Češi pro trest smrti: Jsou to venkované, méně vzdělaní a důchodci!

Trest smrti považuje za optimální odplatu za těžké zločiny 53 % Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro iDnes.cz. Kdo by znovuzavedení uvítal a jaké jsou hlavní důvody?

Nadpoloviční většina respondentů požadujících trest smrti se pohybuje nejčastěji ve věkové hranici 45-65 let. U lidí do 30 let jsou podporovatelé v menšině, stejně jako u vysokoškolsky vzdělaných.

Celých 76 % dotazovaných se domnívá, že je trest smrti levnější než doživotní vězení. Hlavním důvodem proti trestu smrti je riziko omylu. Ze 47 % nesouhlasících je to uváděno jako důvod u 80 %.

Hlavním argumentem zastánců hrdelního trestu je „starozákonní“ oko za oko, zub za zub. Jinak řečeno smrt za smrt. Jako zajímavé zjištění uvádí průzkum, že lidé s vyšším vzděláním nepodporující trest smrti, chápou trest jako proces k nápravě odsouzeného. Méně vzdělaní lidé podporující vysoké tresty naopak chápou vězení jako izolování zločince od zbytku společnosti.

Muži jsou v hodnocení zavedení trestu o jedno procento tvrdší s 51 %. Obdobně mluví průzkum o podpoře absolutního trestu v menších obcích, než velkých městech. Pokud by měl být se čtyřmi odsouzenými odsouzen jeden nevinný vnímají jako problém především odpůrci trestu, pro zastánce je problém justičního omylu podružný. A co vy, jste také pro trest smrti?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:50 čtvrtek 6. července 2017. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 10
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8