Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová & Konečný: Feriho kauza je náš první velký test, jak čelit problému bez hysterie

    Jak jsme to minule ukončili? No ano, jestli si myslíte, že tím, že to Feri složil, jeho kauza končí, právě naopak to teď začíná a můžeme s jistotou říct, že nový směr kádrování je v plné síle tady, a to na pozadí konce výstavní tváře evropské liberální politiky.

    Jak byl Dominik Feri (24) první den své kauzy odvážným politikem, který okamžitě rezignuje, ani ne za 24 hodin se stal symbolem sexuálního zločinu v Česku. Zapnete si veřejnoprávní televizi a tam probíhá debata s odborníky na téma „Jak přesvědčit ženy, aby nahlašovaly násilí“ a vedle toho máte Feriho obří vlasy jako symbol zla. Proti tomu nic, ale s tím se naplno rozjel i vedlejší efekt celého případu, a to staré dobré kádrování kolemjdoucích.

    První signály jsou, že kdokoliv bude lajkovat Feriho omluvu, ten schvaluje násilí na ženách. Pokud ho neodsoudíte, adorujete ho, a jestliže ho nezavrhnete, jste jako on. Jeho status, kde přiznal nějaké chyby a tvrdil, že obvinění jsou lživá, lajkovalo nějakých 120 tisíc lidí. Od této chvíle byste si měli dávat pozor, co kde okomentujete a komu dáte palec nahoru. Například Radka Třeštíková obvinila všech 120 tisíc lidí z toho, že jim tedy musí být jedno, jak se u nás chovají muži k ženám. Přitom tomu mohli dát palec nahoru jen s obyčejnou myšlenkou: O. k., beru to tak, že ses k tomu vyjádřil.

    Diskutér J. S. v twitterovém vlákně, v němž se kauza rozběhla, vyzval k sehnání důkazů a apeloval na důvěru v právní stát. Jeho tweet redakce Alarmu použila do svého článku a následně jeho otci, který ho nejspíše i zaměstnává, přišel e-mail, kde na něj jakási Milena Svátková bonzuje a dožaduje se jeho „potrestání“.

    Jednomu z uživatelů Twitteru je vyhrožováno a bonzují na něj anonymní e-maily.

    Měnit se začínají i reakce politiků. Zatímco Markéta Pekarová Adamová stále podceňuje, v jaké situaci se nachází celá strana, je patrné, že uvnitř TOP 09 jsou rozpory, jak se na ni dívat. Pospíšil naznačuje, že by se Feri měl vzdát i členství ve straně, zatímco zástupce české aristokracie si myslí, že je normální, aby kluk takto balil holku, protože zřejmě neskončil rok 1850 a jsme pořád na seníku s děvečkou. Vyjádření Karla Schwarzenberga a Tomáše Czernina jsou natolik nehorázná, že někteří mladí členové strany už hrozí, že ji raději opustí. 

    Je taky třeba si uvědomit, že toto nejsou Vrbětice, Arenbergerovy byty ani dotace, ale jedná se o sexuální zločin. Není to zásah na nějaký abstraktní majetek, „co mohlo být možná naše“, ale ve hře je fyzický útok na konkrétní lidskou bytost a její důstojnost. Kalouskovo depresivní omílání věty, že Babiš je estébák a na rozdíl od chudáka kluka nikdy neodstoupil, jen dokazuje, že nejenže vůbec nepochopil podstatu věci, ale patříme pořád na Východ, i když nám Petr Fiala tvrdí, že nepatříme. Mimochodem šéf ODS se ke kauze zatím nevyjádřil, zřejmě počítá ztracené hlasy. 

    Co z Feriho kauzy vyplynulo

    Zásadní věcí je, že Feri sám přiznal, že podobné obvinění přišlo již před dvěma lety. Je tedy namístě se ptát, proč bylo staženo, za jakých podmínek a zda o tomto obvinění věděla i strana TOP 09, která toto bude muset veřejnosti vysvětlit. Vedení právnické fakulty se musí postavit čelem k tomu, proč nikdo neřešil stížnosti dívek, jež upozorňovaly na Feriho chování. Možná by mohlo dojít i na mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny právě proto, aby se vyvrátilo podezření, že vedení TOP 09 před dvěma lety něco krylo.

    Zarážející je i to, že studenti právnické fakulty se báli proti Ferimu vystoupit a svědčit o jeho praktikách. Máme si myslet, že naši budoucí právní zástupci se bojí kluka z Teplic, vyšetřovatelů a policie? Ne, není to žádná druhotná viktimizace, kdo jiný než studenti práv by měli mít víru v náš systém, spoléhat se na něj a v případě, že jde o zločin, dělat vše pro to, aby byl potrestán?

    Další problém je veřejná debata k celé kauze, kdy se k ní vyjadřují „sběrači“ lajků, aktivisté, samozvaní ochránci obětí a žen a stále méně a méně odborníků. Téma týkající se sexuálního napadení a obtěžování řeší filmoví kritici, uživatelé, kteří sepisují návody a příběhy o sobě samých s tím, že to teď „rozseknou“, nebo lidé, co „konečně řeknou pravdu“. Místo seriózní diskuze psychologů, právníků a policie sledujeme zase jen bramboračku.

    Před dvěma lety něco četla. A co pro to udělala?

    Aktivistka Johanna Nejedlová z hnutí Konsent, která je v médiích týden co týden a povídá o tom, jak chce měnit společnost a změnit legislativu, dala ke kauze Feri rozhovor serveru Blesk, kde uvedla, že o Ferim slyšela už před dvěma lety.

    „Zaskočila vás zpráva o obvinění ze sexuálního násilí tak oblíbeného politika, jako je Dominik Feri?“ zněl dotaz za Blesk.

    „Musím říct, že ne, protože o jeho problematickém chování jsem četla mnohem dříve. Poprvé asi před dvěma lety. Novinkou je to, že novináři nyní dali dohromady svědectví několika obětí a ověřili je,“ odpověděla Nejedlová.

    Nejedlová rovněž přiznala v rozhovoru pro iDNES.cz, že organizace s Ferim spolupracovala a měl se stát tváří jejich kampaně. Jeho konec v politice přijala s politováním.

    Zaskočila vás současná situace i v kontextu toho, že Dominik Feri Konsent také podporoval? 

    „Dominik Feri nás podporoval spíše v začátcích, bavili jsme se kdysi o natočení nějakých spotů, ale pak už na to nebyl čas ani z jedné strany. Politicky k tématům, která se týkají naší agendy, zastával názory, které sdílíme i my, z toho důvodu je škoda, že takový hlas bude v politice chybět. Byla bych mnohem radši, kdyby se nic z toho, co se mělo stát, nestalo,“ uvedla.

    To už nám hlava vůbec nebere. Aktivistka, která přesvědčuje společnost, že by ženy neměly v těchto případech nikdy mlčet, o tom dva roky ví, sama je zticha jako ryba, přitom chodí po médiích vykládat, jak „ne znamená ne“, což ví každý elementárně příčetný člověk. Místo aby se okamžitě zakousla do této kauzy, snažila se dívky najít, vynést důkazy, pomoci jim a případně by tím mohla ochránit ty další. Jestli tohle není sekundární viktimizace, kdy bojovnice za lepší svět řekne, že o tom četla, ale neudělala nic, pak nevíme co už. Jenže dávat rozhovory, fotit editorialy a tajtrlíkovat před Poslaneckou sněmovou s karafiátem, aby prošel její návrh zákona, to není tolik práce jako něco zjistit, ověřit a začít řešit.

    Proč lidé dávají takovým neziskovkám peníze, když se pak dozvíme, že někdo z nich před dvěma lety něco četl a že ho Feriho chování nepřekvapilo? Chodit za dívkami a získávat si jejich důvěru, aby vynesly vše na světlo, stojí peníze a čas, zatímco jednodušší je dělat přednášky, na to se dotace dostanou, ale že tady dva roky lítá predátor ve vysoké politice, to už je fuk.

    Nejedlová si navíc dělá reklamu na práci novinářů, kteří si vše ověřili a sesbírali. Vystupuje jako jakási expertka k tomuto tématu, přičemž oběti Dominika Feriho by se jí správně měly ptát, co ona konkrétně udělala od té doby, co četla o tom, jak se Feri chová. A vy byste se měli zamyslet nad tím, na jaké projekty dáváte svoje peníze.

    Jak to celé zase skončilo úplně obráceně

    Ať už se Feriho obvinění potvrdí, nebo vyvrátí, zase z toho plyne jen jedno jediné ponaučení: násilí (myslíme to obecně) tu bylo, je tady s námi a nikam nevymizí, a to nikdy, a proto jediná cesta, jak proti němu bojovat, je čin nahlásit. Závažnost problému a neochota obětí svěřit se autoritám se rozmělňuje pořád dokola nějakými krávovinami o souhlasu k sexu a dost neurčitými analýzami, které tvrdí, že každá třetí žena zažila sexuální násilí. Pak akorát vzniká pocit, že všichni můžou za všechno. Kauza Dominika Feriho je přitom u nás první velký test, jak takovému případu bez hysterie čelit a jak přesvědčit oběti každého násilí, aby se nebály jít cokoliv nahlásit.

    Feri se hlásil k hnutí Me Too, dokonce byl jistou dobu ambasadorem akce proti násilí na ženách. Být hezký politik, úspěšný influencer nebo celebrita tedy není předpoklad k tomu, aby tyto akce byly automaticky brány vážně. Z této kauzy by se měli poučit i marketéři a poradci, kteří by nám měli přestat cpát někoho jen proto, že má více sledujících na Instagramu a vypadá cool, ale už zase začít sahat po skutečných odbornících a lidech, kteří v tomto tématu reálně něco dlouhodobě dělají.

    V následujících dnech se ukáže, zda náš první případ bude mít stejný efekt jako za mořem, nebo zvítězí zákony a zdravý rozum. Jestli se přestane vytvářet pocit, že všichni muži, a zvláště ti, které máte doma, jsou násilníci. Zda přijde konečně čas odborných debat, protože být aktivistou z vás odborníka fakt nedělá. Sexuální násilí přestane být předmětem crowdfundingových kampaní, ale peníze budou směřovat na práci policie, psychologů a soudních znalců, ne aby si na tom aktivisté a rozumbradové dělali jméno, kdy do vás akorát zasévají strach z normálního života. Místo aby se strach přesunul na ty, kdo zlo páchají. Ti se tomu akorát tak srdečně smějí, protože když někdo chce někoho napadnout, na apel nebere zřetel.

    Příkladem za všechny budiž mladičký Tomáš Lehečka, koordinátor Mladých občanských demokratů, který se šel na Twitteru dobrovolně oběsit (samozřejmě myslíme obrazně), protože si není jistý, jestli si v 15 letech užíval života vhodně a nebude za to jednou kvůli těmto lidem souzen.

    Tomáš Lehečka se šel dobrovolně oběsit, protože přesně tohle aktivizování pouze...

    Vyvolávat strach v lidech, kteří nic nedělají, místo toho, aby se báli ti, kteří skutečně ubližují, to se vážně povedlo...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:14 sobota 25. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      96
    • Trapas
      11
    • Haha
      4
    • Cože
      2
    • Sladký
      2
    • Tvl
      0