemají obdoby a teď se staly během necelého jednoho týdne.

    Podle zpráv, které David K. zanechal na sociální síti Telegram, je navíc zřejmé, že ve své touze po vraždění zvažoval právě obě varianty.

    Studenti se schovávali na římsách.

    „Vždycky jsem chtěl zabíjet, myslel jsem, že budu maniak. Pak jsem si uvědomil, že masová vražda je mnohem výhodnější než sériové vraždy. Jak jsem říkal... Čekal jsem... Snil jsem... Chtěl jsem... Ale Alina byla posledním podnětem. Bylo to, jako by za mnou sestoupila z nebe a pomohla mi,“ psal a na mysli měl ruskou studentku Alinu Afanaskinovou, která 7. prosince zavraždila dva studenty na gymnáziu v Brjansku.

    Nyní policie na sociální síti X v pátek odpoledne informovala, že balistická expertiza prokázala shodu zbraně, která byla použita minulý pátek při dvojnásobné vraždě muže a nemluvněte v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel David K.

    Policisté vynášejí důkazy z domu v Houstouni.

    Šéf pražské mordparty Aleš Strach míní, že pravděpodobný vrah neměl k činům jeden konkrétní důvod a předpokládá kombinaci více motivů. Klíčem by možná mohl být fakt, že David K. trpěl psychickými problémy, které ho odtrhávaly od reality. Na Telegramu měl kromě slov o tom, jak za ním z nebe sestoupila ruská vražedkyně, psát i další bizarní věci, které zanechávají otázky nad jeho duševním zdravím.

    Fotogalerie