Pátek 13. prosince 2019, svátek má Lucie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Tajemství lahůdky jménem řízek: Jak se tento vánoční pokrm dostal do Čech?

    Tento řízek vypadá lahodně. | foto: Profimedia.cz

    Štědrý den je už za dveřmi a málokdo si ho dovede představit bez smaženého řízku. Ano, někteří se před rozbalováním dárků ládují též filetem z kapra, mnoho Čechů ale dává přednost prvně zmíněné variantě. Pojďme se společně podívat trochu do historie a vypátrat, kde vlastně vznikl fenomén smažených řízečků, které tak milujeme a bez kterých si nedovedeme představit Vánoce.

    Řízek patří v Česku všeobecně mezi nejoblíbenější jídla. Na svém jídelníčku ho často má mnoho tuzemských restaurací, které ho nabízejí jako „českou klasiku“.

    Zajímavé ale je, že řízek neboli německy Schnitzel má původ v cizině. To, že si na smažené lahůdce dnes můžeme pochutnat i my Češi, je do jisté míry i zásluha slavného českého generála. 

    Tím generálem byl Josef Václav Radecký, který jako vrchní velitel císařských vojsk v Itálii potlačil povstání proti rakouské nadvládě a při závěrečných bojích v roce 1849 obsadil Benátky. 

    Právě v Benátkách se Radecký zastavil v hotelu Danieli, kde hodlal povečeřet. Zdejší číšník mu naservíroval specialitu italských kuchařů zvanou Cotoletta alla Milanese. 

    Ten už by chtěl vyndat, že?

    Ten už by chtěl vyndat, že?

    Jednalo se o osmažený plátek masa, prostě klasický řízek. Jen s tím rozdílem, že bylo použito telecí maso, které bylo ještě obalené v parmazánu a poté až v tradiční strouhance. Tato pochoutka Radeckému velice chutnala. Generál tak požádal kuchaře o recept.

    Ten poté přivezl jako vzácný dar rakouskému císaři Františku Josefu I. a císařská kuchyň dostala jasný pokyn: Uvařte nám řízek!

    Řízek je vánoční klasika.

    Řízek je vánoční klasika.

    Problém nastal v tom, že v kuchyni chyběl parmazán. Kuchař tak lahůdku osmažil bez něj. Císař byl ale naprosto nadšený a nechal si řízeček dělat častěji. Pokrm dokonce Rakušané začali vydávat za svůj a říkali mu vídeňský řízek.

    Jak se z obyčejného jídla stala vánoční klasika?

    Jak se z obyčejného jídla stala vánoční klasika?

    Řízek se stal populárním jídlem v mnoha zemích. V České republice je nejoblíbenější variantou řízek kuřecí a vepřový.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:03 22. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      20
    • Haha
      6
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    • Trapas
      5
    Premium

    Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

    Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

    Premium

    Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

    Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

    Premium

    Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

    Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

    Komentáře

    Právě čtete

        Mohlo by vás zajímat

        Vezmeme vás na titulní stranu
        Pátek 13. prosince 2019, svátek má Lucie
        • schránka
        • Přihlásit Můj účet
        EXPRES

      • Zprávy
      • Celebrity
      • Černá kronika
      • Jen pro muže
      • Virál
      • Sport
      • Video
      • Telebrity
      • Tipy na dárky
      • jít naiDNES.cz