Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Andrej Babiš: Pivo a zase pivo! Hospodským snížíme daně, jinak se nic nemění

    Andrej Babiš | foto: Expres.cz

    Čau lidi, tohle byla tedy dovolená za všechny prachy. Fakt peklo. Mobil neustále bzučel, a než jsem sjel kopec, naskákaly další esemesky a zmeškané hovory. Z kabiny, co mě vozila na svah, se stal pojízdný kancl. Chtěl jsem pro vás udělat fotku s hezkým výhledem a pivem, když je to u nás teď tak populární téma, tak jsem si sedl na terasu horské hospody. A tam jsem si objednal půllitr za extrémně předraženou cenu, abych vám zdokumentoval, že ve Francii platí hospodští 20 procent DPH a u nás od 1. května bude platit jen 10 procent, a šel si počíst na net, copak asi za ten týden napsali naši skvělí komentátoři o téhle naší skvělé slevě na točené pivo. Alena Schillerová to nesmírně trpělivě vysvětlovala ve všech médiích, která v této zemi máme. Volali jí hospodští, kavárníci, hoteliéři, děkovali a vyjadřovali nám podporu. Já to minule rozepsal, aby to pochopil úplně každý.

    Koukám ale na mobil a vidím plno stěžování, sloupků, proč je to špatně, ironické glosy. Sžíravé, samozřejmě! Jak jinak. Pořádná glosa musí být sžíravá. Ale víte, kdo je píše a šíří nejvíc? Rozhodně ne majitelé hospod ani majitelé restaurací a hotelů. Ti vůbec. 

    Jak víte, Asociace hotelů a restaurací ČR nám za snížení DPH na stravovací služby a točené pivo udělila oficiální pochvalu. A taky pan prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň, který doslova řekl, že to určitě pomůže restauracím, které prodávají pivo, takže i těm vesnickým hospodám.

    Ti, kdo to nejvíc kritizují, jsou vybraná média a komentátoři, kteří dobře pochopili, že jsme prosadili neuvěřitelnou věc. Snížení daně na čepované pivo. Ano, poprvé od vzniku našeho samostatného státu. A samozřejmě to taky kritizují opoziční politici, kteří DPH navyšovali a účelově interpretují věci, které se přece vůbec neměnily. Prostě hledají důvody, proč menší daň na čepované pivo kritizovat.

    Naopak ti, kterých se to skutečně týká, tedy hospodští, co makají za pípou a roznáší svým hostům piva, se těší na 1. května 2020, kdy jim DPH na točené klesne z 21 na 10 procent. A lidi, co chodí na pivo? Těch se ta změna vůbec netýká, respektive je tady možnost, že jim pivo zlevní. Aspoň symbolicky by to bylo fér.

    Sedím na terase, lámu si hlavu, proč to tak je. Proč lidé, kteří nemají absolutně nic společného s hospodským byznysem, se do naší slevy na točené pivo tak moc opírají. 

    Tak schválně, vy, kdo podnikáte, zkuste si představit, že za vámi přijde šéfka státní kasy a řekne: „Vám, právě vám se stát rozhodl snížit daň na to, čím si vyděláváte nejvíc. Snížením ceny nalákáte nové klienty.“

    Řeknete si: „Super! To mi pomůže v mém byznysu!“ Anebo: „Ježíši, už po mně zase něco někdo chce.“ Co si řeknete?

    Každého, kdo má v sobě aspoň trochu podnikatelského ducha, samozřejmě napadne to první. Některým lidem je ale těžké to vysvětlit. Snížení DPH na točené pivo je naplnění mého slibu z ledna 2016 jako kompenzaci hospodám, které nemají jídlo a nemůžou profitovat ze slevy DPH na jídlo. Takže my sliby plníme. Na rozdíl od tradičních stran, které před volbami slibovaly snížení daní a ve vládě je navyšovaly.

    A když jsme u toho jídla. Hospodám samozřejmě snižujeme DPH i na něj. Taky klesne na 10 procent. Už 1. prosince 2016 se zavedením první vlny EET jsme snížili sazbu na stravovací služby včetně nealka z 21 na 15 procent a teď v tom pokračujeme a snižujeme veškeré stravování na 10 procent. Hospodští a restauratéři si moc dobře pamatují, jak za pravicových vlád nakoupili maso s 15procentní daní, udělali z něj řízek a prodávali ho hostům s 21 procenty. I proto jsou rádi za naši slevu na DPH!

    Jak víte, jsem urputný, nevzdám se. Budu to opakovat stále dokola, protože vím, že pravda je na naší straně.

    A tak jsem poslal kolegy, ať si jdou sednout po pracovní době na pivo. V Praze, Brně a v Ostravě. Ať projdou hospody od těch úplně malinkých až po luxusní hotelové restaurace v centru. Kde nestihli, koukli na net. Měli jednoduchý úkol, dát si po práci pár kousků, u toho kouknout v nápojáku na ceny a spočítat, kolik hospodští a restauratéři díky naší slevě na DPH vydělají. 

    Myslím, že se jim ta mise zalíbila, obešli toho celkem dost. Od klasiky U Bansethů přes pivnici Jamajka na Smíchově až po vyhlášené Café Imperial pana Zdeňka Pohlreicha.

    Třeba v té Jamajce prodávají postřižinské světlé za 33 korun. Na DPH odvádí 5,73 koruny a v pokladně jim tak zůstane 27,27 koruny. Po naší slevě bude DPH jen 3 koruny, takže vydělají o 2,73 koruny víc. Na jediném pivu.

    A teď to vezmeme podnik po podniku, kolik díky naší slevě na DPH vydělají. Jestli od té doby nehnuli s cenou piva, mělo by to být takhle:

    U Bansethů, kam chodil Jaroslav Hašek psát Švejka a pořád tam má svůj stůl, stojí velká plzeň 46 korun. Po zavedení naší slevy vydělají o 3,80 koruny víc.

    Na Břežance na Vinohradech prodávají tmavého kozla desítku za 42 korun. Vydělají o 3,47 koruny víc.

    Ztráty a nálezy na Vinohradech mají plzeň za 48 korun. Vydělají o 3,97 koruny víc.

    Café Imperial v Praze nedaleko náměstí Republiky prodává plzeň za 69 korun. Vydělá o 5,7 koruny víc.

    Pivnice Pegas v centru Brna svoji vlastní dvanáctku prodává za 47 korun. Vydělá o 3,88 koruny víc.

    Ostravská Dlouhá 100ry má dvanáctku Radegast za 35 korun. Vydělá o 2,89 koruny víc.

    Když si tyhle peníze vynásobíte počtem vytočených piv a měsíců v roce, dostanete se na krásnou částku, která hospodským zůstane navíc. Nejen v Imperialu, ale i u Bansethů. A všude jinde v naší zemi. A jestli se šábne se štamgasty, je podle mě dobrý obchodník. Aspoň symbolicky jako poděkování nám, aby nás lidi měli ještě radši.

    A od komentátorů slyším pořád dokola, že slevou na DPH nepodporujeme ty opravdu malé hospody. Já se ale ptám, jak moc musí být hospoda malá, aby se jí DPH netýkalo. Vědí vůbec novináři z centra Prahy, jak málo byste museli vytočit piv, aby se vás DPH netýkalo?

    Protože i když nevaříte a pivo prodáváte za normální českou cenu a k tomu sem tam ještě udáte hermelín nebo utopence, stačí vám těch piv vytočit 70–80 denně, abyste udělali obrat milion za rok, a tím pádem byli plátci DPH. A to samozřejmě ještě do tržby padají všechny ty rumíčky, slivovičky, myslivci. 

    Přesně jak říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů pan Jan Šuráň v rozhovoru, který jsem vám dával nahoře: „Ti, co nejsou plátci DPH, těch je naprosté minimum, většina jsou plátci DPH, protože abyste vůbec provozoval hospodu, musíte mít nějaký obrat.“

    Čili naše sleva se týká každého, kdo provozuje, řekněme, regulérní hospodu. Každého, kdo to myslí vážně a má šanci nějak prosperovat a uživit se. A my mu chceme pomoci.

    Jasně, já vím, že někdo si třeba přestaví garáž ve svém baráku a po práci ji otevře pro pár kámošů, aby u něj vypili pár piv. Takovému člověku samozřejmě taky fandím. Ale nedá se přece říct, že je to vážně míněný byznys. Ať v tom pokračuje. Ať si přivydělá. My podporujeme skutečné živnostníky.

    A teď k těm řečem, že děláme složitější daňový systém. Vždyť to je naprostá hloupost! Daňový systém není složitější, dokonce je o něco jednodušší a hospodští budou platit míň na daních.

    Nejdřív k tomu, co se nemění.

    Na alkoholické pivo v restauraci, hospodě i stánku, které si dáte v lahvi nebo odnesete načepované, je dál 21 procent DPH.

    Nic se nemění!

    Na nealko pivo na stánku, stejně jako na jakýkoli jiný nealko nápoj, ať už točený, nebo v lahvi, je dál 15 procent DPH. Nikdo nemusí nic řešit. Je to jako doposud.

    Opět se nic nemění!

    Jediná změna je naše sleva! Počet sazeb se nemění. Zůstávají dvě.

    DPH na alkoholické pivo natočené v restauraci a hospodě padá z 21 na 10 procent. DPH na nealkoholické pivo v hospodě v lahvi i točené padá z 15 na 10 procent.

    Chápete, vážení komentátoři? Jediné, co se mění, je to, že hospodským snižujeme daně. A oni jsou rádi. Pro lidi se nic nemění.

    Osobně mě mrzí, že nemůžeme snížit daň na 10 procent i pro pivo do džbánku odnesené z hospody a u stánku. Ale to nám prostě směrnice Evropské unie nedovoluje, jak jsem vám psal v minulém hlášení.

    Proč politici, kteří vystupují proti tomu, aby měli hospodští nižší daně, křičí až teď, a ne celou tu dobu, když jsme to připravovali? Já to oznámil už 28. ledna 2016 v České televizi v pořadu Máte slovo u Michaely Jílkové, jak jsem vám psal. A napíšu to znovu. Řekl jsem, že to chci prosadit jako kompenzaci hospodským za EET.

    Jak doufám, hospodští díky naší slevě nejen vydělají víc, ale taky o něco pivo zlevní zákazníkům. Ano, přátelé, já jako správný populista věřím, že i po třiceti letech svobody a demokracie může pivo v restauracích a hospodách zlevnit.

    Tak co? Je ještě něco někomu kolem piva nejasného? Ministryně Schillerová to vysvětlila novinářům, opozičním politikům a zbývá snad už jen poslední skupina, která problematiku piva nechápe. Je to bohužel náš koaliční partner. Přitom s námi hlasoval pro snížení DPH na točené pivo. Teď chodí do médií, že prý má zlevnit i lahvové pivo. Vy, kteří mě čtete, víte moc dobře, proč to nejde. Vysvětloval jsem to už minule.

    Návrh ČSSD je... no... zklidním se. Je naprosto neuvěřitelný, vedl by ke zkomplikování zdanění piva, protože by zavedl druhou sazbu pro lahvové pivo, kde teď platí jednotná sazba 21 procent. Druhá sazba by navíc otevřela dveře daňovým podvodům, protože lahvové pivo není výsadou jen restaurací. 

    Ekonomicky by návrh způsobil nelogickou propast mezi lahvovým pivem a pivem baleným třeba do plechu nebo plastu. Zároveň to jde úplně proti duchu původního záměru podpořit českou pivní kulturu, která je pevně spjatá s čepovaným pivem. 

    Od začátku se snažíme, aby lidé, kteří si chtějí dát pivko, zašli radši s přáteli do hospody, než ho do sebe lámali před televizí. Skoro dvě třetiny veškeré pivní produkce totiž lidé zkonzumují doma místo v tradiční české hospodě. Víc snad nemusím dodávat.

    Volba ombudsmana

    Nejdříve fakta:

    Svobodně a přímo zvolený prezident navrhl Sněmovně kandidáta.

    Svobodně a přímo zvolený Senát navrhl dokonce dva další.

    Svobodně a přímo zvolená Sněmovna vybrala kandidáta, který má celoživotní zkušenosti s obhajobou občanů a úřad zná nejlépe, byl přece šest let zástupcem ombudsmanky. Taky je dlouholetý člen ČSSD.

    A jak proběhla volba?

    První kolo:

    Vít Alexander Schorm, kterého podporovali Piráti, STAN, TOP 09 a KDU, dostal 47 hlasů.

    Jan Matys, kterého podporovala ODS, 20 hlasů.

    Stanislav Křeček, jehož podporovala ČSSD, SPD a KSČM a taky část klubu ANO, 66 hlasů. Hnutí ANO mělo volné hlasování.

    Kdyby to bylo, jak říká Milion chvilek, byl by určitě pan Křeček zvolený v prvním kole. Což nebyl.

    Druhé kolo:

    Pan Schorm dostal 53 hlasů. Co to znamená? To, že kdyby ODS dala svých 20 původně Matysových hlasů panu Schormovi, měl by 47 + 20 = 67 hlasů. Oproti prvnímu kolu byl ale nárůst jen o 6 hlasů.

    Z toho jasně vyplývá, že část hlasů pro pana Křečka přišla z ODS a možná i z jiných klubů. Pan Křeček dostal 91 hlasů, což znamená, že mezi prvním a druhým kolem měl nárůst podpory o 25 poslanců.

    Takže znova. Pokud by platila teze, že „hnutí ANO zvolilo Křečka“, musel by být v této logice zvolený už v prvním kole.

    Nebo je to jenom hra Milionu chvilek s opozicí? Domluvili se, že to opozice tajně nahází Křečkovi, aby byl alespoň nějaký důvod demonstrovat? Nejlepší by bylo, aby takové volby byly veřejné, a ne tajné. Když jde o volbu veřejného ochránce práv, bylo by to snad namístě.

    A co dál? Samozřejmě, Milion chvilek svolává demonstraci do Prahy proti...

    Jasně, proti Babišovi! Který byl na dovolené s rodinou!

    No nic.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:22 pondělí 15. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      213
    • Super
      180
    • Tvl
      50
    • Haha
      45
    • Sladký
      39
    • Cože
      37
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...