Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bára trpí alopecií od třinácti let. Před léčbou, na kterou přísahá Jordan Haj, varuje

    Influencerka má stejnou nemoc jako Jordan Haj, jeho léčbu se ale podstoupit zdráhá. | foto: Instagram

    Barbara T. vede blog Máma s alopecií, aktuálně čeká miminko, vlasy jí vypadávají už od třinácti let. Pro Expres.cz promluvila jak o náročnosti nemoci na psychiku, tak o způsobu léčby alopecie i o tom, jaké mýty kolem padání vlasů panují. Influencerky jsme se zeptali také na její názor na bioléčbu, kterou si nemůže vynachválit třeba Jordan Haj (34). K ní je ale Bára poměrně skeptická.

    Báro, jak a kdy se u vás poprvé začala alopecie projevovat?

    Začalo to ložiskovou alopecií, takže mi vypadávala jen menší místa, taková kolečka ve vlasech, a to asi ve třinácti čtrnácti letech. Šla jsem na kožní a dostala nějaké doplňky stravy, plus mi paní doktorka dělala tzv. sněžení, tedy pálení pokožky tekutým dusíkem, což zabíralo a místa dorůstala. Nicméně časem se začala objevovat nová holá místa a pořád se to opakovalo. V mých třiadvaceti letech jsem měla jedno velké vypadané místo na levé straně hlavy a pak mi během pár týdnů vypadaly vlasy a chlupy kompletně po celém těle. Vlasy jsem pak neměla asi šest let vůbec, než mi začalo zase něco růst.

    To musí být neskutečným náporem na psychiku...

    Rozhodně, možná jsem to zvládala o něco lépe než ostatní, protože jsem v té době studovala, pracovala a závodně tancovala, takže nebyl čas se litovat. Ale projde si tím každý, říkáte si, proč zrovna já, a přemýšlíte, jestli vám vlasy ještě někdy narostou. Pak závidíte ostatním, kteří chodí s dlouhou hřívou. Po čase to ale člověk musí přestat řešit, nebo by se zbláznil.

    Obrací se na vás i další lidé trpící stejným onemocněním, pomáháte jim.

    Některým lidem radím, aby vyhledali pomoc psychologa, je to asi nejlepší, co pro sebe člověk může udělat. Je také fajn se zaměřit na pozitiva, třeba na to, že se člověk nemusí holit a že mu není v létě vedro. To nejdůležitější je, že jsme vlastně zdraví, jde jen o vlasy, člověk neumírá a vše může dělat tak, jako to dělal dříve, nijak nás to nelimituje. Za to jsem opravdu ráda.

    Influencerka má stejnou nemoc jako Jordan Haj, jeho léčbu se ale podstoupit zdráhá.

    Aktuálně se mluví hodně o bioléčbě, již podstoupil i Jordan Haj. Jaký na ni máte názor?

    Já jsem zatím zkoušela jen různé typy mastí, vodiček a podobných přípravků. Jsem momentálně těhotná, takže jsem se do ničeho nového pouštět nechtěla. Nicméně vím o několika lidech, kteří to zkoušejí a zatím mají pozitivní účinek. Bavila jsem se o tom i s lékaři ve FNKV, ještě sami nevědí, jestli bude potřeba ty léky brát do konce života, nebo třeba jen několik let. Já jsem k tomu zatím shovívavá, nejsem fanda léků, zvlášť když je účinek nejasný. Podle výzkumů totiž narostly vlasy zpět zhruba 40 % lidí. Takže si počkám pár let a uvidím, jestli se do toho také pustím, nebo mi třeba vlasy dorostou komplet samy.

    Existuje i jiný druh účinné léčby?

    Já jsem toho vyzkoušela hodně, právě ve FNKV mají hodně alternativ. Kromě těch vodiček a doplňků stravy je to třeba UV záření, kortikoidy a další věci. U mě tedy nic z toho účinek nemělo. Zkoušela jsem i méně tradiční léčbu jako probiotika, akupunkturu, čínskou medicínu, homeopatika... Vlasy mi ale začaly růst až po nějaké době, kdy jsem paradoxně neužívala nic.

    Influencerka má stejnou nemoc jako Jordan Haj, jeho léčbu se ale podstoupit zdráhá.

    Panují kolem alopecie nějaké mýty?
    Nevím. Dříve to vypadalo, že vypadávání vlasů postihuje jen muže, protože ti to většinou neskrývají, ale bohužel ve více případech postihuje kupodivu nás ženy, ať už jde o zmíněná vypadaná místa, nebo i kompletní ztrátu vlasů. S nějakým typem tohoto onemocnění se potýká skoro každá z nás.

    To je zajímavé. Co dalšího o vypadávání vlasů lidé často nevědí?

    Také se málo ví, že je alopecie dědičná, není to podmínka, ale je hodně případů, kdy jí trpí sourozenci, rodiče, děti. Naopak se úplného vyplešatění nemusejí bát ženy po porodu, během těhotenství totiž člověku hodně rostou vlasy a skoro nevypadávají, proto se pak všem stane, že po porodu a při kojení ztrácí vlasy ve velkém. Není důvod k panice, vše se vrátí do normálu.

    A co třeba barvení vlasů nebo spojitost s jinými chorobami?

    Vypadávání ale naopak může doprovázet některé nemoci, třeba onemocnění štítné žlázy či různé další kožní problémy. Často mají lidé třeba atopický ekzém a ještě problém s vlasy. Bohužel se ale přesná příčina alopecie většinou nedá zjistit, tím pádem se jí nedá ani předejít. Fámy, že si zničím vlasy častým barvením nebo třeba žehlením, pravda nejsou. Ale musíme se o své vlasy určitě dobře starat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:52 neděle 10. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      19
    • Tvl
      8
    • Trapas
      6
    • Haha
      4
    • Sladký
      4
    • Cože
      3