Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jak přežít tropy v Česku? Hurá do jeskyně, na hory a bacha na děti (nejen) v kočárku

    Meteorologové sice od zimy mnohokrát změnili své prognózy a předpovědi na letní období, úmorná vedra a tropické teploty se však pro Česko (a celou Evropu) chtě nechtě stávají jistotou. Vzhledem k tomu, že jsme ve střední Evropě přeřadili na středomořský mód, je dobré mít na paměti pár rad a doporučení a pamatovat na to, že co platilo kdysi, neplatí dnes.

    1. Hory

    Vzhledem k tomu, že za normálních podmínek teplota vzduchu klesá s rostoucí výškou zhruba o 0,65 stupňů Celsia na každých 100 metrů, je výlet do hor v parném létě skvělým tipem pro ty, kdo vysokým teplotám neholdují. Při (teoretickém) výstupu z Prahy na Sněžku by se mělo ochladit skoro o 10 stupňů.

    Když však teploty atakují čtyřicítku, je dobré se na vrcholky hor dopravit jinak než pěšky, abyste při výstupu nevypustili duši. Ideální jsou okolí horských bystřin a potoků, nejlépe v lese, kdy stromy vrhají stín.

    2. Podzemí

    Koněpruské jeskyně jsou nejdelším jeskynním systémem v Čechách, chlubí se třemi patry a délkou přes dva kilometry. Unikátní jsou nejen výzdobou, ale i archeologickými a paleontologickými nálezy.

    Část jeskynního systému si můžete projít s průvodcem po návštěvnickém okruhu, navíc se zárukou, že vás nebude rušit mobilní telefon. Proto je ideální sem utéct před pracovními povinnostmi a dotěrnými telefonáty. A teď to hlavní: V létě se v jeskyni můžete i příjemně ochladit, připravte se na teplotu kolem 11 stupňů Celsia.

    3. S kočárkem

    Máte pocit, že batoleti v kočárku uděláte v horku službu tím, že přes přibližovadlo hodíte plenku nebo ručník? Chyba lávky! To mu jen víc zatopíte, což je u malých dětí, které jsou k přehřátí mnohem náchylnější, nepříliš chytrý tah! Když už nějaké zastínění, tak alespoň namočené ve studené vodě.

    I tak je nutné dítko pravidelně kontrolovat, navíc pokud kočár postavíte na „blbé místo“, nespasí ho ani mokrý ručník. O tom, že nechávat děti či zvířata v autech a odbíhat, byť „jen na minutku“, je hazardování se životem, ani nemluvě. Přesto se to každý rok děje...

    4. Pekelný vlak

    Když je venku výheň, je potřeba vzít rozum do hrsti a některé nápady rovnou zavrhnout. Svoje o tom vědí studenti a jejich doprovod, kteří cestovali z Prievidzy do Bratislavy. Jako by nestačilo, že vlak, v němž jeli, srazil člověka a oni museli čekat na náhradní. Děti i učitelé se nestačili divit, když se do klasických vagonů nevešli a část školáků skončila v těch určených pro transport balíků.

    „Ty vozy neměly sedadla ani okna, ve třicetistupňovém vedru tam byl za chvíli nedýchatelný vzduch,“ řekl portálu Čas.sk jeden z rozhořčených rodičů. 

    „Učitelé a děti se po dohodě s vlakvedoucím rozhodli nastoupit do čekajících rezervních neklimatizovaných vozů,“ bránil se dopravce poté, co jedné z dívek museli záchranáři dát infuzi.

    Než tedy nastoupíte do jakéhokoli vlaku, mějte s sebou dost tekutin pro všechny případy, zvláště teď v létě, kdy se kroutí koleje, hrozí výluky a starším vozům vypovídá vzduchotechnika a klimatizace, o výlukách ani nemluvě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 23. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      10
    • Trapas
      10
    • Tvl
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      8
    • Sladký
      8
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...