Dětem chybí pohyb, spánek a živiny: Pětina českých školáků je zdravotně negramotná

Až pětina školáků ve věku 13 až 15 let má problém vyznat se v otázkách týkajících se zdraví. Neorientují se v pokynech od lékařů. Nedokážou vyhodnotit informace o zdraví, které se k nim dostanou, a často si neuvědomují dopady životního stylu na vlastní zdraví. Vyplývá to z dat mezinárodní studie HBSC, kterou koordinuje Univerzita Palackého v Olomouci.

Rozdíly v úrovni zdravotní gramotnosti (ZG) se přímo promítají do zdravotního stavu dospívajících. Školáci s nižším hodnocením ZG vykazují prakticky ve všech porovnávaných kritériích výrazně horší výsledky. Jde o nejrůznější aspekty fyzického i duševního zdraví, například psychosomatické obtíže, riziko depresí nebo celkovou životní spokojenost.

„Děti s nižší úrovní zdravotní gramotnosti jsou na chvostu statistik také v dalších ukazatelích. Markantní je vztah mezi nízkou gramotností a stravovacími návyky,“ říká Michal Kalman, vedoucí výzkumného týmu z Univerzity Palackého v Olomouci. 

Děti z této skupiny jedí málo ovoce a zeleniny a často vynechávají snídaně. Studie si všímá také toho, že častěji pijí energetické nápoje. Silná je rovněž vazba mezi zdravotní (ne)gramotností a pohybovou (ne)aktivitou nebo (ne)dostatkem spánku. 

U dětí s nízkou nebo nulovou ZG je dvakrát vyšší pravděpodobnost opakované opilosti nebo experimentů s marihuanou. A dokonce třikrát vyšší riziko pravidelného kouření. 

„Tento typ dat nám může pomoci pochopit, jak na tom mladí lidé opravdu jsou. Jak se chovají. Jak jsou schopni reagovat na současnou situaci. Nebo jak je připravit na podobné hrozby v budoucnosti,“ zdůraznila význam konceptu ZG náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. 

Probíhající epidemie koronaviru vyžadovala od samého počátku neustálé nabádání veřejnosti ke zvýšené hygieně a dodržování obecných zásad pro kontrolu šíření infekčních onemocnění. „Věřím, že se to pozitivně odrazilo v povědomí všech, tedy i dětské populace,“ doplňuje Šteflová.

Situaci českých dětí bohužel nehraje do karet ani fakt, že se tu kouření a alkohol těší velké společenské toleranci. Mladí tak mají od útlého věku pocit, že nezřízeně pít a kouřit patří k běžnému životu, že „to dělá každý“.

Děti se navíc hodně naučí doma, a proto když rodiče zlozvykům holdují a zeleninu mají za sprosté slovo, málokdy z jejich potomků vyrostou abstinenti, nekuřáci a milovníci raw stravy. 

Do studie HBSC je zapojeno 48 států světa, v Česku experti testují zdravotní gramotnost pravidelně každé čtyři roky od roku 1994. Celkem už posbírali data od padesáti tisíc respondentů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:36 pondělí 21. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 22
  • 21
  • 21
  • 21
  • 21