Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bývalá zaměstnankyně drtí Facebook: Diktátor Zuckerberg investuje do nenávistných reklam!

    Frances Haugenová pálí do Facebooku ze všech stran. | foto: Profimedia.cz

    Kauza Facebook Papers, tak někteří označují zemětřesení kolem největší sociální sítě, pod kterou spadá kromě dalších třeba i Instagram. Bývalá produktová manažerka společnosti Frances Haugenová předala listu The Wall Street Journal tisíce interních dokumentů, které mimochodem ukazují na to, že si Facebook nechal vypracovat dvě studie, podle nichž užívání sítě vede mladé lidi k sebevražedným myšlenkám a dalším psychickým problémům. Podle Haugenové s tím „Mark“, jak říká šéfovi Facebooku Zuckerbergovi, ani další lidé z vedení nic nedělají. Naopak jim vyhovuje, že na jejich sítích bují nenávist a dezinformace.

    Bývalou vysokou zaměstnankyni Facebooku si zavolali britští poslanci do Westminsteru, aby jim o problematice nenávistného prostředí sociálních sítí pohovořila.

    „Platforma podporuje nenávist. Hněv a nenávist jsou totiž nejjednodušším způsobem, jak Facebook šířit dál,“ uvedla kromě dalšího Haugenová, podle níž existují i konkrétní příklady toho, jak společnost do nenávisti investuje peníze.

    Frances Haugenovou přivedla ostraha.

    „Na Facebooku je podstatně levnější spustit negativní, nenávistnou, rozdělující reklamu než spustit reklamu vyjadřující soucitnost a empatii,“ vysvětlila bývalá zaměstnankyně.

    Facebook podle ní má osvědčeno, že kontroverzní a nenávistné reklamy generují mnohem větší zpětnou vazbu uživatelů, a tudíž jsou výhodnější.

    Mark Zuckerberg podle Haugenové vládne Facebooku prakticky neomezeně. Vybraným celebritám a politikům prý toleruje porušování pravidel sítě, zato třeba ve Vietnamu nechává naopak cenzurovat protikomunistické disidenty, protože jinak by v zemi hrozil zákaz Facebooku, což by vedlo k velkým finančním ztrátám. 

    O tomto případu už ostatně v minulosti psal list The Washington Post.

    Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

    Velkým problémem Facebooku nadále zůstávají dezinformace. Haugenová tvrdí, že firma sice disponuje systémy, které mají za úkol detekovat závadný obsah, jenže tak zvládnou učinit spolehlivě maximálně v případě americké angličtiny.

    „Lidé jsou krmeni dezinformacemi, které jsou nebezpečné a radikalizují je,“ míní bývalá pracovnice s tím, že třeba takový útok na Kapitol USA je teprve začátek, pokud někdo nezakročí.

    Frances Haugenová vystoupila před britským parlamentem.

    Haugenová se nicméně domnívá, že mnohem nebezpečnější než samotný Facebook je čím dál populárnější sociální síť Instagram, kterou společnost vlastní také.

    „Je nebezpečnější než jiné formy sociálních médií. Instagram je o srovnávání sociální úrovně, životním stylu a vzhledu. To je pro děti nejhorší,“ uvedla Haugenová, podle níž Facebook provedl vlastní výzkum, na základě kterého zjistil, že děti jsou často na Instagramu nešťastné, ale mají pocit, že ho nemohou přestat používat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:10 středa 23. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      47
    • Tvl
      6
    • Haha
      5
    • Trapas
      3
    • Cože
      0
    • Sladký
      0
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...