Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Průšvih eDoklady pokračuje, do Pirátů pálí i kolegové: Zpackaná digitalizace, kluci to nezvládli

    Aplikace eDoklady pokračuje v katastrofickém rozjezdu. | foto: Twitter

    Měl to být velký krok pro digitalizaci České republiky. Aplikace eDoklady nabízí možnost občanky v mobilu, do budoucna tam budou moct být i další doklady. Jenže její spuštění je zatím jedna velká mizérie. Piráty za ni nekritizují zdaleka jen odpůrci.

    Aplikaci provází problémy od počátku, padat začala už po několika desítkách tisíc registrací. Piráti Ivan Bartoš a Jakub Michálek se pochlubili, že jim aplikace běží, to ovšem podle odezvy měli velkou kliku.

    Na rozdíl od nich totiž tisíce lidí hlásí nejrůznější problémy. Někomu aplikace nejde vůbec, po dalších vyžaduje aktualizaci, kterou ale nelze provést. V jiných případech zase vyskočí oznámení, že je potřeba zrušit starou registraci, tu ale uživatelé neudělali.

    Komplikace začaly zasahovat i do jiných systému. Státní ústav pro kontrolu léčiv oznámil, že v mnoha případech nelze vyzvedávat léky na občanku. Otec projektu a šéf Pirátů Ivan Bartoš se ale včera dušoval, že na vině aplikace eDoklady není.

    „Aplikace eDoklady nezpůsobuje problémy při ověřování totožnosti klasickým způsobem – tedy prokázáním se plastovou občankou, například u eReceptů. Veškeré systémy, které ověřování totožnosti využívají, tedy základní registry a informační systémy, i přes velkou zátěž fungují bez obtíží. Pouze krátkodobé výpadky přihlašování k online službám státu způsobilo v uplynulých dnech dočasné přetížení systému Identity občana (NIA). Přetížení bylo způsobeno velkým počtem lidí, kteří se registrovali v aplikaci eDoklady. Problém se však začal okamžitě řešit a přihlašování již téměř bez problémů funguje,“ zveřejnil tiskové prohlášení.

    Odpovědí mu byla další salva screenshotů lidí, kterým aplikace nefunguje. Tristní rozjezd důležitého kroku v Piráty tolik proklamované digitalizaci Česka je terčem posměšků i kritiky. Své k tomu napsal třeba i senátor Zdeněk Hraba, který reprezentuje ODS, tedy vládního koaličního partnera Pirátské strany.

    „Myslím, že definitivně padla mantra, že jsou piráti „ti kluci od počítačů, kteří digitalizaci zvládnou“. Jsem ochotný odpustit nějaký ten počáteční nedoraz. Chápu, že u všeho mohou být porodní bolesti, ale s velkou pompou spouštět něco, co druhý den začne padat a s sebou strhávat další státní systémy, to už je pořádná bolest. Bohužel tím ale lidé, kteří jsou za toto zodpovědní (pan ministr Bartoš i DIA) hazardují s důvěrou občanů v jakoukoliv digitalizaci státu jako takovou. A to už je pořádný problém,“ napsal Hraba na sociální síti X.

    „Upřímně jsou obecně edoklady věc, za kterou by si pan ministr Bartoš zasloužil pochvalu, kdyby to řádně fungovalo. Ale copak nevidíte, že po sérii zpackaných pokusů o digitalizaci za posledních X let je tento další problém tím, co jen utvrdí ty, kteří v digitalizaci nevěří?“ dodal pak v komentářích.

    Konkrétní reakci či Ivan Bartoš nebo Jakub Michálek, kteří si ještě před dvěma dny pochvalovali, jak jim aplikace funguje, nepřinesli. Šéf poslaneckého klubu Pirátů pouze zmínil „občasné výpadku kvůli stařičkým serverům“. Jak se ovšem zdá, problémy jsou mnohem závažnější.

    Fotogalerie