Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Colours of Ostrava: Na festival nepustili návštěvníka s duhovým páskem. Srovnali ho s nacistickými symboly

    Ostraha na festivalu Colours of Ostrava zakázala duhové vlajky, které jsou symbolem LBGT+ komunity. | foto: Profimedia.cz

    Na Colours of Ostrava jedině bez barev. Ze strany ostrahy došlo na festivalu k velkému pochybení. Do areálu odmítla pustit návštěvníky, kteří s sebou nesli duhové předměty podporující LGBTQ+ komunitu. Ostraha duhové předměty, včetně vlajek, dokonce přirovnala k hákovému kříži a prohlásila, že je na festival zakázáno přinášet předměty, které propagují nějakou ideologii či politické myšlenky. Organizátoři se následně omluvili.

    Populární festival Colours of Ostrava, který každoročně navštíví tisíce hudebních nadšenců, je v plném proudu. Letos ale došlo k velkému a urážlivému pochybení. Do areálu nebyli vpuštěni návštěvníci s čímkoliv, co na sobě mělo symbol duhy. Prý tím propagují LGBTQ+ komunitu, což je na festivalu zakázáno. Je tak úplně jedno, že název festivalu na barvy poukazuje.

    Novinář z Deníku N z celého incidentu pořídil nahrávku, kterou později zveřejnil. Na nahrávce je slyšet, že ostraha festivalu zakázala do areálu vstup návštěvníkovi, který měl na ruce duhový náramek. „Nesmíme povolovat žádné propagační materiály,“ řekla mu členka ostrahy festivalu Colours of Ostrava.

    Návštěvník se poté zeptal, v čem je náramek propagační. Zároveň ho zarazilo, proč povolují vstup lidem, kteří na festival vynesli oblečení s viditelným logem známých značek, jelikož i v tomto případě by se dalo mluvit o propagaci.

    „Nemají žádné ideologie nebo prostě politické myšlenky. Kdyby jste tady měl hákový kříž, nemůžu vás taky pustit. Něco to propaguje, nějakou myšlenku. My nepouštíme nic takového. Už jsme něco takového museli poslat pryč,“ uvedla členka ostrahy a zároveň přirovnala duhovou vlajku k hákovému kříži. Návštěvník byl nakonec nucen náramek schovat do kapsy a slíbit, že ho během festivalu nevytáhne.

    Na festivalu Colours of Ostrava nechtěla ostraha vpustit do areálu návštěvníky, kteří s sebou nesli duhové předměty.

    Na festivalu Colours of Ostrava nechtěla ostraha vpustit do areálu návštěvníky, kteří s sebou nesli duhové předměty.

    Tento incident není jediným. Stejná zkušenost potkala spoustu dalších návštěvníků, kteří na festival do Ostravy zavítali. „Měla jsem v ruce duhovou gymnastickou stuhu. Na kontrole mi řekli, že ji mít nemůžu, protože je to propagace LGBTQ. Odpoledne jsem si řekla, že je to opravdu hloupé nařízení, a prostě jsem ji v areálu vytáhla. Zastavil mě cizí člověk a řekl mi, že je super, že ji mám, protože ho loni s duhovou vlajkou nepustili,“ řekla jedna z návštěvnic festivalu.

    Vedení Colours of Ostrava prý o žádném takovém incidentu neví a svou vinu popírá. „Žádné takové nařízení zakazující duhové předměty samozřejmě nemáme a ani o případu, co píšete, nevíme,“ uvedl mluvčí Colours of Ostrava Jiří Sedlák.

    Následně vedení festivalu sdílelo své další vyjádření na Twitter a uvedlo, že ochrannou službu festivalu znovu proškolilo, aby se stejná situace neopakovala. „Pokud se tento případ stal, i když v tuto chvíli o něm nemáme žádné informace a nemáme zmíněný záznam k dispozici, pak je to selhání jedince a omlouváme se za jeho hrubé a neodpovědné chování. Znovu jsme proškolili ochrannou službu,“ zakončilo vedení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:45 neděle 19. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Trapas
      8
    • Tvl
      8
    • Haha
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      5