Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Očkování v Česku nabírá rychlost, i tak zůstáváme na úrovni Latinské Ameriky

    Česko v tempu očkování za ostatními vyspělými zeměmi zatím dost zaostává. | foto: Shutterstock

    I když se tempo očkování proti koronaviru v Česku zvyšuje, ve srovnání se světem máme co dohánět. S jedním procentem proočkovaných zůstáváme daleko za Izraelem, Spojenými arabskými emiráty, Velkou Británií. Předstihly nás i sousední státy, ale i země jako Rumunsko nebo Litva.

    Co se proočkovanosti proti koronaviru týče, premiantem zůstává Izrael s přibližně 26 procenty naočkovaných, následují Spojené arabské emiráty se 17 procenty. Očkovaní rychle přibývají také v Bahrajnu nebo v mnohem lidnatější Velké Británii se 7 procenty. 

    „Jde to dobře, průměrně očkujeme první dávkou 140 lidí, a to doslova za minutu. Je to průměr, takže na některých místech si vedou ještě lépe,“ řekl stanici Sky britský koordinátor pro koronavirus Nadhim Zahawi. Doplnil, že tempo očkování se bude zvyšovat po otevření dalších vakcinačních center. Do konce týdne bych jich mělo přibýt dalších 17 a koncem měsíce 50. 

    Ptáte se, jak si v tomto ohledu stojí Česko? Čísla nově nakažených možná v celosvětovém měřítku lámala rekordy, co se očkování týče, tak slavné to není. Tempo se sice zrychluje, na premianty to ale rozhodně nestačí, záda nám v tomto ohledu ukazují i všechny sousední země.

    Česko je s necelým procentem za Německem, Slovenskem, Polskem, ale i za Maďarskem a Slovinskem, které je navíc dvakrát rychlejší. Pokud bychom brali v úvahu aktuální čísla, pohybujeme se někde na úrovni o poznání chudších zemí Latinské Ameriky, což není zrovna ta nejlepší vizitka.

    Pokud bychom chtěli naočkovat rizikové skupiny do přelomu jara a léta, musí se zařadit na vyšší rychlost. „Skupina seniorů nad 80 let, kteří se očkují prioritně, je dost velká a bude také záležet na tom, jak se někteří hůř pohybliví senioři budou na očkování dostávat. Pokud by bylo tempo takové, jaké je dnes, asi by se to nestihlo. Tempo se musí zrychlit,“ řekl Právu předseda České vakcinologické společnosti a epidemiolog Roman Chlíbek. 

    Situaci nenahrává ani fakt, že farmaceutické společnosti mají v dodávkách výpadky. I když jsou členské státy připraveny, ve finále není čím očkovat. 

    „Okamžitě jsem se spojila s ředitelem společnosti Pfizer, který mi vysvětlil výpadky v dodávkách v následujících týdnech. Ujistil mě, že všechny objednávky v prvním čtvrtletí budou doručeny,“ komentovala možné výpadky předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

    Česko zatím dostalo asi 170 tisíc vakcín, přičemž do neděle bylo naočkováno víc než 108 tisíc lidí. V týdnu mělo přijít 93 600 vakcín Pfizer a BioNTech. Společnost už oznámila dočasné snížení dodávek do Evropské unie kvůli belgické továrně.

    Podle premiéra Babiše by mělo Česko dostat maximálně o 20 procent látky méně, než objednalo. Výpadek by firma měla vyrovnat v únoru.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:31 středa 19. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      22
    • Super
      9
    • Cože
      8
    • Tvl
      8
    • Haha
      7
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...