Asociace poskytovatelů sociálních služeb dostala testy na covid, pomohou domovům pro seniory

Klienti i zaměstnanci domovů pro seniory musí být povinně testování na covid-19. K těmto účelům nově poslouží testy, které získala darem Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky. První várka testů byla už rozeslána do domů s pečovatelskou službou.

Pracovníci asociace přebrali dar před sídlem ve Vančurově ulici v Táboře. Bedny s pomůckami přivezli zástupci skupiny Agrofert, která analyzátory a testy darovala.

„Analyzátory a testy jsou určené pro asociaci, která je dále přerozdělí do sociálních zařízení. Celkem jsme darovali zhruba tři a půl tisíce testů a deset analyzátorů. Ty organizaci zůstanou,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Předchozí zásilku si Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR) převzala minulý týden.

„Zařízení a testy pomohou rychleji odhalit nákazu covidem-19 nejen v domovech pro seniory, ale i Alzheimercentrech a podobných sociálních zařízeních,“ píše se dále v prohlášení.

„První várku jsme poslali do nejpostiženějších domovů, kde měli padesát a více nakažených klientů či zaměstnanců,“ sdělil prezident APSS ČR Jiří Horecký.

„Druhou část zaměříme jinam, jelikož domovy pro seniory nyní mají testování povinné a testy těmto pobytovým zařízením zajistí stát. My je tak poskytneme službám, kde se s hromadným testováním nepočítá, aby i ony mohly chránit své klienty a pracovníky. Půjde například o služby sociální prevence, azylové domy, adiktologické služby, denní stacionáře a další,“ dodal Horecký.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:52 sobota 6. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 17
  • 16
  • 16
  • 16
  • 14