Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Britská mutace viru udeřila na nemocnici ve Slaném. Mluví se o 6. stupni systému PES

    Boj s pandemií koronaviru výrazně komplikuje výskyt nejrůznějších virových mutací. Čeští vědci bijí na poplach především před tou britskou, která už se Českem šíří a je prokazatelně nakažlivější než původní verze nového koronaviru. Vyprávět o tom mohou v nemocnici ve Slaném, kde britská varianta zasáhla od začátku ledna desítky zdravotníků především z klíčových oddělení, kvůli čemuž zařízení balancuje na hraně sil.

    Slánská nemocnice je dokonce pod největším náporem od samotného začátku pandemie. Přesné číslo teď činí 65 pozitivních zaměstnanců od začátku ledna, každým dnem ale přibývají další.

    „Laboratorní vyšetření potvrdilo, že dosud nevídanou agresivitu šíření koronaviru mezi personálem Nemocnice Slaný má na svědomí tzv. britská varianta viru SARS-CoV-2,“ uvedla v pondělí nemocnice na webu.

    Ředitel nemocnice Štěpán Votoček prozradil, že některá oddělení fungují v nouzovém režimu a hned několik ambulancí bylo dokonce zavřeno.

    „Nemocnice Slaný je dnes skutečně na hraně svých možností. Denně dostávám informace o dalších nakažených sestrách a lékařích,“ povzdechl si.

    Očkování v Česku začalo: Vakcínu jako jeden z prvních vyzkoušel premiér Andrej Babiš. Očkovat se nechal i ministr Jan Blatný.

    Nakažlivější britská mutace boj s pandemií výrazně komplikuje a zcela nepochybně jej opět prodlouží. 

    Podle českého vědce z oxfordské univerzity Jana Kulveita, který se podílel na výpočtu rizikového skóre PES, by dokonce na mutaci nemusela stačit ani současná pětistupňová škála. Ve hře tak nejspíš bude i ještě přísnější varianta systému PES.

    „PES nebyl vyvíjený s ohledem na novou mutaci ani index rizika ani opatření. Ani úroveň pět nemusí stačit na to, aby britskou verzi brzdila,“ napsal Kulveit, podle něhož je britská verze viru dokonce tak agresivní, že by i v pátém stupni mohla způsobit mimořádně silné šíření.

    „Osobně zatím jako hrubý odhad v modelech používám multiplikativní nárůst o zhruba 50 procent. To si lze ilustrativně představit tak, že až nová mutace převládne, za opatření úrovně PES 5 by se mohla epidemie šířit i tak rychle jako počátkem října 2020,“ míní vědec.

    Počátkem loňského října přitom neplatila zdaleka tak přísná opatření jako nyní.

    V souvislosti s jeho slovy mrazí v zádech z pátečního vyjádření britského premiéra Borise Johnsona, že podle prvních vědeckých průzkumů je britská mutace viru smrtelnější. 

    Johnson ale také ujistil, že na mutaci platí vakcína.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:04 středa 26. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      12
    • Haha
      12
    • Cože
      11
    • Tvl
      11
    • Trapas
      9
    • Sladký
      8
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...