Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    7 důvodů, proč vyrazit do Albánie: Na Chorvatsko už si ani nevzpomenete

    Chorvatsko už nemůžete ani vidět, v Řecku už jste byli a v Bulharsku je zase nestálé počasí? V Evropě najdete jen málo zemí, které jsou turisticky tak zajímavé a zároveň neznámé jako právě Albánie. Jedna z nejchudších zemí Evropy nabízí vše, co si od povedené dovolené můžete přát. Jen se to zatím moc neví. Což je jedině dobře. Hlavně pro vás!

    1. Neobjevený ráj

    Zapomeňte na dlouhé fronty a davy turistů u každé z památek, v obchodech i restauracích. V Albánii budete (skoro) sami. 

    Jedním z velkých turistických lákadel je horská vesnička Thethi, kde lidé dodnes žijí podle vlastních pravidel, či dvě města zapsaná pro své památky na seznamu UNESCO: Gjirokastra a Berat. Můžete navštívit i historická města lákající na antické památky, jako je Butrint, Apollonia nebo Byllis.

    2. Dovolená za babku

    Ve srovnání se zbytkem Evropy je na Balkáně opravdu levno. Albánie je ještě levnější než její okolní sousedé, zejména pokud jde o náklady na dopravu a stravu. Zapomeňte na ceny, na které jste byli zvyklí v Chorvatsku, tady si můžete dopřát, co hrdlo ráčí, a v žádném případě vás to nezruinuje.

    Za jednoduché menu v místní restauraci zaplatíte okolo 120 Kč. Tříchodového menu vyjde maximálně na 250 Kč. Zdejší pivo stojí okolo 30 Kč, stejně stojí i káva. Krabička cigaret vyjde na 62 korun, nižší jsou také ceny v supermarketech a obchodech.

    3. Příroda je chrám

    I když je ochrana životního prostředí v Albánii spíše okrajovou záležitostí a například recyklace a svoz odpadu jsou tu v plenkách, je tato země na Balkánském poloostrově neuvěřitelným úkazem. Jejím největším lákadlem je divoká příroda v čele s úchvatnými horami, řekami a panoramaty.

    Za zmínku rozhodně stojí národní park Theth, který se nachází v údolí horského masivu s poetickým názvem Prokleté hory. Albánie se pyšní také množstvím nádherných kaňonů, ten nejkrásnější naleznete na horním toku řeky Osum, odkud se vám naskytnou nádherné výhledy na množství strmých skal a dalších přírodních krás, jako jsou vodopády či prameny řek. Nesporné kouzlo má i plavba po jezeře Komani nebo pohoří a park Tomorri. Úchvatný je i národní park Skadarské jezero.

    Albánie má rozhodně co nabídnout.

    4. Plážobraní

    Albánie má rozhodně co nabídnout. Čisté moře a krásné pláže například.

    I když má Albánie stále pověst ospalé díry na konci světa, i sem dorazil pokrok a vymoženosti v podobě pětihvězdičkových hotelů se vším komfortem. Za lenošením, dlouhými plážemi a čistým mořem vyrazte do letoviska Saranda.

    Přístavní město a pláže leží na dohled od řeckého ostrova Korfu. Pokud toužíte po odpočinku a opravdu pohodové dovolené, tady budete jako v bavlnce. Čekají vás nádherné pláže, palmová promenáda i atmosféra přístavního města. To všechno navíc tuzemské cestovky nabízejí za velmi příznivé ceny, zvláště když vyrazíte mimo hlavní sezonu, třeba v září, kdy je v Albánii stále velmi příjemně.

    5. Jídlo a pití

    V Albánii ochutnáte typickou balkánskou i středomořskou kuchyni, silně ovlivněnou tureckými, italskými i řeckými vlivy. Typickým pokrmem je šiš kebab, šťavnaté kousky masa na grilovací jehle. Dalším jídlem je ferge, pokrm z kuřecích jater či masa se zeleninou, vejci a místním sýrem gjizë. Albánským národním jídlem je tavë kosi, pečené jehněčí či skopové maso s rýží a jogurtovou omáčkou. Paidhaqe jsou grilovaná skopová žebírka, oblíbené jsou i qofte – smažené kuličky z mletého masa, byrek (burek) – pečivo z těsta plněné masem, sýrem či bramborami, sufflagë či gjiro – něco jako gyros či kebab v pita chlebu, tarator – typické balkánské jídlo, jde o salát z jogurtu, okurek, vlašských ořechů, česneku a kopru.

    Všechno maso se koření bylinkami známými i z jiných míst Středomoří: oregano, bazalka, rozmarýn či máta. V Albánii se nedoporučuje pít vodu z vodovodu, kupte si raději balenou. Pije se tu místní víno, pivo (tuzemskými značkami jsou Tirana či Korca) a také pálenka z vinných hroznů – raki, kterou místní rádi nabízejí k ochutnání.

    Z dezertů je nejznámější turecká baklava a chalva, rýžový pudink sutlijaš či petulla, což jsou kousky smaženého těsta podávané s medem či džemem.

    Ryby, plody moře a čerstvá zelenina. V Albánii rozhodně nepřiberete.

    6. Pohostinní lidé

    Albánie, to není jen krásná příroda, historické památky a tyrkysové moře. Země na Balkáně proslula také pohostinností místních obyvatel, kteří vás pozvou na kávu, rakiji nebo něco malého k snědku.

    Pokud nepůjdete neštěstí naproti svou nabubřelostí a zbytečnou okázalostí, nemusí se vám nic stát, Albánie je i přes děsivé zkazky a legendy poměrně bezpečná země, kde se nemusíte bát víc než ve Španělsku nebo v Itálii.

    Navíc pro Albánii má růst cestovního ruchu obrovský potenciál, obyvatelé mají šanci se dostat z chudoby, tak si chtějí být jisti, že je o vás dobře postaráno.

    7. Bio skanzen, který tepe životem

    Většina produktů v Albánii pochází od místních zemědělců, kteří aktuálně nemají peníze na pesticidy. A tak jsou v podstatě všechny bio. Místní rajčata a okurky si zamilujete a po návratu do Česka na ně budete ještě dlouho vzpomínat, stejně jako na čerstvé mořské i sladkovodní ryby.

    Ujít byste si neměli nechat ani hlavní město Tiranu. Hlavní rozvoj město zažilo až ve 20. století, a to díky italským architektům. Najdete tady i památky z doby komunismu, albánská metropole je de facto živým skanzenem, který si zamilujete.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:54 pondělí 18. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      140
    • Tvl
      21
    • Trapas
      17
    • Cože
      15
    • Haha
      12
    • Sladký
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...