Jak žije Erdoganův sok Gülen? Z darů bydlí v paláci za 20 milionů dolarů

Po pokusu o převrat v Turecku měl prezident Erdogan zcela jasno o viníkovi - podle státníka to celé vymyslel jeho úhlavní nepřítel Fetulláh Gülen. Muslimský klerik žije od konce 90. let v USA a nebydlí se mu špatně. Ačkoliv má image intelektuálního a duchovního člověka, bydlí v obrovské vile za odhadem dvacet milionů dolarů.

Dříve spolupracovali, dnes se nenávidí. Turecký prezident Recep Erdogan po pátečním puči ukázal prstem směrem k USA.

Právě tam od 90. let žije Fetulláh Gülen, klerik, vůdce náboženského hnutí Hizmet a Erdoganův sok číslo jedna. Nápad s převratem se podle hlavy Turecka nezrodil v zemi půlměsíce, ale na adrese 1857 Mt. Eaton Road, Saylorsburg, Pensylvánie.

Obrovskou vilu v americké Pensylvánii postavil Gulen za peníze svých...

Zda najdeme obrovskou usedlost, v níž Gülen bydlí a zároveň jde zřejmě o centrálu jeho stoupenců. Bez rozpaků můžeme říct že, jde o honosný palác, na který se mu složili jeho stoupenci, která má nejen v Turecku ale i po celém světě.

Video: Jak to vypadá uvnitř Gülenova paláce?

Gülen se od puče okamžitě distancoval. „Hluboce odsuzuji pokus o vojenský převrat v Turecku. Vláda by měla být nastolena skrze svobodný proces férových voleb, ne silou,“ řekl propagátor moderního islámu a muž, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších intelektuálů současnosti.

Proč je tedy Gülen trnem v oku Erdogana?

Turecká vláda mnohokrát v minulosti zdůrazňovala, že musí bojovat proti Gülenovým stoupencům, protože oni tvoří stát ve státě. Ve skutečnosti k roztržce mezi kdysi přáteli došlo v situaci, kdy justice, v níž mělo Gülenovo hnutí politickou převahu, začala prošetřovat korupci v řadách nejužších spolupracovníků prezidenta Erdogana. Informovali jsme ZDE.

V posledních letech turecká vláda uspořádala hon na Gülenovi stoupence a řadu z nich - mluví se o tisících lidí - propustila ze státního aparátu a některé také nechala zavřít.

Podle některých teorií Erdogan puč nafingoval, aby si zlepšil image a Gülena očernil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:53 úterý 15. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7
  • 7