Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hrůza v magistrátním bytě: Bazénky romských rodin a rasismus. Muž popsal i týrání štěněte

    Problémoví nájemníci si na terase udělali menší aquapark. Sousedé jsou z neustálého hluku a bordelu zoufalí, bojí se ale konfrontace. | foto: Expres

    Experiment s umisťováním sociálně slabších občanů do městských bytů, rovnou mezi dlouholeté usedlíky, přinesl další hororový příběh, tentokrát premiérově z Modřan na Praze 12. V přízemí domu v ulici Jordana Jovkova úřaduje několik rodin, které si tam podle místního pracovníka hasičského sboru dělají celé léto bujaré večírky a rezignují na veškerý respekt k sousedům. To by samo o sobě nebylo tak hrozné, kdyby na denním pořádku nebyly slovní a občas i fyzické útoky či týrání zvířat.

    Expres.cz se problémům s městskými byty, kam minulá vláda magistrátu ve velkém umisťovala sociálně slabé a nepřizpůsobivé, věnuje dlouhodobě. Na mapě Prahy si nyní můžeme vybarvit další políčko, Modřany.

    Právě tam místní zažívají peklo s několika rodinami, které obsadily přízemí. Redakce získala plné znění stížnosti, kterou na bytový odbor magistrátu zaslal muž, který zde žije s partnerkou a pracuje pro hlavní město jako člen Hasičského záchranného sboru.

    „Nejedná se o jednu rodinu, nýbrž o několik těchto rodin, které se opakovaně chovají vulgárně, sobecky a netolerantně vůči sousedům. Z obav o vlastní bezpečnost a bezpečí našich domácích mazlíčků se bojíme jakékoli konfrontace s těmito „spoluobčany“,“ píše muž v úvodu.

    Vše prý začalo už minulé léto, kdy se do domu na dvanáctce nastěhoval. Nejprve pozvolna, jednalo se spíš o hluk, jenže záhy si sousedé začali všímat, že s problémovými rodinami není něco v pořádku.

    Do štěněte kopali a mlátili, pak zmizelo

    „Všimli jsme si, že v bytě č. 6 najednou měli psa. Dá se říct, že psa venčil pouze muž, kterého jsme tenkrát přes den moc nevídali, jinak byl pes pořád doma. Paní mu akorát nadávala, ale asi nebyla jediná. Na adresu tohoto štěněte vlčáka, které říkali Lucy, jsme slyšeli opět mnoho vulgárních nechutných slov. A bohužel u toho neskončilo. Jednoho letního dne jsem se stal svědkem toho, jak do něj děti kopou a mlátí pěstmi, protože něco čmuchal na zemi a překážel v cestě. Pes byl očividně zvyklý, nereagoval a rány a kopance trpěl dál. Muselo to být časté. Psa už naštěstí nemají, kde skončil, nevíme. Ani sousedé, které se o něj také zajímali,“ popisuje hasič.

    Nechutné týrání mělo být pouze jednou z „kratochvil“ problémových nájemníků. Docházelo i na ničení vybavení domu, jak jsme zvyklí z jiných případů, například k posprejování nově zrekonstruovaného výtahu, či pohazování odpadků na chodbách. V neposlední řadě si do domu neustále zvou cizí, pochybné existence.

    „Na podzim minulého roku občas v bytě č. 12 přebýval zvláštní případ. Mladý, arogantní, sprostý a údajně věčně zfetovaný frajírek, zřejmě příbuzný. S přítelkyní se jednou dal do konfliktu u výtahu, snažila se mu nevěnovat pozornost, ovšem vulgárně ji konfrontoval (já měl službu u HZS). (...) Delší dobu jsme tohoto frajírka v době neviděli, asi zde už nebydlí, sousedé ho ovšem nedávno viděli, jak se snaží dostat do domu. Občas ale vidíme i jiné zvláštní existence, které vstupují na návštěvu do tohoto bytu,“ líčí muž.

    Samostatným zážitkem pak pro nově nastěhovaný pár byly první Vánoce. Dokonce i štědrovečerní hostinu jim narušila na plné obrátky puštěná romská hudba, hlasité hádky, řev. Po novém roce se prý situace lehce uklidnila, jenže jakmile se venku oteplilo, zase začala být neúnosnou.

    Jedna velká bazénová párty

    Protože rodina nepřizpůsobivých dostala v domě pražského magistrátu ty nejlukrativnější byty s terasami, mají spoustu prostoru na to se svými známými pařit pod okny sousedů. Problémoví nájemníci pojali letní radovánky po svém. Jak dokazují fotografie, rozložili si na terasách hned tři bazénky.

    „Každodenní hulákaní nejen dětí, ale i dospělých, grilovačky, hlasitá hudba a koupačky ve velkých bazénech, naplněných vodou téměř po okraj. Zaprvé se ptám: kde na to berou a zda platí nájem? Grilovačky, cigára, alkohol, bazén a voda, to přece něco stojí. A proboha, kolik se tam koupe lidí, to si snad pozvali všechny příbuzné nebo jich v tom bytě žije tolik?“ ptá se jeden z obyvatel domu, který dodává, že běžnou praxí jsou grilovačky na suché trávě v tropických vedrech.

    Právě s hlukem během letního veselí se sousedé pokusili problémové nájemníky konfrontovat. Odpovědí jim mělo být, ať přestanou bazény závidět, a také sprcha nadávek. Rádi prý používají hlavně tu o „bílých mr*kách“ či „aby tě rakovina chytla, zm*de“, ale i spoustu dalšího.

    Dojít mělo také na útok na jednu z nájemnic a jejího psa, kdy se nepřizpůsobiví sousedé měli bavit tím, že po zvířeti z desátého patra házeli ztvrdlé pečivo.

    Zábranský: S většinou problémy nejsou. Vedení bytového odboru bych vyházel

    Problematičtí nájemníci v magistrátních bytech jsou dlouhodobě předmětem debat o sociální politice magistrátu. Tu měl za minulé vlády pod palcem pirát Adam Zábranský, který dal v e-mailu redakci Expresu najevo svou nespokojenost s tím, že poukazujeme na negativní případy, přestože většina nájemníků magistrátních bytů podle něj funguje bez problému.

    „Velká většina nájemníků sociálních bytů (ať už jde o samoživitelky, seniory, lidi s duševním onemocněním či lidi s předchozí zkušeností s bezdomovectvím) se chová řádně, což dokládá obecnou funkčnost systému. S některými nájemníky sice problémy jsou, nijak to nezlehčuji a jsem ten první, kdo by uvítal změnu legislativy, abychom se jich dokázali zbavit co nejrychleji. Ale nikdo bohužel neumí předem určit, s jakými domácnosti nakonec budou problémy, a naopak s většinou domácností, které by někdo důsledkem stigmatizace předem mohl označit za „problémové“, nakonec problémy díky kvalitně odváděné sociální práci nejsou,“ uvedl Zábranský.

    „Také bych byl nejraději, kdybychom pronajímali byty jen domácnostem, které si pomoci budou vážit, ale to lze bohužel zjistit až zpětně. Klíčové pro mě je, že velká většina domácností si pomoci očividně váží a díky tomu, že jsme začali sociální bydlení realizovat, více než 500 dětí vyrůstá v podmínkách běžného domova a ne někde na ubytovně, v azylovém domě či v jiných formách bezdomovectví,“ dodal.

    Adam Zábranský

    Muž, který aktuálně zastává funkci radního pro majetek a transparentnost, prý není spokojen s tím, jak funguje současný bytový odbor magistrátu. Kdyby mu prý nadále šéfoval, vedení by vyházel.

    „Systém lze určitě dále zlepšovat: kdybych měl politiku bydlení nadále na starosti, v první řadě bych se snažil dosáhnout personálních změn na bytovém odboru MHMP, jehož vedení není v oblasti sociálního bydlení kompetentní a není schopné samo identifikovat dílčí nedostatky a pracovat na jejich nápravě, což v současnosti vnímám za největší nedostatek,“ uzavřel Zábranský.

    Klíčovým bodem reformy byla změna bodového systému pro přidělování obecních bytů. Tento systém, zavedený Piráty, byl občany Prahy silně kritizován, jelikož byl vnímán jako zvýhodňující nepřizpůsobivé a narkomany. Tito jedinci měli díky bodovému systému možnost získat obecní byty ve velkém množství, což vedlo k nesnázím a konfliktům mezi novými a starými nájemníky.

    Alexandra Udženija (ODS) představila svůj návrh reformy letos v červnu, avšak vzápětí jej stáhla. Opozice tvrdí, že tento krok byl motivován tlakem ze strany Pirátů, kteří hrozili opuštěním koalice. Udženija plánuje představit svůj reformní návrh znovu na radě, která se koná 14. září. Tento krok vyvolal ohledně budoucnosti systému přidělování obecních bytů v Praze.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:37 sobota 30. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      153
    • Tvl
      109
    • Cože
      21
    • Sladký
      18
    • Haha
      17
    • Super
      14