Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Babiš komentuje stíhačku: Paní Černochová je impulzivní, válcuje tuhle vládu, natisknu si gripeny

    Jana Černochová přinesla Andreji Babišovi tričko s „nejoblíbenější holkou v Alianci“. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

    Ona chce bojové letouny F-35. Podle něj jsou zbytečné, drahé a posilovat bychom měli hlavně obranu. Mezi Janou Černochovou a Andrejem Babišem došlo ve Sněmovně k úsměvnému momentu, kdy ministryně obrany na expremiéra roztáhla sako a ukázala mu triko právě se svým vysněným letadlem. A jedno mu i dala! „Máme korektní vztah, navíc paní Černochová je žena a já galantní gentleman. Ale na tuhle věc máme jiný názor a ona je hrozně tvrdohlavá,“ promluvil Babiš pro Expres.cz o nečekaném setkání.

    Debata nad nákupem F-35 byla v Poslanecké sněmovně hodně vášnivá. Bojové letouny budou plně k dispozici až v roce 2035, podle Andreje Babiše jsou zbytečné, drahé a Česko by se mělo zaměřit především na obranu. Zmiňuje například obranný systém Patriot, který používá i ukrajinská armáda.

    „Já už nevím, jak to mám říct. Takže, milé děti: Máme dneska 7. února 2024 a máme v pronájmu gripeny, velice dobré. Jenže paní ministryně se zamilovala do F-35, které tady budou v roce 2035. Přijde mi to opravdu jako v blázinci, že ani neoslovili Gripen. Ta letadla asi vezmou a dají je Ukrajině. My přeci máme chránit lidi,“ spustil Babiš okamžitě, když jsme se na dění ve Sněmovně ptali.

    „Pořád nás někdo straší válkou a já souhlasím s tím, že máme mít zbroj, ale pokud by tu nedejbože byla válka, tak bude stejná jako na Ukrajině. Tam mají obranné systémy Patriot a my máme mít to, co používají oni. Je to jako v blázinci, nestavíme brigádu podle závazku NATO. Paní Černochová říká, že F-35 je nejoblíbenější holka v Alianci, ale na to kašlu. Slováci mají F-16 a všechno chodí pozdě. Znovu opakuji: NATO je obrana a my se máme bránit. Když pak pošlou Kinžal (ruská balistická raketa) na Čáslav a tam budou zaparkované F-35, tak jsme v pr...“ dodal.

    Nečekanou „konfrontaci“ s ministryní obrany bere šéf hnutí s humorem. Vlastně ji ani nepovažuje za konfrontaci, ta by podle něj nastala spíše ve chvíli, kdyby si na něj vyšlápl některý z jiných ministrů.

    „Paní ministryně mi dala triko a lidi si z toho teď dělají na sítích srandu. Ta fotka si žije vlastním životem, je z nás meme, a to je v pohodě (smích). Ale nebyla to žádná konfrontace. Já byl v nevýhodě, pokud by to byl muž, tak bych mluvil úplně jinak, ale paní ministryně je žena a já jsem galantní gentleman,“ vysvětluje Babiš s úsměvem.

    Jana Černochová přinesla Andreji Babišovi tričko s „nejoblíbenější holkou v Alianci“.

    Přestože dárek přijal, s „F pětatřicítkou“ na triku ho vídat nebudeme.

    „Samozřejmě jsem si ho vzal. Ale teďka si pořídím vlastní triko gripen, budu chodit s gripenem a budu říkat: Proč jste s nimi nejednali? Možná budou mít také dobrá letadla!“ říká expremiér.

    Jana Černochová dokonce Andreji Babišovi zašeptala do ucha.

    Že by mezi ním a Janou Černochovou došlo během její krátké zastávky u jeho poslaneckého místa i k nějakým ostřejším slovům, pak Babiš odmítl. Dokonce si pochválil, že spolu nemají vůbec špatný vztah, ministryně ho ostatně i chytila za rameno a šeptala mu do ucha.

    „Ne, to vůbec ne. My máme korektní vztah, akorát tedy máme zásadně jiný názor na tuhle věc. A paní Černochová je velice impulzivní, takže tu vládu totálně válcuje. Já bych si ale vůbec nedovolil říct například něco osobního. Ona je prostě zamilovaná do F-35 a já říkám, že to je zbytečné. Je to těžká debata, protože ona je hodně tvrdohlavá,“ uzavřel Andrej Babiš.

    Fotogalerie