Desítky tisíc a klidně i kriminál! Chorvatsko razantně zpřísnilo pokuty

Na chorvatských silnicích si nově řidiči musejí dávat pozor! | foto: Profimedia.cz

Češi, pozor! Na silnicích v oblíbené dovolenkové destinaci Chorvatsku odteď není radno zahrávat si se zákonem. Tamní úřady od srpna velmi razantně zpřísnily trestání dopravních přestupků a řidiči se tak mohou hodně nepříjemně plácnout přes kapsu. Pokuty za překročení rychlosti, nedání přednosti v jízdě a další prohřešky se mohou vyšplhat na desetitisíce!

Chorvati se rozhodli prásknout do stolu. Už mají dost především dovolenkářů z celé Evropy, kteří mají tamní dopravní předpisy tak nějak na háku. Úřady od začátku srpna razantně zpřísnily trestání dopravních přestupků.

Tabulkově bude za nedodržování silničních předpisů hrozit až 70 tisíc korun, neukáznění řidiči ale klidně mohou skončit i na nějaký čas, konkrétně zhruba na 60 dní, za mřížemi! Samozřejmě pak hrozí i zabavení řidičáku.

Pokuta ve výši 10 tisíc až 20 tisíc kun, tedy 34 700 až zmíněných bezmála 70 tisíc korun, bude hrozit za ty nejhorší přestupky, jako je překročení rychlosti v obci o víc než 50 km/h, jízda v protisměru, jízda na červenou, požití alkoholu, odmítnutí dechové zkoušky nebo testu na drogy, řízení bez řidičského oprávnění či opuštění místa nehody, při které došlo ke zranění.

Pokud se člověk takového přestupku dopustí dvakrát, může mu být auto dokonce na několik dní zabaveno.

Menší prohřešky pak budou trestány mírněji, řádově ale půjde pořád o hodně vysoké tresty. Pokutou 3 tisíce až 7 tisíc kun, tedy 10 410 až 24 290 korun, bude trestáno neuposlechnutí výzvy policisty, překročení rychlosti v obci od 30 do 50 km/h, nedání přednosti v jízdě, nezastavení před přechodem či opuštění místa nehody, kde došlo jen ke škodám. 

V závislosti na povaze přestupku pak samozřejmě hrozí i ztráta bodů či řidičského oprávnění.

Tabulkově nejnižší jsou pak tresty v podobě pokuty přibližně 3500 korun. Těmi budou chorvatští policisté trestat třeba soustavnou jízdu na dálnici v levém pruhu, jízdu bez pásů či používání mobilního telefonu.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:59 pondělí 2. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 20
  • 15
  • 14
  • 13
  • 11