Smíchov, Žižkov, Rohan nebo Bubny: Pražské brownfieldy, kde (vy)rostou nové čtvrti

V Praze se aktuálně připravuje stavba 120 tisíc nových bytů. Většina z nich vyroste v místech brownfieldů na Smíchově, Rohanském ostrově, v Bubnech nebo na Žižkově a v Hloubětíně. | foto: Koláž Expres.cz

Smíchov nedaleko vlakového nádraží, Rohanský ostrov, bývalé nákladové nádraží na Žižkově, rozsáhlé území v Bubnech nebo areál Tesly v Hloubětíně. Na místě pražských brownfieldů mají v následujících letech vyrůst nové čtvrti, které pojmou desítky tisíc lidí. Developeři tam plánují postavit až 80 tisíc bytů. Některé z nich už se prodávají a i přes relativně vysoké ceny jdou slušně na odbyt.
1/5

Parková čtvrť

Areál Nákladového nádraží Žižkov dá vzniknout nové čtvrti, která je jedním z největších a nejočekávanějších rezidenčních projektů v Praze a dosud největší projekt společnosti Central Group.

„Aby tato lokalita skutečně žila, budou v přízemí bytových domů prostory pro obchody, služby, restaurace a kavárny. Součástí projektu bude také velká šestitřídní mateřská škola se zahradou. Co tuto lokalitu skutečně charakterizuje, je zeleň,“ uvedl zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Dominantou čtvrti bude velký veřejný park o rozloze 1,5 hektaru, který naváže na přilehlé Židovské pece. Lokalitou povede pěší zóna se vzrostlými stromy a vodními plochami pro relaxaci.

Parková čtvrť na pražském Žižkově

Jako první jdou do prodeje bytové domy v bloku I v blízkosti Basilejského náměstí. První obyvatelé se budou moci do svých bytů nastěhovat na jaře 2024. Vyrůst by tam mělo zhruba 2500 bytů.

1/5
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:00 neděle 26. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 5
  • 3
  • 3
  • 3
  • 2