Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Začátek eDokladů je průšvih: Servery padají, lidem nejde ani vyzvednout lék na občanku

    Piráti Ivan Bartoš a Jakub Michálek se pochlubili, že jim aplikace eDoklady funguje skvěle. Řada ostatních to štěstí neměla. | foto: Facebook

    Nám s Ivanem to funguje, pochlubil se včera večer pirátský poslanec Jakub Michálek, že on i šéf strany Ivan Bartoš už mají svou občanku v mobilu. Měli kliku. Tisíce lidí hlásí nejrůznější komplikace, servery padají, a dokonce i chyby v základních registrech začaly komplikovat vydávání léků na občanku. Někteří lidé se k nim nedostanou.

    Michálek komplikace zmínil právě i ve včerejším příspěvku. Nevěnoval jim však příliš pozornosti, pouze podotkl, že „stařičké servery“ nezvládly nápor zájemců o aplikaci.

    Jenže problém je ve skutečnosti hodně velkých rozměrů. Aplikace nefunguje obřímu počtu lidí už druhým dnem.

    Po spoustě z nich například eDoklady chtějí aktualizaci, kterou ale reálně spustit nelze. Dalším se aktualizace podařila, aplikace pak ale hlásí chybu. Jiní lidé mají takový problém, že po nich aplikace chce, aby zrušili předchozí registraci, žádnou takovou ale nikdy neudělali.

    A dalším aplikace nejde spustit zkrátka vůbec.

    Tristní start aplikace ovšem začal přesahovat i mimo její vlastní hranice. Už včera eDoklady shodily také Identitu občana. A dnes také základní registry, které slouží k vyzvedávání léků na občanku.

    „V souvislosti se spuštěním mobilní aplikace eDoklady je aktuálně téměř nedostupná identifikace osoby v základních registrech a Identitou občana. Vzhledem k tomu, že tuto identifikaci využívá i systém eRecept, tak aktuální nedostupnost identifikačního prostředku způsobuje problémy i zde,“ oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na svém webu.

    K dnešním výpadkům se Jakub Michálek ani Ivan Bartoš, který za projektem stojí, zatím nevyjádřili. Na jejich sociálních sítích se mezitím kupí kritika. Například, že vytvořili aplikaci pro deset milionů lidí, která nezvládne ani pár desítek tisíc.

    „Padalo to už v pátek, kdy si appku stáhlo podle vašich údajů 70 tisíc lidí, padalo to i v sobotu, kdy to mělo být 100 tisíc,“ podotkl jeden z uživatelů, který si do aplikace zjevně také nedostal.

    Fotogalerie