Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Babiš vs. Bartoš. Debata v ČT potvrdila, že Česko má jen dva kandidáty na premiéra

    Monika Babišová si s módními kousky ráda hraje, především na zahraničních cestách. | foto: Facebook.com

    Chvílemi opatrná, poněkud nudná, v závěru výživná. Tak by dala lakonicky shrnout předvolební debata České televize (ČT) kandidátů Ústeckého kraje, která byla divácky přitažlivá zejména díky účasti dvou hlavních kandidátů na premiéra: Andreje Babiše a Ivana Bartoše. Divák se nakonec dočkal. K tvrdému názorovému střetu došlo v samotném závěru dvouhodinové diskuze, která zároveň předznamenala, že klid před bouří vystřídají konflikty, které rozhodnou o budoucím českém premiérovi.

    Aranžmá krajských debat v České televizi a jejich účastnické složení neumožňuje, aby se klíčoví lídři takzvaně odkopali a v diskuzním varu předvedli voličům to nejzajímavější ze svých postojů k důležitým tématům. Rozvleklé odpovědi na otázky moderátora od sedmi účastníků neumožňovaly, aby Andrej Babiš (ANO) a Ivan Bartoš (Piráti) v debatě příliš dominovali ani aby se diskuze více zastavila u témat, která jsou skutečně důležitá.

    Přesto diskuze obsahovala několik zajímavých momentů. Překvapila smířlivost a pasivní postoj kandidátů k česko-německým vztahům a vztahům s EU, a to i od stran, kde by volič čekal daleko jasnější názory. Zde zejména Jaroslav Foldyna (SPD) a Jaroslav Komínek (KSČM) zřejmě prokaučovali svůj potenciál. Jediný Babiš v diskuzi jasně poukázal na fakt, že současná neutěšená situace v oblastech energetické a migrační politiky v Evropě má jasné viníky, mezi které patří i odcházející německá kancléřka Angela Merkelová. Premiér zároveň varoval před tím, aby se o Česku rozhodovalo víc z Bruselu a přenášely se další pravomoci na evropské instituce.

    Lídrovi Přísahy Jaroslavu Pelcovi, který si chtěl v debatě nahnat body na přístupu vlády k očkování proti covidu-19, by měl někdo vysvětlit, že dělat z lidí mimoně, kteří nemají informace, internet a nic nechápou, je ta nejhorší cesta k získání sympatií.

    Velkým tématem v diskuzi bylo, za jakých podmínek se mají vyplácet sociální dávky. Diskuze nad tímto tématem ukázala, proč se současná ČSSD potácí na hranici volitelnosti. Její lídr Zdeněk Matouš předvedl spíše marnou snahu než ukázku klíčového pilíře sociálně demokratické politiky. Časy, kdy v Ústeckém kraji za sociální demokraty kandidovaly ty nejsilnější osobnosti typu Jiřího Paroubka, které zároveň sbíraly volební vítězství, jsou zkrátka nenávratně pryč.

    Nejostřejší výměna názorů mezi Ivanem Bartošem a Andrejem Babišem se odehrála na úplný závěr diskuze a ukázala, že pozornost ve finále volební kampaně bude soustředěna na souboj právě těchto dvou lídrů. Současný premiér Bartošovi právem vyčetl názorové veletoče z posledního období. Lídr Pirátů v uplynulém týdnu opakovaně prohlásil, jak veliký problém má s muslimskou Evropou a jak byl vlastně vždy proti migraci. K tomu se z něho stal horlivý zastánce Benešových dekretů a zájmů lidí žijících v pohraničí. O tom, že by mu poněkud pokrytecké názorové obraty mohly přinést nové voliče lze docela pochybovat.

    Bartošova tvrdá rétorika a obviňování ze lží na potkání má spíše zakrýt vlastní názorové eskapády a demonstruje i jistou bezradnost v horké části kampaně. Pokud bude věcný Babiš asertivně opakovat, že Ivan Bartoš v minulosti tvrdil úplně něco jiného, udělá pro udržení svého voličského elektorátu a volební vítězství asi to nejlepší.

    Debata potvrdila, že Česko má aktuálně jen dva reálné kandidáty na budoucího premiéra. Jsou jimi právě Andrej Babiš a Ivan Bartoš, kteří voličům nabízí docela srozumitelný střet „dvou světů“, toho pirátského, naplněného aktivismem a novou ideologií, a odpovědně pragmatického reprezentovaného osobou současného předsedy vlády.

    Zjednodušeně lze říct, že pro budoucí vývoj v Česku bude rozhodující, co se stane dva týdny před volbami a dva týdny po volbách. Uvědomuje si to i prezident Miloš Zeman, který se i kondičně nechal připravit na složitá povolební vyjednávání, která budou jistě plná mistrných tahů i zvratů. Třaskavá nálož, která vybouchla na konci diskuze lídrů v České televizi, předznamenala, že ten nejvíce horký předvolební guláš má Česko před sebou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:19 neděle 23. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      38
    • Trapas
      28
    • Tvl
      12
    • Haha
      10
    • Cože
      6
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...