Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Označí Němci Česko za vysoce rizikové? Vláda zvažuje povinné respirátory

    Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný po vzoru dalších zemí zvažují povinné nošení respirátorů v obchodech či veřejné dopravě. Důvodem je větší nakažlivost britské mutace koronaviru, kvůli které toto opatření zavádí Rakousko i Německo. Naši západní sousedé pak budou ve čtvrtek jednat o tom, zda Česko přeřadí do kategorie vysoce rizikových států.

    „Vážně uvažujeme o tom, že bychom v tomto následovali Rakousko a Německo v souvislosti s anglickou mutací viru,“ řekl premiér Andrej Babiš iDNES.cz k možnému povinnému nošení respirátorů v obchodech a v MHD.

    Pro je ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Povinné nošení respirátorů by z epidemického hlediska bylo velmi prospěšné. Zejména v místech se zvýšeným rizikem, jako je veřejná doprava,“ uvedl šéf resortu. Roušky či šály podle něj nemají takový efekt jako respirátory třídy FFP2.

    Plán je to sice bohulibý, lidé však namítají, že by povinnost nosit zmíněné respirátory znamenalo citelný zásah do rodinného rozpočtu. Nehledě na to, že by ochranné pomůcky ani nemusely být k dostání.

    Podle ministra vnitra Jana Hamáčka je však nejprve potřeba zajistit, aby byly respirátory v Česku dostupné v dostatečném množství i kvalitě. „Určitě by to znamenalo vyšší ochranu našich občanů před šířením viru. Je nutné si vyjasnit otázku nákladu a jejich dostupnosti na českém trhu v dostatečném množství a kvalitě,“ nechal se slyšet.

    (Ne)dostupnost ve finále zohledňují i sousední státy, které jsou nepoměrně bohatší než Česko. Německo kvůli vysoké ceně respirátorů umožní obyvatelům i nošení chirurgických roušek. Tamní vláda tím chce zabránit tomu, aby lidé nosili roušky ušité doma, protože se obává, že nejsou schopny zabránit šíření nových mutací viru.

    V souvislosti s šířením covidu-19 bude Německo ve čtvrtek jednat o tom, zda Česko nepřeřadí do kategorie vysoce rizikových oblastí. 

    V případě takového hodnocení je nutné mít negativní koronavirový test už při vstupu do Německa, u příjezdu z rizikové oblasti postačí nechat si ho vyhotovit do 48 hodin po příjezdu. V obou případech nehledě na negativní vstupní test je povinná desetidenní karanténa, kterou lze po pěti dnech ukončit dalším negativním testem.

    Velvyslanec v Německu Tomáš Kafka pro ČTK řekl, že pokud by Česko bylo prohlášeno jako vysoce rizikové, na výjimky pro pendlery by to dopad mít nemělo. O zachování výhod pro Čechy, kteří do Německa dojíždějí za prací, telefonicky jednal premiér Andrej Babiš s kancléřkou Angelou Merkelovou.

    Od pondělí začne povinnost nosit respirátory platit také v Rakousku. Tamní vláda také schválila, že budou osvobozeny od daně, aby byly pro obyvatele cenově dostupnější. 

    Běžné respirátory typu FFP2 se v českých e-shopech dají sehnat zhruba za 30 až 40 korun za kus. V nabídce jsou také nanovlákenné respirátory, jsou ale dražší. Respirátory jsou, podobně jako chirurgické roušky, jen k jednorázovému použití. Doba nošení by se měla pohybovat maximálně mezi osmi až deseti hodinami. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:01 čtvrtek 20. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      32
    • Trapas
      17
    • Sladký
      13
    • Haha
      12
    • Tvl
      12
    • Cože
      9
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...