Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová & Konečný: Noví prezidenti ze sociálních sítí vytlačují odborníky a vytvářejí společenský chaos

    Dobrý den, jsme tady po delší době zase a bohužel nemáme dobrou zprávu o tom, že někdo něco objevil, sestrojil nebo obecně pomohl lidstvu. Máme tady ale denní dávku obvyklého mrzení jako vzestup polyamorie, což je vznešené slovo pro permanentní stav nevěry, pak to, jak najednou nikdo nechce být -ová, ženy nemají vlastní jména a odbornice na znásilnění nehne ani brvou, když se o něčem takovém dozví.

    Popořadě. Jestli dnes žijete ve šťastném monogamním vztahu (a „jste“, nedej bože, navíc jedno pohlaví), nejdete vůbec s dobou, protože dnes se nosí polyamorie. To je hezčí slovo pro (častěji) chlapa, který je už ženatý, ale nechce se rozvádět. Zároveň chce spát s jinými a jeho žena s tím souhlasí, protože se bojí, že by ji partner opustil, možná by také přišla o pohodlný život, viz třeba Karel Janeček, že?

    Nyní tu máme čerstvého nováčka, je to písničkář Voxel alias Václav Lebeda, jenž si napsal „kilometrový“ status o tom, že s manželkou měli problémy a teď si je vyřešili tím, že budou provozovat polyamorii. Emotivní obhajoba v sobě obsahuje odhalení o několikaletém trápení, které ani děti nespravily, což je situace, již zažil povětšinou každý, zkrátka už spolu nemůžete být a je třeba to nějak řešit.

    Co si ale Voxel mohl odpustit, jsou ty řeči kolem. Nejprve napsal, že se rozhodli pro polyamorii, a hned následuje druhý status, jak se mu do toho lidé nemají plést a že to všichni překrucují. Stačila by přitom jedna jediná jednoduchá věc: nic o tom nepsat a svoji polyamorii si praktikovat v soukromí, protože normálně by na to nikdy nikdo nepřišel.

    Ovšem tady bude problém jinde. Jeden nebo oba zahýbali, rozpadá se jim manželství, on by možná mohl přijít o děti, a aby ještě k tomu nepřišel o fanoušky, je lepší si vymyslet srdceryvný status o volné lásce. To celé na pozadí trendu, který tady rozjela herečka z dokumentu V síti. Nechce, aby ji opustil kluk, tak přede všemi dělá, že mu dovolila spát s dalšími. Když chcete mít více partnerů, klidně se tím chlubte mezi kamarády, mějte Tinder a rozjíždějte to ve velkém, ale netvařte se u toho, jako byste vymysleli lék na černý mor a vydávali o tom tiskovou zprávu. Ve skutečnosti je celá polyamorie o tom, že jeden z těch dvou v původním páru je ten slabší, takže mu nezbude než souhlasit, pokud se tedy rovnou nechce rozejít nebo kvůli finanční situaci požádat o rozvod.

    Každopádně buďte připraveni na to, že tu máme nový trend, kdy můžeme časem očekávat petici neziskovek s cílem mít osm tatínků a pět maminek, protože u nebinárních lidí jste taky před dvěma lety nevěřili, že to jednou může být pravda.

    Jste tady N...-ová?

    Kromě toho, že to přináší problémy do češtiny a pak vznikají šílenosti jako „píšeme o Emmě Smetana“, české ženské příjmení obdrželo bohužel jen málo odborných vyjádření o gramatice, zato mnoho veřejných rozborů od rozumbradů, kteří zcela zastínili práci lidí, jež český jazyk živí.

    Namísto přínosné debaty, jak se bude muset čeština ohnout, aby se vám neříkalo „paní Nováku“, se (tak jako u nás vždy) celá věc rozmělnila v aktivistické pokřikování, že ženy patří mužům nebo nemají ani vlastní příjmení. Lidé jako jazykovědec Karel Oliva si museli vystačit se svými argumenty zapadnutí někde mezi receptem na nedělní oběd a novinkami z tenisu. Problémy v hlavě žen, které se cítí být něčím majetkem, jazykověda vyřešit neumí, na to je psycholog. Mohli bychom se tímto způsobem dostat ke zpochybňování všeho, například proč máme určená jména rodiči a nemůžeme si zvolit číslo (ale zase nevíme, jak se na to v dospělosti bude tvářit syn Elona Muska, jemuž bylo jeho číslo/jméno vnuceno rodiči, my si ho nepamatujeme, proto mu říkáme AK47) či jestli je více pojmenovaných ulic po mužích, nebo po ženách.

    Se všemi těmito tématy se tady objevuje nový druh jakýchsi prezidentů na sociálních sítích, kteří se vyrojili především během pandemie, každý z Facebooku řídil vládu, karanténu, lockdown a očkování. Tihle Amatéři.cz se přenesli do dalších oborů, jako je sex nebo znásilňování, a protože všichni odborníci už dávno selhali, je třeba poslouchat lidi, co mají více než tři tisíce followerů.

    Já vám něco řeknu, vlastně nic

    Jejich příspěvky často začínají rozkazovacím způsobem Poslouchejte! nebo zvoláním Ale už!, Stačilo! či Tak a dost! a formát textu má strukturu tiskové zprávy jako od prezidenta nebo toho, co by chtěli napsat za projev třeba Čaputové. Povětšinou se jedná o seznam, má to odrážky, body, resumé a rozloučení a autor většinou píše v rozčilení, takže následuje druhý příspěvek s názvem Ad, protože v tom prvním zapomněl dva body.

    Následuje vášnivá diskuze a samozřejmě se spustí kritika, kterou autor neunese. Přijde ústup do tradičních pozic, začne se obhajovat, že vlastně není odborník na nic, a začne této petici říkat názor. Ale ten, jak víme, má každý (stejně jako díru v zadku).

    Horší však je, že tito lidé mají vliv, ale žádnou odbornost, protože odborníci dělají svou práci a nemají čas psát na sociální sítě, takže namísto článků, v nichž se vyjadřují erudovaní lidé, se sdílejí statusy. Konání těchto prezidentů z Facebooku, Twitteru a Instagramu navíc může dost společensky škodit zvláště u citlivých témat, jako je nyní opět diskutované sexuální obtěžování. Zpochybňují práci policie a vyšetřovatelů, důkazní rovinu nebo ženy obecně přístup k mužům, protože s tím mají problém ve své hlavě a čekají, že se automaticky přidají i ostatní dámy. Neorientují se v právu, takže si ho vykládají po svém. Chtějí dát příklady z praxe povětšinou slovy „mně se to málem stalo, kamarádce úplně, ale nebudu nikoho jmenovat“, prý tím dodávají odvahu. Přitom dodat odvahu znamená vybalit to celé konkrétně, jedině tak se může případ uzavřít a oběť čehokoliv bude vědět, že říct jméno není chyba. Chovají se jako dezinformátoři, kteří vytvářejí společenský chaos, a zcela vytlačují lidi, co problematice skutečně rozumí.

    Jako v kauze Dominika Feriho, u níž by se čekalo, že se nejvýraznější osobou stane například někdo, kdo má za sebou úspěšnou praxi vyšetřování či žalování těchto skutků. Opět se jí ale stala aktivistka Johanna Nejedlová, údajná expertka na sexuální násilí, která se vyjádřila pro iDNES.cz takto: „Zprávy o jeho chování jsem neviděla v úterý poprvé. Už dříve mi někdo posílal různé zvěsti, které kolovaly ve fórech na internetu, kde si o tom ženy psaly. Takže to pro mě nebyla zase taková novinka, i když to bylo velmi nepříjemné. Spíše jsem byla dost skeptická a nemyslela jsem si, že by to mohlo mít až takový dopad, kdyby se to veřejně otevřelo.“

    V rozhovoru pro Blesk od ní zaznělo toto: „O jeho problematickém chování jsem četla mnohem dříve, poprvé asi před dvěma lety. Novinkou je to, že novináři nyní dali dohromady svědectví několika obětí a ověřili je.“

    Držitelka ocenění Women of Europe 2019 dva roky věděla o Feriho chování, ale neudělala nic, a navíc si myslela, že to nebude mít žádný dopad. Už jen z toho je poznat její neodbornost. Podle všeho ani neumí psychologicky pracovat s oběťmi, když se nesnažila dotčeným dívkám sama od sebe pomoci hned, jakmile o tom slyšela, a nepozná závažnost problému. Založit si neziskovou organizaci na boji proti sexuálnímu násilí je jedna věc, ale jaká je pak její pozice, když Feriho obětem nejvíce pomohli dva novináři, kteří si dívky dohledali a získali si jejich důvěru, aby se svěřily se svou zkušeností, zatímco Nejedlová byla dva roky ve skeptickém módu?

    Snad jsme na nic nezapomněli. Kdy bude první zvíře členem parlamentu, protože je nebinární, budou na to dotace a podpoří to statusy v bodech? No nic, brzy se zase ozveme.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:10 sobota 9. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      187
    • Trapas
      14
    • Haha
      11
    • Cože
      7
    • Tvl
      7
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...