Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Glosa: Boris Johnson „utrpěl“ drtivé vítězství, ČT opanovaly zaskočené tváře

    Boris Johnson je jasným vítězem britských voleb. A to by bylo, aby se kolem něj nevyrojila spousta perliček. | foto: Reuters

    Přesvědčivé volební vítězství britských konzervativců vedených lídrem a stávajícím premiérem Borisem Johnsonem těžko snášejí některá média. Jejich skrytě či otevřeněji formulované preference se opět střetly s realitou. Základní politologická analýza proběhlých voleb je přitom tentokrát jednoduchá. Britové měli dost přešlapování a odkladů a Johnsonovi dali jasnou zelenou, aby konečně naplnil výsledek referenda z roku 2016. Některá média se ovšem až do poslední chvíle snažila vytvářet iluzi o vyrovnaném výsledku a o tom, že otázka brexitu není u většiny britské společnosti definitivně vyřešena.

    Podobně jako před třemi lety Donald Trump byl i Boris Johnson (55) prezentován jako slon v porcelánu, který přece nemůže přesvědčivě zvítězit. Johnson prý nehrál fér, ale jeho voličům to nevadí, protože volí srdcem a na základě falešných argumentů.

    Britský volič přitom hlasoval přesně naopak: volil rozumem, pragmatickým zhodnocením situace a hlavně respektem k tomu, co většina před třemi a půl lety odhlasovala veřejnost v lidovém hlasování.

    Brexitová kocovina jako mýtus

    Motivace britských voličů je možná nepochopitelná pro některé analytiky a redaktory v České televizi nebo jiných médiích. Ve skutečnosti se ale pouze naplnila očekávatelná prognóza příklonu k jasnému favoritovi, který se má o co opřít a zabránit chaosu a dalším průtahům odchodu z EU, což by Brity nadále otrávilo a unavovalo.

    Případné druhé referendum by přitom velmi pravděpodobně dopadlo stejně jako to v roce 2016. Uzavření a prosazení příslušné dohody se tak stalo pro většinu Britů směrem, jak zápletku s brexitem dotáhnout do koncovky.

    Lídr konzervativců takovou dohodu měl, zcela logicky pro ni po měsících jistého zacyklení potřeboval silnější mandát. A ten mu voliči přesvědčivě dali.

    Žádná brexitová kocovina se nekoná.

    Ostatní otázky a nové nápady Johnsonova konkurenta Jeremyho Corbyna hrály v těchto volbách zástupnou roli a představovaly spíše nafouknuté bubliny v prostředí sociálních sítí.

    Ostatně povolební analýza BBC to vystihuje přesně: „Veškerý ten entuziasmus na sociálních sítích nevedl naprosto nikam.“

    Britská veřejnost neměla v těchto volbách náladu řešit daňové experimenty nebo zvýšení podílu státního vlastnictví. V tomto směru se drtivá většina Britů ukázala jako prozíravější a kompetentnější než poměrně radikální ideolog Corbyn i některá média.

    To nejhorší, co by Velkou Británii (i státy EU) mohlo potkat, je, že by místo dořešení brexitu musela absolvovat další nekonečné debaty a zabývat se novými nápady a experimenty, které by do vyjednávání zanášeli opoziční labouristé. Co nejméně problémový odchod Velké Británie z EU se tak nyní zásluhou voličů může proměnit ve skutečnost.

    Některá média asi čekala zázrak

    Pro některá média je drtivé vítězství Borise Johnsona dalším zklamáním. Corbyn představoval naději na druhé referendum o brexitu a překopání všeho, co se za poslední tři roky odehrálo.

    Kdo prokázal výdrž a sledoval noční volební odhady i následnou diskuzi na obrazovkách veřejnoprávní ČT, musel mít pocit, že Boris Johnson je strašný packal, celý brexit je jedna velká blamáž a volby skončí minimálně patem.

    Britské volby v České televizi.

    Dream team České televize ve složení Vostál, Kubal a Řezníček předváděl změny nálady a následně přepadlé tváře: neinformovaní britští voliči asi opět podlehli falši a neměli ty správné informace.

    Cože?

    Za vše hovoří rozhovor reportéra Michala Kubala s českou zpravodajkou CNN v Londýně. „Musíme si uvědomit, že spousta Britů odmítá brexit, ale zároveň jsou unaveni.“

    Nad tím se Kubal zamyslí: „Únava? Není to to, na co sází právě Johnson?”

    Opravdu brilantní analýza!

    Ostatně výběr expertů, odborníků na Británii a politologů odpovídal celkové úrovni volebního speciálu ČT. Podobný typ hodnocení založený na vlastní dojmologii se stal v ČT oblíbenou metodou. Pak se ale nelze divit, že předpovědi tak zoufale nevycházejí. Ještě máme v živé paměti studio ČT během amerických voleb, kde se do poslední chvíle držely „palečky“ Hillary Clintonové.

    Ve skutečnosti bouřlivá volební noc ve Velké Británii vyslala v zásadě pozitivní signál, který dává šanci na řešení i stabilitu. Rozum zvítězil nad ideologií a Boris Johnson ukázal, jakým směrem mohou vést stopy úspěšných lídrů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:31 sobota 11. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      306
    • Trapas
      40
    • Sladký
      40
    • Haha
      39
    • Tvl
      38
    • Cože
      30
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...