Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sklepní kóje, 10 lidí ve 3 + 1: Proti nelegálním ubytovnám cizinců brojí i Novotný

    Starosta Řeporyjí Pavel Novotný vyrazil do boje proti nelegálním ubytovnám pro cizince, které v městské části vyrostly. Problémy ale hlásí i další místa v metropoli. | foto: Koláž Expres.cz

    Nedlouho poté, co ustal humbuk kolem ubytoven pro nepřizpůsobivé, našli „vynalézavci“ další způsob, jak přijít rychle k penězům a vydělat na lidské bezmoci. Jako houby po dešti vyrůstají nejen v Praze ubytovny pro cizince, kteří do Česka přicházejí za prací. Mnohdy ale žijí v nelidských podmínkách a platí za to nekřesťanské peníze. Svoje o tom ví i starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

    Co mají společné pokladní v supermarketu, pokojská, stěhovák a stavební dělník? Pocházejí z Ukrajiny a v Praze přebývají v kutlochu v nelidských podmínkách namačkaní jako sardinky, za postel přitom platí kolem pěti tisíc měsíčně i víc. Že byste miliardový byznys tipovali spíš na některou z asijských a latinskoamerických metropolí? 

    Chyba lávky, vítejte v Česku, vítejte v Praze!

    Jak upozornila reportáž České televize i reportáž na iDNES.cz, především bohatí cizinci vydělávají na svých chudých krajanech. Reportéři po Praze a okolí takových nocleháren objevili desítky. Úřady jsou proti těmto černým ubytovnám bezmocné, jejich majitelé často nejsou k dohledání nebo s úředníky nekomunikují. Pár takových ubytoven se nachází i v Řeporyjích.

    „Tahle reportáž má celkem zajímavou dohru tady u nás (řekněme) na oblasti. V dobrém i zlém. Tahle válka teprve začala. Řeporyje samozřejmě nakonec zvítězí, ale udělají si přitom hodně nepřátel. Nevadí. Nezajímá. Jsou na prvním místě. Budu dál vyvíjet tlak, i kdyby to mělo být na úředníky nadřízené radnice s rozšířenou působností,“ slíbil starosta městské části Pavel Novotný.

    „Mimochodem, schůzku s právníkem (do telefonu ‚jako když kape medu‘) žlutého baráku jsem nadvakrát odmítl. Nemáme se o čem bavit. Obě stavby v reportáži (žlutá a domeček) jsou v procesu zastavení stavby a obě stavby dost možná budou zlegalizovány,“ rozčílil se starosta.

    „Po letech trpění nezákonného stavění, ubytovávání, okrádání státu i obce, ignorace všech platných zákonů a vyhlášek tím ruským pí*usem, co obojí provozuje,“ uvedl Novotný do problému nezasvěcené, kteří o milionovém podniku zahraničních nenechavců neměli ani ponětí.

    „Co předvedu potom, až mu na ty dvě stavby dají úřady bez odporu kulaté razítko a budou u toho krčit rameny, to si nedokáže nikdo z odpovědných v nejdivočejších snech představit. Tak přísahám. Dycky Řeporyje!“ dodal starosta Řeporyjí.

    Ubytoven, které fungují na nelegální bázi, stejně jako bytů, kde se tísní třeba deset lidí, je v hlavním městě pochopitelně mnohem víc. A trpí nejen vykořisťovaní gastarbeitři, ale i nájemníci sousedních bytů a objektů. Člověk nemusí být žádný myslitel, aby mu došlo, že deset lidí udělá větší nepořádek než třeba tříčlenná rodina s malým dítětem nebo dvojice seniorů. 

    Nejde jen o komunální odpad, spotřebu vody, elektřiny a plynu, ale i „nepřizpůsobivé“ chování v podobě bujarých pitek a s tím spojené rušení nočního klidu.

    Dočkají se dotčení nápravy? Bude se cizincům lépe bydlet, dostanou jejich „domácí“ konečně přes prsty? Úřady jsou údajně bezzubé. Dokud ubytovny nevyrostou radním a úředníkům pod okny nebo v sousedství jejich bydliště, nic moc se dít asi nebude...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:15 středa 16. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      32
    • Haha
      15
    • Sladký
      15
    • Cože
      14
    • Trapas
      14
    • Tvl
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...