Erdogan pokračuje v islamizaci Turecka: Obnovil čtení z Koránu v Hagia Sofia

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kromě despotických praktik v čele země usiluje i o to, aby se dnes sekulární Turecko oficiálně stalo islámskou republikou. Kromě sílících apelů na turecké muslimy obnovil čtení z Koránu v chrámu Hagia Sofia, který posledních 80 let fungoval jako muzeum.

Tureckému prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi je vytýkáno mnoho věcí. Kromě despotického vládnutí a potlačování opozice i to, že se snaží o to, aby sekulární Turecko přijalo islám jako oficiální náboženství.

Minulý měsíc Erdogan například apeloval na turecké muslimy, aby se zřekli antikoncepce a plodili další děti, které budou šířit islám. Nyní s počátkem islámského posvátného měsíce Ramadánu po více než 80 letech povolil čtení z Koránu v chrámu Hagia Sofia v Istanbulu.

Hagia Sofia byla původně byzantským křesťanským chrámem. Za osmanské říše byla přetvořena na mešitu a v rámci Atatürkových reforem se z někdejší největší sakrální budovy na světě stalo ve třicátých letech minulého století sekulární muzeum.

Erdogan povolil dodnes neslýchanou věc a v rámci Ramadánu každý večer v chrámu probíhá čtení veršů z Koránu, které je navíc přenášeno státní islámskou televizí TRT Diyanet.

Někteří členové Erdoganovy vládnoucí strany AKP se navíc vyslovili pro to, aby se do budoucna z chrámu, který je součástí světového dědictvé UNESCO, stala opět mešita přístupná jen muslimům.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:54 čtvrtek 6. října 2016. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 10
  • 6
  • 6
  • 5
  • 3