Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V Sokolově seženete byt za pár desítek tisíc: Chcete bydlet v místním Bronxu?

    Útlum těžby hnědého uhlí, pandemie covidu-19, která dolehla na lázeňství, a všeobecný nedostatek pracovních příležitostí nedělají ze Sokolova zrovna snové místo pro život. Město se navíc stalo magnetem pro nepřizpůsobivé, kteří se sem stěhují z Česka i Slovenska. Ceny bytů ale významně stouply i tady, navíc se nové nestaví, a tak není příliš velký výběr.

    „V Sokolově mají hezký zámek, v němž je muzeum. Dozvíte se tu plno zajímavých věcí o přírodě a dějinách Sokolovska a také o historii hornictví v regionu. Celé město budete mít jako na dlani, pokud vystoupáte na rozhlednu Hard,“ lákají k návštěvě západočeského města internetové stránky nedalekého Statku Bernard, který je oblíbeným cílem turistů.

    „Hned vedle města se nachází přírodní koupaliště Michal, kterému se dokonce přezdívá Sokolovské moře. Zdejší chloubou je 190 metrů dlouhý tobogan a 117 metrů dlouhá trojskluzavka,“ píše se dále v krátkém medailonku o Sokolově.

    Pokud by vás výše uvedené řádky zaujaly a zajímali byste se o ceny nemovitostí v Sokolově, budete možná překvapení. I když jde o místo těžce zkoušené minulostí i přítomností, moc levně už tu bydlení nepořídíte. I tady ceny bytů vzrostly, a tak za třípokojový byt v lepší čtvrti dáte i dva miliony korun a více.

    Spokojíte-li se s 2 + 1, připravte si i 1,6 milionu. To je pořád o dost méně než ve zbytku Česka, na Sokolov, který sužují nepřizpůsobiví a nárůst lidí na sociálních dávkách, je to pořád dost.

    Navíc se tu nestaví žádné nové byty, a tak podobně jako třeba v Karviné je zájemce odkázaný na starší zástavbu a musí počítat s tím, že nabídka není příliš bohatá, což ceny šponuje vzhůru.

    Už ani v Sokolově nejsou byty levné. I když ve srovnání se zbytkem Česka se ceny drží docela nízko.

    Pokud byste se spokojili s bytem v „horší“ čtvrti, tedy v okolí vlakového a autobusového nádraží nebo kina Alfa, zaplatíte mnohem méně. Ceny se pohybují v řádech stovek tisíc korun, výjimečně i méně. Jedná se často o dražby bytů, které byly majiteli zabaveny v exekučních řízeních.

    Mezi vyloučené lokality nyní patří například ulice U Divadla, Nádražní a Svatopluka Čecha. Shodou okolností jde o místa, která v době dávno minulé platila za výbornou adresu. Stačilo pár let a všechno je jinak.

    Město Sokolov proto přistoupilo k radikálnímu řešení a „závadné“ budovy raději nechává zbourat a postaví místo nich parkoviště. 

    Do Sokolova se v uplynulých letech stěhovali nepřizpůsobiví z Česka i Slovenska. I dříve pěkné čtvrti se proto změnily k nepoznání.

    „Budovy půjdou k zemi a místo nich vybudujeme parkoviště, která tady chybí. Sloužit by mělo i návštěvníkům Okresní správy sociálního zabezpečení, která tady sídlí,“ uvedl místostarosta Karel Jakobec.

    I tak je to zatím spíše boj s větrnými mlýny. „Lidé, kteří sem přicházejí zejména díky obchodníkům s chudobou, jsou z jiných měst i ze Slovenska. Nemají základní návyky a ten problém je tam samozřejmě markantní,“ popsal velitel Městské policie Sokolov Petr Kubis Českému rozhlasu.

    „Nejvíce problémů řešíme s osobami bez domova. Tím, že má Sokolov protialkoholní záchytnou stanici, hodně nám jich tu zůstává. Pohybují se po městě, žebrají a popíjí alkohol na veřejnosti,“ doplnil s tím, že se soustřeďují právě kolem nádraží. Tedy v místě, kde se nedávno servala partička vodáků s místními Romy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 1. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      17
    • Cože
      7
    • Sladký
      7
    • Super
      6
    • Trapas
      6
    • Haha
      1