Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rath jde na 7 let za mříže! Na trest za poškozování EU jsem hrdý, prohlásil

    David Rath byl pravomocně uznán vinným. | foto: Profimedia.cz

    Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath zná definitivní trest. Za korupční aféru, kterou odstartovala proslulá krabice od vína se sedmimilionovým úplatkem, vyfasoval trest odnětí svobody na sedm let. Kromě toho musí zaplatit i pokutu ve výši deseti milionů korun. Verdikt soudu je pravomocný, Rath u vynesení rozsudku přítomen nebyl.

    Lehce přes sedm let uplynulo od chvíle, kdy policie načapala bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha se slavnou krabicí od vína. V té se nacházelo sedm milionů korun a jedna z největších korupčních afér posledních let byla na světě. 

    Rath vyfasoval trest odnětí svobody ve výši osm a půl roku, proti tomu se ale odvolal, a tak případ putoval až k pražskému vrchnímu soudu. 

    Ten nyní pravomocně rozhodl, že je bývalý politik stejně jako osm dalších obžalovaných vinen, trest mu ale snížil. Rath vyfasoval sedm let za mřížemi, navíc musí zaplatit pokutu ve výši deseti milionů korun. K soudu se nedostavil.

    Bývalý ministr zdravotnictví dostal za machinace s tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákup vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic ze všech obžalovaných trest nejvyšší. 

    Ratha policie zatkla s krabicí od vína, v níž bylo ukryto sedm milionů korun.

    Manželé Kateřina Kottová a Petr Kott, kteří měli celý podvod s Rathem organizovat, vyfasovali shodně šest let vězení, další obžalovaní mají nižší tresty a tři z nich byli dokonce obžaloby zproštěni.

    Na trest jsem hrdý

    Ačkoliv se David Rath k soudu nedostavil, informace o dění mu podávali jeho právníci. Na trest pak bývalý politik zareagoval při vlastní tiskové konferenci, prý je na něj svým způsobem hrdý.

    „Z pěti původně žalovaných bodů jsem uznán vinným v jednom, a to v zakázce na buštěhradský zámek. Současně vrchní soud konstatoval, že nešlo o přijetí úplatku, nešlo o korupci, ale je to překvalifikováno na sjednání výhody, respektive poškozování zájmů Evropské unie. Tady bych mohl s trochou nadsázky říct, že se cítím být hrdý na to, že jsem odsouzen za poškozování zájmů EU, protože je to obdoba toho, jak naši předci byli odsuzováni za poškozování zájmů třetí říše,“ prohlásil Rath.

    „Myslím, že takovéhle paragrafy do normální demokratické země nepatří, takže přestože to na mě dopadá velmi tvrdě, tak vnitřně cítím hrdost nad tím, že jsem odsouzen za poškozování zájmů nové říše,“ dodal.

    Exposlanec David Rath

    Zároveň ale konstatoval, že se cítí být nevinný, což se bude snažit i nadále prokázat.

    „Musím znovu konstatovat, že i přes tento rozsudek se cítím nevinný. Nicméně jsem plně připraven se mu podrobit, žádným způsobem se mu nevyhýbat. Ale budu se právními prostředky bránit dál, klidně až ke štrasburskému soudu, protože to považuji za politický proces,“ řekl Rath.

    Nespravedlivá mu navíc přijde i výše trestu, kterou označil za exemplární a nespravedlivou.

    „Vrchní soud přesto, že mnoho našich argumentů musel uznat a uznal za správné – najednou není pět zakázek, ale jedna, najednou není úplatek, ale poškozování zájmů EU – tak ten trest zmírnil neproporčně. Pokud mi za pět zakázek a přijetí úplatku hrozí sazba až dvanáct let, a nakonec to skončí jednou zakázkou a poškozováním zájmu EU, kde ta sazba je deset let, tak to sedmileté vězení je nepřiměřeně tvrdé, exemplární. Je vidět, že vrchní soud podlehl tlaku veřejnosti a politiků. Považuji to za nespravedlivé,“ vysvětlil Rath.

    Doktor David Rath

    Zatímco nástupu do vězení se Rath podle svých slov vyhýbat nebude, zapeklitější bude situace s peněžitou pokutou. Na zaplacení deseti milionů korun totiž exposlanec prý nemá.

    „Nemám deset milionů, nemám ani jeden milion, takže nevím, z čeho to mám zaplatit. Musím počkat, co bude v písemném zdůvodnění, jestli to bude možné uhradit ze zabaveného majetku,“ prohlásil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:42 čtvrtek 24. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      22
    • Haha
      11
    • Cože
      11
    • Trapas
      9
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9