Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poskytovatelé hudby prý řeší nadřazenost bělochů. Písně čeká přísná kontrola

    Na festival se díky fundraisingové kampani vybralo přes milion. | foto: wikipedia.comProfimedia.cz

    Služby streamující hudbu, jako je Spotify, Apple Music, YouTube Music a Deezer, začaly ze své nabídky odstraňovat písně, které by mohly mít rasistický, antisemitský nebo homofobní obsah. Nadřazenost bílé rasy je podle zmíněných společností velký problém, který je třeba řešit. Připravují proto další kontroly a případnou cenzuru vybraných děl. Společnost YouTube uvedla, že na jejich platformě není místo pro nenávist. Služba Apple Music už skryla velké množství skladeb, aby mohla provést kontrolu svého obsahu.

    Revoluci v tom, jaké písně bude možné na streamovacích platformách najít, spustila BBC, která nahlásila nejméně dvě desítky skladeb, jež označila jako potenciálně nevhodné. Podle oznamovatele problematických děl hledání písní například o árijské rase či nacismu nebylo vůbec komplikované. 

    „BBC se rozhodla nejmenovat kapely ani písně ve snaze nepomáhat lidem hledajícím nenávistný obsah,“ stojí v prohlášení média, které na problém upozornilo.

    Řešením má být větší kontrola nabízeného obsahu. Platformy by měly vytvořit týmy, které budou určovat, kdy je dílo „nezávadné“ a kdy může naopak působit urážlivě.

    „Břemeno je na streamovacích platformách, aby lépe sledovaly a hledaly tuto hudbu. Musí investovat více. Jedná se o důvěryhodnost společnosti a značky. Pověst a jméno značky jsou důležité a bílá nadřazenost hudby může poškodit streamovací značku,“ uvedl Eric Ward, který se zabývá občanskými právy.

    Podle Warda je problém v tom, že je nenávistná hudba takto příliš přístupná i kvůli algoritmům, jež tyto písně navrhují, i lidem, kteří je ve skutečnosti vůbec nehledají.

    Mezi „nejproblematičtější“ žánry má patřit podle BBC metal, který má své kořeny nejsilněji ve východní Evropě a Rusku, kde je značný vliv antisemitismu a glorifikace holokaustu.

    „Růst bílé mocenské hudební scény v 70. a 80. letech probíhal souběžně s růstem fašistických stran ve Velké Británii, takže je tu velká obava, že by se to mohlo opakovat,“ pokračuje Ward.

    Z pohledu české tvorby může být potenciálně jako závadná vyhodnocena kapela Orlík, již je možné si na YouTube Music pustit zcela bez problémů, a to včetně možná nejznámější písně s názvem Bílý jezdec. Ta by se do budoucna mohla z nabídky vytratit.

    Příslušníci hnutí Antifa nemohou Landovi přijít na jméno po jeho působení v...

    „Usilovně jsme pracovali na vypracování odpovědných pokynů, abychom definovali a objasnili, jaký obsah je nepřijatelný nebo kdy umělecký výraz překračuje hranice bezpečnosti. Pokud nám je nahlášen obsah, rychle pracujeme na odstranění videí, která porušují naše zásady,“ stojí v oficiálním prohlášení YouTube.

    „Zavázali jsme se pokračovat v práci na tomto problému, abychom zajistili, že YouTube nebude místem pro ty, kteří se snaží ublížit,“ pokračuje ve svém vyjádření jedna z největších streamovacích společností.

    Ta doposud ve svých pravidlech uvádí pouze to, že uživatelé produkující „nenávistný obsah“ nemají nárok na zpoplatnění svých videí, tedy na nich nemohou na YouTube vydělávat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 20. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      186
    • Tvl
      54
    • Cože
      20
    • Sladký
      19
    • Super
      18
    • Haha
      18
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...