Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Česko na pranýři: Němci kvůli šíření viru přes hranice chtějí razantní kroky

    Německo s napětím sleduje, jak se vyvíjí epidemická situace v Česku, které patří k nejpostiženějším na světě. Ve svém komentáři „Nebezpečný soused: Musíme konečně mluvit o Česku“ si toho všímá i deník Die Welt. Premiéři pohraničních spolkových zemí Saska, Bavorska a také nedaleko u hranic ležícího Durynska prý musí přistoupit k razantnějším krokům, aby snažení našich západních sousedů nepřišlo vniveč.

    Ještě v říjnu podle deníku Die Welt koronavirus v Sasku tak silný nebyl, v Česku už ale pandemie zuřila naplno s hodnotami 600 či 700 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. V té době ještě Češi ve velkém jezdili na nákupy do pohraničí, jako by se nechumelilo.

    „To je hodnota, kterou Německo hlásí jen z několika míst. Je to ztráta kontroly, která do dneška nemá v Evropě obdoby,“ informuje list o dění v Česku.

    „I tak přijíždí přes hranice pravidelně devět tisíc Čechů, aby na saské straně pracovali. V Bad Schandau jsou všude: v hotelech, restauracích, obchodech,“ připomíná komentář Olafa Gersemanna. 

    „O tři měsíce později bojuje Sasko s 304 novými případy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, zatímco v celém Německu je to 155. Zemská vláda v Drážďanech to ještě ve vší vážnosti svým obyvatelům vydává za úspěch,“ podivuje se v komentáři Die Welt.

    Zvláště postižené jsou v Německu ty bavorské a saské okresy, které hraničí s Českem. Nákaza se navíc rychle šíří v Durynsku, které leží nedaleko hranic s Českem, a také v Braniborsku a Sasku-Anhaltsku.

    Dostat vývoj pod kontrolu s pomocí lockdownů a podobných opatření je podle listu obtížné, protože je neustále vyživován přes otevřenou hranici s Českem. „Tam mezitím vypukla třetí vlna s incidencí 829, která je druhá nejvyšší na světě,“ píše Die Welt.

    Fakt, že v Sasku bude od pondělí vyžadován od zahraničních pendlerů jeden test týdně, nepovažuje autor komentáře spolu s dosavadními karanténními opatřeními za očekávanou ránu, která přeruší řetězec přenosu infekce z Česka. Na výběr tak jsou podle něj dvě možnosti.

    Buď se podle deníku zemské vlády spolehnou na to, že Češi přece jen dostanou pandemii pod kontrolu, nebo se odhodlají k takovým opatřením, která poskytnou skutečnou ochranu a zároveň předejdou nedostatku pečovatelů. Ta první možnost však znamená dát všanc tisíce lidských životů, míní deník Die Welt, podle něhož lze najít kreativní řešení.

    „Proč se například pětinásobně nezvýší paušál na ubytování zahraničních pendlerů a nevyplácí se přímo zaměstnancům místo zaměstnavatelům?“ pokládá si Die Welt otázku. 

    Dosavadní zemská opatření, jako jsou zákaz turistického ubytování, omezení pohybu na okruh kolem domova či povinné respirátory třídy FFP2, považuje Die Welt za placebo. 

    „Možná ale není situace s takřka dvěma miliony nakaženými a více než 40 tisíci mrtvými, kdy infekce stále sílí, ještě stále dost vážná,“ dodává Olaf Gersemann v komentáři pro známý německý list. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:29 čtvrtek 13. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      38
    • Tvl
      21
    • Haha
      20
    • Cože
      20
    • Sladký
      19
    • Super
      18
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...