Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koronavirus zavřel letní tábor u Plzně, plní nemocnice v Karviné, hrozí i na Vysočině

    Na dětském letním táboře v Letinách na Plzeňsku se objevil koronavirus. Jeden z účastníků měl pozitivní test na covid-19. Pobyt dětí skončil a všichni účastníci museli do karantény. Preventivní opatření se vrací na Jihlavsko, roušky znovu vytáhli také obyvatelé Kutné Hory i ti, kdo míří za krásami města. Nelepší se ani situace na Karvinsku, kde nemocnice nestíhají a pacienty s těžkým průběhem musejí zdravotníci vozit do Ostravy.

    Až v závěru letního tábora v Letinách na Plzeňsku se nákaza covidem-19 projevila u jednoho dítěte, podle pořadatelů to bylo dva dny před koncem prvního termínu tábora a dotyčná dívka byla téměř bez příznaků.

    Podle ředitele plzeňské hygienické stanice Michala Bartoše byl tábor s 80 dětmi a zhruba 20 dospělými uzavřen v době, kdy se blížil ke konci.

    „Byl jeden pozitivní účastník, u všech ostatních byly testy na covid-19 negativní. Jednalo se o import nákazy z jiného kraje,“ řekl iDNES.cz Bartoš. Dodal, že dítě se nakazilo od rodinného příslušníka a nemělo příznaky nemoci.

    Hygienici jej vytrasovali, když dostali z jiného kraje informace o pozitivním nálezu u jeho rodiče. Dítě bylo okamžitě izolováno a odvezeno. Podle Bartoše nebylo nutné přijímat žádná opatření v obci Letiny.

    Například na Jihlavsku je situace o poznání vážnější. Krizový štáb rozhodl, že na území obcí s rozšířenou působností Jihlava budou muset lidé od úterních patnácti hodin opět nosit roušky. Zakrývat ústa si musí hlavně v městské hromadné dopravě, kadeřnictví, zdravotnických zařízeních a na dalších místech, kde se nedodržuje rozestup mezi lidmi 1,5 metru.

    V regionu se rozšířila nákaza koronavirem z ohniska ve Větrném Jeníkově, kde testy zatím potvrdily 24 nemocných.

    „Samozřejmostí je také povinnost důkladné dezinfekce ve všech těchto prostorách. Roušky budou povinné také na hromadných veřejných akcích. Doporučené je také dodržování rozestupů mezi lidmi na vzdálenost dva metry,“ uvedl tiskový mluvčí města Radovan Daněk.

    Podobně jsou na tom také obyvatelé Kutné Hory, Čáslavi a okolí. „Na základě epidemiologické situace jsme rozhodli o vydání mimořádného opatření,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. 

    Od soboty tam jsou omezeny hromadné akce a do hry se samozřejmě vrátily také roušky ve veřejných vnitřních prostorech. V restauracích musejí lidé dodržovat odstup alespoň dva metry. U stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé s výjimkou členů domácnosti nebo blízkých osob. Zakázány jsou návštěvy ve všech zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory.

    Výrazně se nelepší ani v Moravskoslezském kraji, kde nejpostiženějším okresem zůstává Karvinsko. Počet případů v ohnisku nákazy mezi zaměstnanci OKD se sice postupně snižuje, začínají se ale plnit kapacity nemocnic. Kraj začíná mít velké problémy také ve firmách, které zaměstnávají přeshraniční pracovníky, hlavně z Polska a Slovenska.

    „Museli jsme samozřejmě přeorganizovat lékařskou péči v našich nemocnicích. Proto oblastně svoláme ředitele nemocnic, aby se nějakým způsobem dohodli,“ prohlásil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). 

    Aktuálně je v kraji 3410 nakažených. Jen na Karvinsku jich přibylo 23 za den. „Z našeho pohledu můžeme říct, že v ohnisku nákazy v Karviné, kde byla situace nejhorší, dochází k sestupné tendenci,“ informovala vedoucí epidemioložka karvinské hygienické stanice Andrea Lipjaková.

    Koronavirus se nově objevil v Šenově u Nového Jičína. Testy prokázaly 23 nakažených zaměstnanců zdejší firmy. Od úterý se musí plošně otestovat 1500 pracovníků, hlavně z řad pendlerů.

    Nový případ je i v Klimkovicích. Do oblasti zamíří armáda, aby s testováním pomohla.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:46 středa 11. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      27
    • Haha
      26
    • Tvl
      24
    • Sladký
      23
    • Cože
      22
    • Trapas
      16