Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Feri chtěl veřejnost, má smůlu. Úterní show vylekala dívky, soudkyně přijala rázná opatření

    Chodba narvaná k prasknutí, desítky štábů, dokonce i ze zahraničí. K tomu sebevědomý Dominik Feri, který hned na úvodní minitiskovce propálil jméno dívky ze spisu. Úterní velkolepá show u Obvodního soudu pro Prahu 3, který případ exposlance projednává, vylekala podle advokátky Adély Hořejší nejen poškozené, které dnes budou vypovídat před soudem, ale i další mladé ženy, jež v případu jakýmkoliv způsobem figurují. Soudkyně Hájková proto přijala razantní opatření.

    „Pan obžalovaný zveřejnil jméno ze spisu, které není veřejné. Ochrana zranitelných obětí ale trvá po celou dobu, a to i v případě, že se prověřování odloží. Je to forma zastrašování všech obětí, už mám zmeškané hovory od klientek, a to nejen těch, které byly prověřovány,“ řekla po skončení úterního jednání Hořejší.

    Zdůraznila také, že průtahy v soudní síni ostatní poškozené stresují, protože místo aby měly výpověď už v úterý za sebou, musely sledovat mediální bouři kolem případu s vidinou, že až za dva dny přijde řada na ně.

    Soudkyně Lenka Hájková, matadorka v oblasti případů sexuálního násilí, se proto rozhodla poškozené chránit a přijmout několik opatření. To nejzásadnější je, že zatímco na úterní jednání se ráno rozdávaly vstupenky a několik málo míst měla rezervována přímo média, dnešní jednání se bez výjimky odehrává za zavřenými dveřmi.

    „Hlavní líčení ve věci obžalovaného Dominika Feriho bude celé probíhat s vyloučením veřejnosti. Na tento den tedy nebudou vydávány žádné vstupenky,“ viselo už s předstihem na hlavních dveřích budovy Obvodního soudu pro Prahu 3.

    Především kvůli tomu zájem o dění přímo na místě opadl. Zatímco v úterý se na chodbách těsnaly davy zvídavých studentů, tentokrát jsou na místě pouze zástupci médií. A i těch je o něco méně. Do druhého patra v průběhu dopoledne pouze zabloudil postarší zvědavý muž.

    Soudkyně z líčení s Dominikem Ferim vykázala veřejnost.

    Vyloučení veřejnosti z jednací síně však není jediným opatřením, které soudkyně Hájková přijala. Jak v rychlosti prozradila novinářům během kratičké pauzy, při níž ani Dominik Feri nevyšel na chodbu, na dnešek se nechystá nařídit ani žádnou delší přestávku. Jejím záměrem je, aby jednání nebylo tak zdlouhavé jako v úterý.

    „Nechceme stresovat poškozené, je toho na ně hodně,“ prozradila Hájková.

    Na obrátkách ubral i sám Dominik Feri. Jeho dnešní příchod měl daleko do úterního velkolepého nástupu, při němž rozdával úsměvy a před plnou chodbou do kamer vypálil jméno jedné z dívek ze spisu. To se navíc dnes rozhodl nezopakovat.

    „Jistěže to šlo beze jména. Ale pod tlakem a emocemi jsem volil takováto slova. Jistě jsem mohl mluvit šťastněji, ale stojím si za tím, že v tomto konkrétním případě se nejedná o oběť,“ prohlásil Feri, který si ale nadále stojí za tím, že zmíněný případ je křivda vůči němu, protože styk při něm byl „konsenzuální“.

    Na chodbách soudu dnes také několikrát padla otázka, zda je reálné, aby již dnes soud vynesl rozsudek. Všeříkající odpověď zanedlouho poskytla sama soudkyně. „Dnes určitě ne,“ prohlásila.

    Zdroj Expresu z právního prostředí se domnívá, že by soudkyně mohla v následujících dnech či týdnech studovat i výpovědi dívek, které policie odložila.

    „V trestním řízení je často nakonec rozhodující prosté věřím nebo nevěřím. Pokud je těch dívek několik, není mezi nimi žádná koordinace a všechny říkají plus minus to samé, mohl by se soud přiklonit k víře v to, co říkají,“ míní.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:52 pátek 16. června 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      55
    • Tvl
      12
    • Sladký
      10
    • Trapas
      5
    • Cože
      4
    • Haha
      2