Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peklo na Andělu: Stříkačky se válí i před základní školou! Okolí je hrozné, říká ředitelka

    Situace na Andělu | foto: Expres

    Náměstí na Andělu, tramvajová zastávka naproti obchodnímu centru a pak přilehlými ulicemi až k parku nad tunelem Mrázovka, kam se chodí pro „ránu“. Tak vypadá rajon narkomanů na pražském Smíchově. Občas ale ze svých obvyklých míst vybočí o pár bloků dál. Šokovaní obyvatelé Prahy 5 na sociálních sítích řeší injekční stříkačky povalující se třeba i před Základní a mateřskou a školou U Santošky.

    Expres.cz se problematice skupinek narkomanů, které zahltily pražský Smíchov, věnuje delší dobu. Jak jsme například zjistili, jedné takové party se chytila i nejznámější česká feťačka Katka z dokumentu Heleny Třeštíkové (psali jsme ZDE).

    Kolem stanice metra Anděl se pochybné existence scházejí. Na zastávce u OC Nový Smíchov mají svůj „koutek“, kde někteří pospávají či vykonávají potřebu, což je noční můrou zaměstnanců přilehlých obchodů (psali jsme ZDE).

    Narkomani následně nejčastěji putují do oblasti nad tunelem Mrázovka, kde si střílejí dávku. Také ale rádi zavítají do parků Na Skalce a Santoška. Injekční stříkačky přitom trousí, kde se jim zachce.

    Dokazuje to fotografie, kterou ve facebookové skupině sdružující obyvatele Prahy 5 zveřejnila žena jménem Zdenka.

    „Jehly už se válí ráno před školou. Je to v pořádku? Cestou do školky, tohle je konkrétně na Santošce, ale i na Skalce a Mrázovce, na dětských hřištích. Bude už se efektivně řešit problém, který roste?“ ptá se šokovaná maminka.

    Injekční stříkačka před školou na Smíchově

    S dotazem na to, jaká situace v okolí panuje, jsme se obrátili také na ředitelku Základní a mateřské školy U Santošky, paní Martinu Říhovou. Ta nám potvrdila, že situace v okolí je „hrozná“.

    „Před lety tu zřídili Sananim, někde v boční ulici blízko školy. Psali jsme petice, dělali jsme všechno možné, ale v podstatě nám tenkrát skoro nikdo nepomohl. Teprve až poté městská část vypověděla nějakého doktora, který jim předepisoval Subutex. Pak se to o něco zlepšilo,“ řekla nám ředitelka.

    Dodala však, že žádné konkrétní závažné problémy v bezprostředním okolí budovy škola neřešila.

    „V okolí školy jsme naštěstí v posledních letech nic vážného nezaznamenali, že by se tam například někdo zfetovaný válel, maximálně na zastávce. To spíše občas v parku nahoře se srocují, tam máme školku,“ uvedla ředitelka.

    Sananim, který zmiňuje, je nezisková organizace zaměřená na pomoc osobám se závislostí, především tou drogovou, ale i alkoholovou či hazardní. Kontaktní centrum Sananimu se skutečně nachází nedaleko školy. 

    Nejde navíc o jediné podobné místo v okolí, o několik ulic dále se nachází kontaktní centrum spolku Progressive, který se také zaměřuje na pomoc drogově závislým a poskytuje jim například sterilní jehly.

    Kritické situace si je vědoma i starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS). Ta před několika měsíci věnovala zvýšenému výskytu narkomanů v okolí rozsáhlý status.

    „Anděl, Plzeňská, hlavně okolí zastávky U Zvonu, parky Na Skalce, Mrázovka a další. Místa, která dlouhodobě zatěžuje pohyb uživatelů drog. Magistrát situaci okolo kontaktních center pro drogově závislé roky zanedbával, a proto jsem v dopise vyzvala radní Johnovou, aby vyslyšela obyvatele Prahy 5 a začala hledat řešení,“ uvedla Zajíčková.

    „K mému tlaku se tento týden připojil starosta Petr Hejma, naše situace je totiž velmi podobná té v Praze 1. Jsme dohodnuti na společném postupu a chystáme se zapojit starosty dalších městských částí. Kdo mě sleduje, ví, že jsem opakovaně apelovala na ředitele městské i státní policie. S šéfem pražských strážníků jsme domluveni na postupném navyšování počtu strážníků a zřízení stálé hlídky u Anděla,“ dodala starostka. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 21. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      42
    • Sladký
      11
    • Super
      9
    • Cože
      8
    • Haha
      7
    • Trapas
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...