Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zastupitel Bodeček po vyhazovu od Pirátů: Aktivismus bez práce je jen populismus!

    David Bodeček už není členem Pirátské strany, byl i se dvěma kolegy vyhozen kvůli koalici v Praze 1. | foto: Profimedia.cz

    Několik měsíců trvající válka pražských Pirátů vyeskalovala, strana se rozhodla vyhodit celou trojici zastupitelů Prahy 1. Řeč je o Ivaně Antalové, Martinu Ardenovi a především výrazné tváři magistrátu Davidu Bodečkovi, kteří se znelíbili tím, že vstoupili do koalice mimo jiné s hnutím ANO a ODS, jejíž někteří zastupitelé čelí trestnímu stíhání. Právě Bodeček se k události rozsáhle vyjádřil a na svojí nyní již bývalé straně nenechal nit suchou. Zmínil podpásovky, lži a také to, že koalice je dost možná pouhou záminkou.

    David Bodeček a jeho dva kolegové dostali od pirátského vedení ultimátum, že mají z koalice v Praze 1 vystoupit, protože ji neschválilo celostranické fórum. Jenže tak neučinili, načež dostali vyhazov.

    Právě Bodeček, který je zároveň i zastupitelem pražského magistrátu, byl výraznou personou strany. Mezi Piráty se i kvůli němu rozhořela válka, spousta spolustraníků se totiž postavila na jeho obranu.

    Vyhazov podle svých slov bere sportovně, zároveň ho ale zabolel. V rozsáhlém vyjádření promluvil o pirátských praktikách a podpásovkách, kterým prý musel čelit.

    „Bohužel se stalo, že z nějakého důvodu tlaky a podpásovky začaly přicházet i ze strany, pro kterou jsem s velkou chutí pracoval a podporova ji. Stále to ne úplně chápu a vlastně mi to může být i líto (nechci psát jedno). Po těch letech, že se strana za nás nepostavila a podle mě tvrdí něco, co není fér. Tvrdí nepravdu a přes své kontrolní orgány prezentuje něco, co není podloženo fakty a hlavně pravidly, jež strana sama má ve svém řádu,“ říká Bodeček.

    Vadí mu třeba i to, že byl s kolegy kritizován za uvolněné funkce. To v praxi znamená, že je David Bodeček zastupitelem na plný úvazek a bere za to i patřičné finanční ohodnocení. Jenže podle jeho slov je nemožné věnovat se Praze z neuvolněné pozice.

    „Mé opravdu velké zklamání z postupu strany a některých kolegů je v tom, že když nejsou fakta, nastupují subjektivní dojmy a pocity. S výtkami některých kolegů se nemohu ztotožnit, neboť jsou to subjektivní pocity postavené na vodě bez sebemenších reálných základů. Bohužel nemohu s většinou bodů kritiky souhlasit, neboť jsou to většinou nepravdy a manipulace s fakty,“ kroutí hlavou Bodeček.

    Nelíbí se mu ani to, že ho kritizují i piráti, kteří se chlubí tím, že pro vlastní stranu ve volbách nehlasovali, protože to je „pirátské“. Právě kvůli takovým podle Bodečka povolební matematika vyšla tak, že bylo potřeba vstoupit do koalice s ANO a ODS.

    Navíc populární pražský expirát si není jistý tím, zda vůbec koalice je opravdu tím důvodem, proč byl s kolegy ze strany vyloučen.

    „Jsem hodně akurátní, náročný a v práci občas kvůli tomu nesnesitelný. Pro některé je prý obtížnější mi stačit. Možná to byl a je ten problém? Opravdu nevím. Když se dívám na pirátská pravidla, na náš volební program v Praze 1, na naši předvolební strategii, s Ivkou a Martinem jsme nic fatálního neporušili, čím bychom poškodili Piráty. Jak jsem již tolikrát říkal: Argumenty pro vyloučení jsou z mého pohledu liché, slabé, postavené na vodě a vycházející z neznalosti našeho prostředí Prahy 1,“ vzkazuje bývalé straně Bodeček.

    David Bodeček už není členem Pirátské strany.

    Domnívá se prý také, že vyloučení může Piráty znevěrohodnit. Ostatně to není první případ, kdy dal některý z bývalých členů nahlédnout pod pokličku strany a naznačil, že vnitřní fungování není až tak růžové a „cool“, jak se navenek může zdát.

    Vnitřní boje navíc mezi piráty nejsou ničím novým. V podstatě legendární je věta pražské pirátky a partnerky Jakuba Michálka Michaely Krausové o „straně plné kreténů“.

    „Jedna úvaha. Nezdá se vám někdy, mně tedy ano, že Piráty se někdo snaží rozeštvat interně, zevnitř strany? Že Piráti mají kukačku v hnízdě? Vždyť není snad ani jinak možné si takový tlak a boj, který proti nám byl poslední týdny a měsíce vyvíjen, jinak vysvětlit. Protože si chování některých pirátů jinak nedovedu vysvětlit, než že někdo chytrý toto dělá záměrně a cíleně,“ zamyslel se David Bodeček, který se také nechal slyšet, že aktivismus bez práce není nic pro něj.

    „Usměrněte si trubce, kteří jen bručí, ale nic kloudného nedělají, jen kopou a otravují vzduch kolem. Aktivismus bez práce je jen populismus a toho vidíme kolem sebe mraky. A toho já neumím a nechci být součástí. Milí piráti, pěkné vzpomínky na mnohé z vás mi nikdo nikdy neukradne. Děkuji tak mnohým z vás,“ vzkázal na závěr.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:46 neděle 27. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      60
    • Haha
      20
    • Cože
      13
    • Tvl
      6
    • Trapas
      3
    • Sladký
      3