Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslanci chtějí soběstačné Česko: Proti omezení dovozu potravin ale brojí opozice

    Poslanci jednají o omezení potravin z dovozu. Chtějí, aby Česko bylo víc soběstačné. | foto: Profimedia.cz

    Fakt, že Česko není soběstačné a je v mnoha ohledech závislé na dovozu ze zahraničí, hlavně co se potravin týče, trápí nejen mnohé občany, ale i některé poslance. Skupina zákonodárců proto chce umožnit českým zemědělcům prosadit se na domácím trhu a omezit dovoz ze zahraničí. Požadují až 85 procent potravin z domácí produkce do 7 let. Kritici varují, že novela zákona může způsobit zdražení potravin a omezení nabídky.

    Od příštího roku 55 procent potravin v obchodech z domácí produkce a s každým dalším rokem navýšení o 5 procent až na 85 procent za 7 let. Skupina poslanců chce svým návrhem jít naproti českým zemědělcům, kteří podle nich doplácejí na dovoz a pro vlastní produkty pak těžko hledají odbytiště.

    Nehledě na to, že Česko se tím stává potravinově nesoběstačným. Poslanci upozorňují i na ekologické hledisko.

    „Chceme podpořit soběstačnost českých zemědělců a podpořit podíl českých potravin v českých obchodech,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura (SPD).

    Pro je také předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Je to výhodné pro české občany, pokud chceme mít krajinu, která nebude vyprahlá,“ konstatoval šéf lidovců.

    Zmíněnou novelu pozitivně vnímají především zemědělci. Možná i proto, že jim Ministerstvo zemědělství na produkci přislíbilo přes 4 miliardy korun. „Je to pozitivní věc, konečně se objeví aspoň základní potraviny, jako jsou vejce a maso. České výrobky, jak mají být,“ sdělil pro TV Nova Zdeněk Mlázovský z Českomoravské drůbežářské unie.

    Opozice a někteří ekonomové jsou ale jasně proti. Návrh novely prý jde proti občanům i zájmům Evropské unie.

    „Dojde k omezování trhu s potravinami, bude docházet ke spekulacím, co je české a co ne,“ namítl bývalý ministr zemědělství, poslanec Petr Bendl (ODS).

    „Bude menší výběr, to povede k tomu, že to nebude kvalitní. Nemůžeme to podpořit, je to nebezpečný návrh, proti kterému budeme bojovat,“ nechala se slyšet Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

    „Ta novela je brutální snahou okrást české občany. Výrobcům zmizí konkurence a ti budou moci zvednout cenu a snížit kvalitu, protože nebudou mít zrcadlo kvality potravin ze zahraničí,“ vysvětlil šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

    Češi se nemusejí bát, že by přišli o dovozové zboží a z pultů obchodů zmizely produkty, na které jsou zvyklí, a vrátily by se fronty na banány a pomeranče jako „za komanče“.

    „Úplně vyloučeny z toho budou prodejny se speciálními potravinami. Jestliže má někdo prodejnu s italskými sýry, nenabízí logicky ty české. Vyloučeno bude i zboží, které si v ČR nevyprodukujeme, jako jsou pomeranče, citrusy, mořské plody a podobně,“ řekla MF Dnes poslankyně Margita Balaštíková (ANO), která návrh pomáhala vytvořit.

    Návrh má podle ní samá pozitiva. Umožní regionálním výrobcům potravin lépe se prosadit na domácím trhu, pomůže to udržet zaměstnanost na venkově a v konečném důsledku snížit uhlíkovou stopu, protože se omezí dovoz jídla přes celou Evropu.

    Otázkou je, co by na novelu, kdyby ji poslanci schválili, říkali zástupci Evropské unie. Těm by mohla být trnem v oku kvůli porušení zásady volného trhu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 24. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      53
    • Trapas
      31
    • Cože
      30
    • Sladký
      28
    • Haha
      27
    • Tvl
      27
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...