Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peklo na Žižkově: Kolem „Krausova“ divadla se válí jehly a výkaly, na střeše kradené kabelky

    Pekelná ulička vede pod moderní cyklostezkou k divadlu Ponec. Jde o oblíbené místo žižkovských narkomanů. | foto: Expres.cz

    Turistů ubylo, místo po nich ale spolehlivě zaplnili narkomani. Expres.cz se v několika posledních týdnech věnuje problematice pochybných existencí, kterých jako by se po koronavirové pandemii v Praze vyrojilo víc než kdy dříve. Dlouhodobě je přítomnost drogově závislých velkým problémem na Žižkově, kam jsme se po Andělu a některých částech Prahy 10 vyrazili podívat. Jednou z mnoha kapitol, které v následujících dnech přineseme, je temná ulička kousek od hlavního nádraží, která se nachází přímo pod moderní cyklostezkou a vede k divadlu Ponec. Běžci, pejskaři, ale i maminky s dětmi si musí dávat dobrý pozor, kam šlapou.

    Pekelná ulička se nachází přímo pod moderní cyklostezkou, která začíná kousek od VŠE a vede na Vítkov. Z druhé strany projíždějí tisíce aut denně rušnou Husitskou ulicí, která dělí Žižkov od Karlína.

    V minulosti místo platilo za domov feťáků a bezdomovců z celého Žižkova, jen nedaleko se ostatně nachází jedno ze tří kontaktních center pro závislé v Praze. Ulička nebývala průchozí a obyčejný člověk si do ní netroufl vkročit, což pochybným existencím vyhovovalo.

    Pekelná ulička na Žižkově vypadá na první pohled celkem normálně.

    Mezi zdí a pěší trasou je prostor, kam narkomani odhazují stříkačky a další věci.

    Dnes je situace jiná. Město oblast zprůchodnilo, je přístupná jak z ulice Příběnická, tak i od divadla Ponec, kde populární herec a moderátor Jan Kraus rozjížděl svou Show Jana Krause, než se s ní přestěhoval do Divadla Archa. 

    Lidé uličku využívají jako zkratku vedoucí na Florenc či Vítkov. Trávník je posekaný, rozpadlý dům, který zde stojí, se rekonstruuje. Na první pohled místo nepůsobí nijak špatně.

    Ulička vede až k divadlu Ponec.

    Jenže hlavní problém zůstal. Narkomani se tu scházejí nadále. Ke zjištění nám stačilo pár minut, ani jsme nemuseli příliš pátrat.

    Na několika místech jsme objevili známý výjev ze Smíchova, kde jsme v ulicích strávili v posledních týdnech několik hodin: poválené obaly od injekčních stříkaček a lahvičky se sterilní vodou, ve které si feťáci ředí drogu. 

    Stejně tak se po okolí válely dezinfekční papírky na vpich. Lidské výkaly jsou kapitola sama o sobě.

    Obaly od injekčních stříkaček se válejí všude.

    Zanedlouho jsme objevili i několik strašáků maminek a pejskařů, tedy samotné injekční stříkačky. Některé se alespoň nacházely v nepřístupné a zasíťované mezeře mezi stěnou budovy, kde se nachází divadlo Ponec, a pěší cestou.

    Stříkačky se povalují všude.

    Stříkačky se povalují všude.

    Další „poklady“ se zase skrývaly na střeše divadla. Tam měl narkomanům bránit ve vstupu ostnatý drát, ve kterém si ale udělali díru. Kromě dalších pomůcek pro aplikaci drog tam byla vidět celá řada pohozených kabelek, nepochybně následek krádeží.

    Na střeše divadla se válí staré oblečení i odhozené kabelky.

    „Někdy lezou tamhle přes plot, jindy si píchají přímo na cestě. Já si tudy občas zkrátím cestu, ale dítě bych sem samotné určitě nepustil,“ řekl nám místní muž, jenž zrovna procházel kolem.

    Poházené obaly od pomůcek k aplikaci drog i stříkačky lemují prakticky celou uličku až k divadlu a povalují se i podél silnice v Husitské ulici.

    Redaktoři Expresu se v rámci seriálu Peklo na Žižkově, který navazuje na předchozí díly Peklo na Andělu a Peklo na desítce, vydali přes Husitskou dále směrem k Florenci. Objevili jsme tam no-go zónu pod železničním mostem, kde ve stanech pospávají narkomani a bezdomovci.

    Reportáž z místa, kde nám několik z nich pohrozilo nožem a po ruce měla i agresivního psa, přineseme brzy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 21. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      31
    • Trapas
      15
    • Haha
      9
    • Super
      5
    • Cože
      5
    • Sladký
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...