Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kodaň zavádí přísné zákony pro migranty: Ghetta, tresty a Vánoce pro muslimy

    V dánských no-go zónách začínají platit nová pravidla. Muslimské děti se budou učit, co jsou Vánoce a Velikonoce. | foto: FB

    Dánská vláda uvádí v platnost nový balíček zákonů, které mají regulovat život v zatím dvaceti pěti vytipovaných „nízkopříjmových a těžce muslimských“ enklávách. Rodiny, které se nechtějí přizpůsobit převažujícím vzorcům evropských společenských návyků, mají být k integraci či dokonce k asimilaci „donuceny“.

    Více než dvacet nových zákonných úprav takzvaného „ghetto balíčku“ bylo schváleno na začátku března s tím, že se na podzim bude hlasovat o dalších. Důvodem k takovému postupu dánské vlády proti vyloučeným lokalitám hustě osídleným nepřizpůsobivými přistěhovalci jsou obavy ze stále neutěšenějšího obrázku života jejich obyvatel.

    Již začátkem roku dánský ministerský předseda Lars Løkke Rasmussen v projevu varoval, že by ghetta mohla „rozvinout svá chapadla na ulici“, a tím rozšířit násilí do klidných oblastí. Na mapě Dánska se prý kvůli ghettům objevily „praskliny“. To, co prý bylo dříve nazýváno integrací, je nyní častěji nazýváno asimilací.

    Po desetiletí představovala integrace cizinců pro kulturně homogenní dánskou společnost výzvu. Přes veškerou snahu se vzniku paralelních sociálních útvarů nepodařilo zabránit, vznikly vyloučené zóny se svými vlastními pravidly.

    Kodaň se brání, aby se paralelní svět uprchlických ghett rozšířil do zbytku města.

    Podle New York Times se nyní právě proto vedoucí představitelé skandinávské země zaměřují na části městských aglomerací, kde přistěhovalci žijí ve vysoké koncentraci, s vysokou mírou nezaměstnanosti a s násilím zločineckých gangů.

    Nové zákony z „ghetto balíčku“ například uvádějí do života praxi, kdy každý narozený ve vyloučené zóně, počínaje dosažením prvního roku věku, bude povinně odloučen od své rodiny nejméně na 25 hodin týdně. V tomto čase mu budou vštěpovány základy dánských kulturních hodnot, osvojování dánského jazyka a zvyků včetně Vánoc a Velikonoc. Pokud rodiny nebudou tento systém vzdělávání svých dětí akceptovat, dojde jim automaticky k odebrání sociálních dávek.

    Jako ghetta jsou části aglomerace klasifikována na základě příjmů obyvatel, zaměstnaneckého statusu, vzdělání nebo počtu odsouzených za trestné činy. Podle nových zákonů vznikne nová úřední kategorie občanů jako „rodič z ghetta“ nebo „dítě z ghetta“. Jedno ze zvažovaných opatření by například zdvojnásobovalo trest za určité zločiny, pokud budou spáchány v jedné z 25 vytipovaných lokalit.

    Trestné a odnětím až čtyř let svobody by měly být případy, kdy jsou děti nuceny k „prodlouženým rekreacím“ v zemích původu svých rodičů, pokud je „ohrožena školní docházka, jazyk a blahobyt“ nezletilých. Dále bude v podobných případech zaveden zvýšený úřední dohled nad rodinou.

    Některé z návrhů byly zamítnuty. Ty se týkaly například omezení pohybu mládeže v ghettech po 20. hodině nebo povinného nošení elektronických monitorovacích náramků.

    Nový balíček opatření má mnoho kritiků pro své kontroverze již samotným užitím termínu „ghetto“, což může evokovat separaci Židů nacistickým režimem. Zejména levice v Dánsku zavedení změn odmítá. Naopak někteří z muslimských obyvatel ghett se již nyní nechali slyšet, že se raději zřeknou dávek, než aby své děti nutili do přejímání dánských modelů chování a chápání světa.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:01 úterý 6. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      150
    • Haha
      11
    • Tvl
      9
    • Cože
      7
    • Sladký
      7
    • Trapas
      6