„Město je úchvatné a podmanivé. Ubytování nádherné, stejně jako přístup místních obyvatel,“ popsal Václav pro redakci TN.cz, na niž se obrátil se svou zkušeností. Dovolená v Brele na Makarské riviéře bohužel nedopadla tak idylicky, jak by se z jeho slov mohlo na první pohled zdát.
„Nechutný, stovky metrů dlouhý pruh smradlavé pěny, fekálií, rozemletých papírů a místy i hygienických potřeb pro ženy, jako jsou vložky,“ popsal nepříjemný zážitek, který podložil fotografiemi i videi.
Připustil, že s výjimkou těchto dvou dnů bylo vše v pořádku, na zkažení dovolené to ale stačilo. „Je smutné, čemu nás dokážou v této zemi vystavit. To předčí i vyšší ceny a množství turistů. Každý, kdo jede k moři, si ho přeje mít minimálně čisté,“ pokračoval český turista, jenž se i přes negativní zážitek na Chorvatsko snaží nezanevřít.
V polovině června chorvatský deník Novi List informoval, že kvůli fekáliím byly uzavřeny tři pláže v letovisku Novi Vinodolski nedaleko ostrova Krk. Důvodem bylo vypouštění odpadních vod do moře kvůli nefunkčnímu kanalizačnímu systému. Podle laboratorních testů má mít Chorvatsko přesto jedno z nejčistších pobřeží v Evropě. Otázkou je, jak dlouho se bude této pověsti těšit, pokud úřady i přes množící se kiksy neinvestují do modernizace kanalizační sítě.
A to je právě to! I když tu turistům s prominutím nase*ou, vždycky se s důvěrou vrátí, zatímco v jiných destinacích z toho je obvykle haló. A hned se píší na pomyslný blacklist.
Zpoplatněné sprchy na plážích, zmrzlina za tři eura (72 korun), nejlevnější oběd na osobu za osm eur (192 korun). Chorvatsko se Čechům letos pěkně prodraží.
„Hlavně důsledkem inflace, která je v Chorvatsku na nějakých devíti procentech. A to je minimální cifra, o kterou se ceny služeb a potravin zvyšovaly,“ říká v rozhovoru pro MF DNES zástupkyně cestovní kanceláře Travel Family v Chorvatsku Lenka Laus.
„Už to rozhodně není vyloženě levná prázdninová destinace,“ dodává s tím, že země u Jaderského moře už začíná být nákladná i pro movitější klientelu, například z Německa.
Fotogalerie |