Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Na lidi se valí pohroma a demokracie dostane na frak: Kde je Milion chvilek?

    Milion chvilek v době své největší slávy. Kde je teď, když se lámou ledy? | foto: Facebook Milionu chvilek

    Milion chvilek pro demokracii se sice holedbá tím, že mu jde hlavně o dobro všech občanů a to, aby v Česku vzkvétala zdravá občanská společnost, ve finále mu o lidi až tak nejde. V době, kdy se na statisíce z nich valí pohroma v podobě rekordní inflace a drahých energií, hrozí jim velké existenční problémy a dramatický pokles životní úrovně, spolek mlčí. Jako by si jeho špičky neuvědomovaly, že ti, kdo přijdou o své jistoty, v horším případě i o střechu nad hlavou, jsou ideální „potravou“ extremistických politických stran a skupin. V takových chvílích demokracie prochází velkou zatěžkávací zkouškou.

    „Záleží nám na demokracii v naší zemi. Chceme, aby byla funkční, zdravá, silná, rozkvetlá a aby přinášela prospěch všem občanům bez rozdílu,“ tvrdí zástupci Milionu chvilek pro demokracii, kteří v době své největší slávy dokázali zburcovat masy lidí, jež demonstrovaly pražské Letné.

    Kdyby to byla pravda, v průběhu léta už začne volat své příznivce do zbraně a bude se šikovat nejen na Letné. Podzim hrozí velkým průšvihem, v první řadě ekonomickým. Lidé dost možná přijdou o velkou část své životní úrovně a vláda, která jim nejdříve slíbila pomoc, pořád neví, jak bude ve finále vypadat a kolik jim nakonec pošle. Nikdo tak netuší, jestli s příchodem topné sezony neprotopí majlant.

    Člověk nemusí být Einstein, aby mu došlo, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Češi, jimž inflace, zdražování a rekordní růst cen energií přidělaly nejednu vrásku, budou hodně naštvaní, když se k nim vláda postaví zády a hodí je přes palubu.

    To je přesně ta pravá chvíle pro nejrůznější populistická a extremistická hnutí, která s demokracií a občanskými hodnotami často nemají nic společného. Jejich podpora vzroste stejně raketově jako ceny na burze.

    Demonstrace na pražskou Letnou přilákala více než 200 tisíc lidí.

    Smutné je, že Milion chvilek je s tím zjevně v pohodě a místo toho řeší kauzy, které považuje za mnohem důležitější. Nechceme mu brát iluze, ale až přijde lidem nové vyúčtování za plyn a elektřinu a vláda se jim v souvislosti s úsporným tarifem vysměje, bude jim údajně nepřiměřený zásah policie na jednom z mítinků celkem ukradený. 

    Tím ho samozřejmě nechceme omlouvat, nebo dokonce schvalovat, vyšetřit se rozhodně musí, a pokud byl opravdu přes čáru, viníci by měli být potrestáni. 

    Jen by bylo záhodno myslet dopředu a v souvislostech. V opačném případě bude z Milionu chvilek jen další spolek alibistů a slibotechen, jimž šlo jen o vlastní prospěch a zviditelnění, zatímco občané mu byli ukradení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:23 čtvrtek 8. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      149
    • Haha
      10
    • Trapas
      7
    • Tvl
      7
    • Sladký
      5
    • Cože
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...