Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Reinharde, můžeme selfie? Na pietě za parašutisty byl hlavní hvězdou nacista Heydrich!

    Představitel třetího muže třetí říše Reinharda Heydricha byl v kurzu. | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

    Rekonstrukce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v osudové libeňské zatáčce proběhla na výbornou. Přišly se na ni podívat stovky lidí, kteří po skončení nadšeně a dlouho tleskali. A také se vrhli na scénu, kde pak každý chtěl ukořistit selfie s představitelem zastupujícího říšského protektora!

    Reinhard Heydrich byl od počátku hlavní hvězdou rekonstrukce atentátu. Oproti všem předchozím podobným akcím z minulých let ho totiž diváci mohli sledovat již od Panenských Břežan, kde měl skutečný nacistický pohlavár sídlo.

    Rekonstrukce atentátu na Reinharda Heydricha

    Rekonstrukce atentátu na Reinharda Heydricha

    Herec, který Heydricha ztvárnil, byl online přenášen na dvě velkoplošné obrazovky. Nejprve se ukázal přímo v sídle, pak nasedl do dobového mercedesu. Následovala spanilá jízda až na osudné místo, během níž na představitele zastupujícího říšského protektora troubila okolní auta a mávali na něj kolemjdoucí.

    Lidé mohli sledovat celou Heydrichovu cestu.

    Rekonstrukce atentátu na Reinharda Heydricha

    Centrem dění byl představitel Reinharda Heydricha i poté, co rekonstrukce atentátu skončila. Ještě několik desítek minut zůstal na místě a v nacistické uniformě se postupně fotil s houfem diváků, kteří ho obestoupili.

    Reinhard Heydrich byl v kurzu.

    „Prosím vás, pane, mohl byste nás vyfotit s Heydrichem? Vypadá super!“ zaznělo například z davu.

    Reinhard Heydrich byl mezi diváky hvězdou.

    S Heydrichem se chtěli vyfotit všichni.

    Ne snad, že by Češi zapomněli na zrůdnosti skutečného prominentního nacisty, který měl s naší zemí poměrně přímočaré a rozhodně ne přátelské plány. Herec zkrátka svou roli ztvárnil dobře, a navíc to byl na rozdíl od skutečného Heydricha od pohledu dobrák.

    Představitel Reinharda Heydricha

    Navíc stejně napilno měli s pózováním na fotky pánové, kteří sehráli roli hrdinů, tedy parašutistů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. S těmi si dokonce potřásla rukou i hlavní hvězda programu, a sice ministryně obrany Jana Černochová.

    Lidé se fotili i s představiteli Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše.

    Ministryně obrany Jana Černochová gratuluje představitelům Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka.

    Atentát na Heydricha

    Slovák Gabčík a Čech Kubiš zaútočili na Heydrichův vůz 27. května 1942 krátce po půl jedenácté dopoledne. Nejmocnějšímu muži tehdejšího protektorátu Čechy a Morava a spoluautorovi takzvaného konečného řešení židovské otázky se osudnou stala silnice pod Vychovatelnou. Právě tudy projížděl v otevřeném mercedesu cestou ze zámku v Panenských Břežanech, kde bydlel se svou rodinou, na Pražský hrad.

    Jeho příjezd netrpělivě očekávala trojice parašutistů: ke Gabčíkovi s Kubišem se přidal Josef Valčík z výsadku Silver A. V půl jedenácté Valčík kapesním zrcátkem signalizoval, že se Heydrichův vůz objevil na dohled. Do zastávky v zatáčce v té chvíli právě vjížděla tramvaj a Heydrichův řidič ještě více zpomalil.

    Atentát na Heydricha

    Plán, že Gabčík Heydricha zastřelí, se nezdařil, protože parašutistovi v rozhodující chvíli zřejmě selhal samopal. Kubišovi se však podařilo odpálit granát, který nacistu zranil. Zastupující říšský protektor pak 4. června zemřel v nedaleké nemocnici Bulovka na celkovou sepsi organismu.

    Atentát na Heydricha

    Nacisté reagovali na atentát terorem, vlnou poprav a represí vůči civilnímu obyvatelstvu. Symbolem odplaty okupační moci se staly vypálené obce Lidice a Ležáky. Kubiš s Gabčíkem a dalšími pěti parašutisty vyslanými z Velké Británie zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát mnohonásobné přesile a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 24. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      19
    • Sladký
      7
    • Haha
      6
    • Super
      5
    • Tvl
      4
    • Cože
      1
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...