Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vánoční trhy v Česku: Praha je odpískala, ostatní města je chystají a vyčkávají

    Největší vánoční trhy v Česku na Staroměstském a Václavském náměstí letos nebudou. Vyplývá to ze situace související s pandemií covidu-19. Ne všechna města ale nad trhy zlomila hůl. Počítají s nimi například v Brně, Ostravě, Plzni i v Olomouci s tím, že bude samozřejmě záležet na aktuálním stavu šíření obávané nemoci.

    „Vánoce mají být znakem pohody a klidu. Právě v této těžké době jsou klid a dobrá nálada potřeba více než kdy jindy. Rozhodli jsme se přistoupit k menší verzi vánočních oslav. Jednáme se společností Taiko, že by na Staroměstském náměstí tradičně postavila vánoční strom, aby i Pražan, který bude procházet centrem města, měl dobrý pocit z vánoční atmosféry,“ informoval radní hlavního města Prahy Jan Chabr.

    Vánoční strom tedy bude, zástupci organizátora by ho měli vztyčit v noci na 24. listopadu. „Rozsvícení ale proběhne nějakou online formou,“ dodal Chabr.

    Veřejná kluziště, stánky s punčem a dalším občerstvením a zbožím. S tím vším letos i za nynější epidemické situace stále počítají organizátoři vánočních trhů v Olomouckém kraji. Kvůli nákaze a hygienickým opatřením mohou být však akce mnohem skromnější.

    „Bedlivě sledujeme vývoj situace. Vyhlášená bezpečnostní opatření se budou v programu zohledňovat. Pokud to situace umožní, vánoční trhy by se v Olomouci měly konat, byť zřejmě v jiné podobě, než na jakou jsou lidé zvyklí,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. 

    I Prostějov i nadále pracuje na programu akce Prostějovská kulturní zima. „Jarmark je prozatím naplánovaný v rozmezí 27. listopadu až 23. prosince, ovšem v omezeném počtu přibližně dvaceti stánků,“ uvedla náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

    Dočká se i Plzeň

    S nejistotou a obavami vyhlížejí příští měsíce také pořadatelé plzeňských adventních trhů na centrálním náměstí Republiky. „Zatím vše chystáme, jako by se měly jedny z největších vánočních trhů v Česku konat, počítáme i s nařízenými omezeními,“ řekl pro web Plzen.cz Emil Procházka z pořadatelské společnosti Prostr Servis. 

    Organizátoři podle něj mají nasmlouvané řemeslníky a prodejce do stánků i interprety pro doprovodný kulturní program na pódiu. „Jestli se to ale bude moci konat, nevíme. Navíc jestli bude pořád platit zákaz konzumace alkoholu, budou to hodně divné adventní trhy bez svařeného vína nebo punče,“ míní Procházka. 

    Brno rozprostře stánky

    „Jisté je, že o vánoční strom na náměstí Svobody a Zelném trhu ani o výzdobu v ulicích lidé nepřijdou,“ ujistil tajemník městské části Brno-střed Petr Štika. Tradiční rozsvěcování stromů tentokrát v plánu není, aby se neshlukovaly davy lidí.

    Na radnici nyní uvažují především o rozmístění stánků. Zatím ale není jasné, jaká konkrétní opatření budou platit na přelomu listopadu a prosince, kdy se vánoční trhy rozjíždějí.

    „Stánky mohou tvořit uzavřené sektory, v nichž se bude kontrolovat a omezovat počet lidí,“ nastínil Štika jednu z možností. Další počítá s tím, že se trhy rozprostřou z náměstí Svobody do přilehlých ulic jako Kapucínská nebo Kobližná. I v tomto případě vše radnice bude řešit s hygieniky podle aktuální situace.

    Ostrava se připravuje

    „V přípravách na tradiční vánoční trhy i nadále pokračujeme. Program a rozsah konání trhů však budeme muset přizpůsobit aktuální epidemické situaci a nařízením vlády,“ uvedla pro TN.cz mluvčí Ostravy Hana Mainušová.

    Sbohem vánočním trhům neřekli ani v Liberci. „Adventní program připravujeme prozatím ve standardním rozsahu, tedy včetně vánočních trhů. V případě přetrvávajících nebo nových vládních opatření v souvislosti s onemocněním covid-19 budeme program aktuálně přizpůsobovat,“ informovala mluvčí libereckého magistrátu Miluše Charyparová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:12 pátek 26. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      21
    • Super
      19
    • Haha
      18
    • Tvl
      18
    • Cože
      17
    • Sladký
      15
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...