Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kauza Čapí hnízdo se vyšetřuje přes osm let, Babiš byl podruhé osvobozen

    Soudní líčení v kauze, kterou policie vyšetřovala od roku 2015 a v níž státní zástupce podal obžalobu v březnu 2022, začalo předloni v září. Pražský městský soud pak 9. ledna 2023 zprostil expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby. Podle soudce Jana Šotta nebyl skutek popsaný v obžalobě trestným činem. Neprokázalo se, že by Farma Čapí hnízdo byla účelově vyčleněna z holdingu Agrofert. Důvodem byly spíše rodinné vztahy. Verdikt padl za velkého zájmu médií čtyři dny před prvním kolem prezidentských voleb, v nichž Babiš kandidoval a nakonec neuspěl.

    V polovině loňského dubna podal státní zástupce Jaroslav Šaroch proti tomuto rozsudku odvolání, počátkem května poslal k vrchnímu soudu jeho doplnění. Navrhoval zrušení osvobozujícího rozsudku. Vrchní soud v Praze v polovině září na neveřejném zasedání osvobozující rozsudek zrušil. Důvodem byly nedostatečně a chybně provedené důkazy, odvolací soud vytkl senátu soudce Šotta mimo jiné to, že důkazy hodnotil z pohledu jejich vysvětlení v rámci obhajoby obou obžalovaných, ale hodnocení prováděl jednotlivě a nezvažoval ucelené řetězce důkazů.

    Vrchní soud uvedl, že trestní senát soudce Šotta ve věci postupoval pečlivě a systematicky, co se týče procesního postupu, jeho rozhodnutí má ale nedostatky, které nebylo možné v odvolacím řízení napravit. Kauzu proto vrátil zpět k městskému soudu k novému projednání. Nařídil mu mimo jiné provedení některých důkazů, které je třeba doplnit. Šlo podle ní o důkazy, které už ve spise byly. Andrej Babiš i Nagyová vinu vždy odmítali.

    V polovině prosince nařídil pražský městský soud nové jednání v kauze Čapí hnízdo na 14. a 15. února. Před soudem dnes vypovídal jako svědek Tomáš Kohoutek, bývalý člen představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která patřila do koncernu Agrofert a prodala Babišově rodině akcie společnosti, a také dva znalci. Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhnul pro Babiše i Nagyovou stejně jako v předchozím hlavním líčení tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. Babiš by měl podle něj zaplatit peněžitý trest deset milionů korun, Nagyová 500.000 korun. Babiš označil obžalobu za lživou, odmítl, že by spáchal jakýkoli trestný čin. Soud dnes opětovně zprostil Babiše i Nagyovou obžaloby v kauze.

    Farma Čapí hnízdo, s jehož vybudováním trestní kauza souvisí, je rekreační a konferenční komplex ležící nedaleko Olbramovic na Benešovsku. Součástí je hotel, restaurace, wellness, golfové hřiště a ekocentrum s hospodářskými i exotickými zvířaty a se stanicí pro poraněná zvířata. Dominantou areálu je jízdárna, která připomíná obří čapí hnízdo. Přestavba statku na konferenční centrum Čapí hnízdo začala v roce 2006, v únoru téhož roku se majitelem areálu stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi.

    Zvláštní roli sehrál v případu Andrej Babiš mladší, syn expremiéra z jeho prvního manželství, jehož stíhání bylo z kauzy vyčleněno. Babiš mladší, kterému byla v minulosti diagnostikovaná paranoidní schizofrenie, nyní zaléčená, například tvrdí, že ho jeho otec nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Ruskem okupovaný Krym, aby mu v kauze Čapí hnízdo znemožnil vypovídat. V září 2021 zase po své výpovědi na policii Babiš mladší novinářům řekl, že z něj otec udělal „bílého koně“ a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

    Fotogalerie