Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Riziková dovolená? Kvůli deltě musíme zrychlit očkování a více testovat, radí experti

    Největším strašákem, který řádí v Británii a například i v Izraeli, je mutace delta – indická varianta viru. V Česku je zatím potvrzeno 99 případů. | foto: Expres.cz

    I když se to ve světle klesajících čísel a letní dovolené může zdát jako zbytečné strašení, odborníci mají jasno. Česko nemá šanci vyhnout se novým mutacím covidu-19, aktuálně indické variantě s názvem delta. Ta aktuálně řádí ve Velké Británii, v Izraeli a na síle nabírá i v Rusku, Portugalsku, ve Španělsku nebo v Německu. V Česku zatím laboratoře hlásí stovku potvrzených případů.

    „Do pátku jsme měli potvrzenou variantu delta na 33 vzorcích, přes víkend jich ale výrazně přibylo, dohromady na 99 vzorků sekvenací potvrzených na variantu delta. Navíc nejsou všechny vzorky spojené s cestovní anamnézou,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi vedoucí oddělení genomiky a bioinformatiky Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Michal Kolář.

    Podle anglického úřadu veřejného zdraví delta riziko hospitalizace zvyšuje více než dvojnásobně ve srovnání s britskou variantou. Do Česka navíc dorazila dříve, než se čekalo. „Každé dva týdny se zafixuje jedna mutace, tedy varianta, která v populaci zůstane,“ upozornil Kolář.

    Podle Národní referenční laboratoře zatím poslední záchyty mutace delta pocházely z Prahy, Moravskoslezského kraje, Ústecka, Liberecka, Královéhradecka a Vysočiny. Prvního nakaženého indickou mutací covidu-19 nahlásili hygienici koncem dubna v Praze. 

    Z Ruska, které se potýká s další atakou covidu-19 a nízkou proočkovaností obyvatelstva, které vakcínu odmítá, navíc nepřicházejí moc dobré zprávy. Indickou variantou koronaviru se mohou nakazit plně očkovaní jedinci,  dokonce i ti, kteří před vakcínou už jednou onemocnění prodělali. Podle agentury TASS to řekl moskevský starosta Sergej Sobjanin s tím, že podobné případy se objevily u lidí, kteří se nechali naočkovat již dříve. 

    „Máme co do činění s novým kmenem, s novou mutací indického kmene. Je ještě nakažlivější a agresivnější, rychleji proniká do organismu. Aby se člověk nenakazil, musí mít dvakrát více protilátek než u wuchanského kmene,“ doplnil moskevský starosta.

    Evropské země nyní bedlivě sledují dění nejen v Rusku, ale i ve Velké Británii, která je hlavním ohniskem mutace delta na kontinentu. Tvoří až 99 procent nových případů. Britský premiér Boris Johnson kvůli tomu dokonce o jeden měsíc posunul plánované rozvolnění. Znepokojivá čísla hlásí i Španělsko a Portugalsko, jež má za sebou třídenní uzávěru Lisabonu.

    Zrychlení očkování může pomoci k rychlejšímu a úspěšnějšímu boji s indickou mutací koronaviru.

    S příchodem léta a dovolených by Česko podle odborníků nemělo podceňovat kontrolu lidí, kteří se vracejí ze zahraničí. „Pokud se někdo přijíždí z rizikové země, tak i když je očkovaný, měl by projít testem. I očkovaní mohou přinést tento virus, i když je tato pravděpodobnost malá,“ říká viroložka Ruth Tachezy, která je členkou poradní odborné skupiny MeSES.

    V souvislosti s nárůstem počtu případů ve Velké Británii, které se týkají hlavně mladých lidí, nabádá k zrychlení tempa očkování. Ti, kteří už mají první vakcínu za sebou, by navíc neměli otálet s druhou dávkou a oddalovat termín.

    „Než se začne delta šířit u nás, měli bychom apelovat, aby se všichni proočkovali co nejrychleji,“ říká Tachezy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:35 pátek 22. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      8
    • Tvl
      6
    • Super
      5
    • Cože
      5
    • Sladký
      5
    • Trapas
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...