Předtím než statisíce Čechů vyrazily na vysněnou cestu k Jadranu, na kterou se celý rok těší, objevovaly se celkem pravidelně zprávy o tom, jak se v Chorvatsku věci mají. Dozvěděli se tak, že místní hoteliéři a majitelé penzionů vyhlížejí rekordní sezonu, o kolik se zdraží ubytování, ale i jídlo a pití v restauracích.
Případně i v supermarketech, v nichž si našinci zvykli nakupovat, aby nemuseli všechno táhnout přes půl Evropy s sebou a místní se jim pak celé léto nevysmívali coby paštikářům.
Z perly Jadranu, chorvatského Primoštenu, pak přišly znepokojivé zprávy (tedy aspoň pro místní podnikatele v turismu), že přijelo o padesát procent méně návštěvníků než loni a že jsou na vině i drahé restaurace, pizzerie a konoby, jak místní říkají hospůdkám.
Zdroj Expresu, který na toto místo jezdí s rodinou už třicet let, ale mluví jinak. Žádná turistická kalamita ani drastický útok na peněženky spořivých turistů se tu „překvapivě“ nekonají.
„Restaurace jsou všude plné, především když jdete na večeři. Byli jsme ve dvou lepších podnicích a museli jsme mít rezervaci. Pokud se chcete stravovat levněji, jsou zde stánky s rychlým o občerstvením s klasickým výběrem nebo je ve městečku dobře zásobený supermarket,“ sdělila nám čtenářka Kateřina.
Ano, ti, kdo čekají, že pizza bude stát pět eur a půllitr piva pořídí pod padesát korun, asi mají utrum, všichni ti, kdo jsou více v obraze a tuší, kolik co v přímořských letoviscích asi stojí, zaskočeni jistě nebudou.
Ano, něco pořídíte na pobřeží v Itálii nebo Řecku levněji, za jiné věci si zase připlatíte. Ceny piva ani tradičních prázdninových jídel průměrně vydělávající českou rodinu nezruinují.
Posuďte sami v následující fotogalerii Expresu!
Fotogalerie |