Středa 8. května 2024, Den vítězství

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběhy z nemocnic, u kterých zůstává rozum stát: Zdravotníci mluví o vlně D(ebilů)

    Tuzemské nemocnice opět plní pacienti s covidem-19 a zdravotnický personál čekají krušné chvíle. | foto: Expres.cz

    Nových případů rychle přibývá a nemocnice v Česku se znovu začínají plnit covidovými pacienty. Ruku v ruce s nimi roste i počet samozvaných mudrců, kteří se po rychlokurzu na internetu nebojí přít s lékaři o (ne)správnosti léčby a úkolovat sestry i pomocný personál. Není divu, že zdravotníkům dochází trpělivost i tolik potřebné síly a chuť do práce.

    Podle zdravotníků je mezi neočkovanými těch, kteří to nestihli, nemohou se očkovat nebo očkovaní jsou, ale vzhledem k celkovému stavu nevyvinuli dostatečnou odpověď, jako šafránu. 

    Místo toho plní nemocnice ti, kdo „slyšeli, že očkování způsobuje neplodnost, lidé, kteří tvrdí, že je to jen byznys, a navíc mají dobrou imunitu“.

    „Argumentují tím, že jejich kamarádka měla po očkování čtyřicítky horečky, nebo dokonce tím, že po jeho absolvování hrozí člověku rovnou smrt,“ podivují se zdravotníci. Další vlnu vyhlížejí snad s ještě větším napětím a hrůzou než ty předchozí.

    Přibylo totiž těch, kdo medicínu „vystudovali“ na Googlu, školí zdravotní sestry a poučují i lékaře.

    „Sestřičky tomu říkají D vlna. Vlna debilů,“ shrnuje, s jistou nadsázkou, aktuální situaci v českých nemocnicích instagramová stránka Na.konci, jež se otázkám zdravotnictví věnuje.

    Lékaři, sestry i další personál v nemocnicích se v těchto dnech musí ještě víc obrnit trpělivostí. Pacienti se s nimi stále častěji dostávají do sporu a dohadují se o (ne)správnosti léčby.

    „Vlezete na vizitu a pan inženýr na vás mává jakýmsi pseudowebem na obrazovce svého mobilu a dožaduje se vysvětlení všech léků, které mu dáváte, protože podle té stránky by měl dostat ještě to a tohle,“ stýskají si zdravotníci s tím, že takových nemocných přibývá.

    „Pacientka, ročník 1985, sotva popadá dech, na 15 litrech si není jistá, jestli naše oxymetry dobře fungují, protože ten její za dvě eura z AliExpressu ukazuje úplně jiná čísla než ty naše zdravotnické. Vysvětlíte,“ dokládá další zážitek z nemocnice stránka Na.konci.

    V Česku opět přibývá nových případů i těch, kdo musejí do nemocnice.

    Nechybí ani příběh o pacientce, která vyzbrojena moudry z internetu tajně vypouští infuze do umyvadla. Dotyčná to samozřejmě popře. 

    „Odteď u ní budou pro jistotu sedět sestry, aby se léky řádově za desetitisíce nepouštěly do potrubí,“ zní od lékařky, která se musí obrnit trpělivostí a myslet na dobro všech pacientů bez rozdílů.

    „Máte za sebou dva pokoje, je osm ráno a už cítíte, že hoříte. Další tři pokoje před sebou. Plné samozvaných lékařů, kteří mají vzdělání od strýčka Googla aneb medicína v pandemii, edice 2021,“ uzavírá současnou realitu.

    Obstrukce Daniela Landy

    Aby toho nebylo málo, úsilí zdravotníků komplikují i někteří umělci. Jihočeští hygienici zaznamenali v posledních hodinách stovky e-mailových dotazů. Podle nich jde o podněty obecného charakteru, které jim komplikují práci. Hygienici se domnívají, že za otázkami stojí iniciativa Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy.

    „Jedná se o dotazy typu: Kde jste byli na kontrole 8. listopadu, co jste dělali 9. listopadu a tak dále. Z jedné mailové adresy nám klidně přijde třeba deset takových dotazů. Jedná se skutečně o obstrukční otázky, na které bychom ale měli podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět,“ popsala ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

    „Tímto u nás poprvé část veřejnosti otevřeně vystoupila proti šikaně dezinformacím a jinému zneužívání státní moci. Nám nezbylo nic jiného než se uchýlit k možnostem, které nám nabízí současná legislativa, tedy využít práva na informace dle zákona 106,“ napsal zpěvák Landa serveru Seznam Zprávy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:59 čtvrtek 10. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      106
    • Super
      73
    • Tvl
      20
    • Sladký
      7
    • Haha
      5
    • Cože
      4