Pondělí 25. ledna 2021, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Proč si dávat pozor na jídlo v letadle? Po tomhle zvážíte každé sousto

    Pohodlnější sedačky, více místa a hlavně množství dobrého jídla. Klidně bychom to brali zpátky a oželeli film na miniaturních obrazovkách | foto: reprofoto sobadsogood.com

    Všichni se určitě shodnou na tom, že na dlouhých letech je bezkonkurenčně nejhorší jídlo na palubě letadla. Většina z nás si asi řekne, že jednou za čas se to dá přežít, ale chyba lávky - to, co se s jídlem děje předtím, než se v kovové nádobě dostane k vám, je doslova otřesné. A vůbec bychom se nedivili, kdyby to bylo dokonce zdraví škodlivé!

    Většina pokrmů, které vám naservírují v letadle, pochází z obrovzké průmyslové vývařovny, která se mnohdy nachází poměrně daleko od letiště. V Evropě většina takových jídel pochází z Gate Gourmet ve Švýcarsku, nebo z LSG Sky Chefs v Německu. Tyto dvě firmy vaří pro více než 260 aerolinek.

    Jídlo samotné není ten největší problém. Problém je to, co se s ním děje v mezičase potom, co je vyexpedováno z vývařovny, než ho letušky naservírují cestujícím. Potíže mnohdy přináší už jen množství věcí, které je potřeba naložit do letadla, než vzlétne. V takovém tempu není příliš prostoru dbát na hygienická opatření.

    Ačkoli se potraviny tváří jako čerstvé, kvůli času se připravují dlouho dopředu. Uvařené tak jsou v průměru 12 - 72 hodin předtím, než se podávají cestujícím. Po uvaření se zabalí do plastovýc boxů s fólií, schladí se na 5 stupňů celsia a poté se na palubě ohřívají v mikrovlnce, když jsou zrovna potřeba.

    Pokud jste doufali, že si pomůžete, pokud budete cestovat první třídou, jste na omylu. Vaše jídlo pochází přesně z té samé vývařovny. Jediný rozdíl je v tom, že dostanete kovový příbor namísto plastového. A když budete mít štěstí, ozdobí vaši porci listem salátu navíc.

    Existuje vůbec nějaké dopoporučení, jak se v letadle najíst a neumřít zhnusením? Pokud už opravdu není zbytí a vy chtě nechtě musíte jíst na palubě, vyberte si jídlo, které obsahuje nejvíce omáčky, pokrm pak nebude vysušený. Také ingredience jako houby, rajčata a parmezán umožňují zlepšit chuť bez přidání příliš velkého množství soli. Vyhněte se však těstovinám a rýži, po ohřátí většinou nechutnají příliš dobře! A malá rada na závěr - přibalte si do příručního zavazadla manší sadu koření pro případ nouze nejvyšší!

    Fotogalerie

    O čem sní tvůj e-mail?

    Šéfredaktor pro tebe každý čtvrtek vybere ty největší pecky a kauzy, které ti nesmí uniknout

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:00 neděle 20. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      54
    • Tvl
      19
    • Sladký
      18
    • Haha
      16
    • Super
      15
    • Cože
      15

    Poslali jste životopis a marně čekáte na reakci. Proč jiným odpovědí, ale vám ne

    Premium Jak žádají o práci bílé límečky a jak ty modré? Na koho nasazují personalisté robota? A proč se zájemcům o práci z...

    Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

    Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

    Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

    Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

    Komentáře

    Právě čtete

        Mohlo by vás zajímat

        Vezmeme vás na titulní stranu
        Pondělí 25. ledna 2021, svátek má Miloš
        • schránka
        • Přihlásit Můj účet
        EXPRES

      • Zprávy
      • Celebrity
      • Jen pro muže
      • Sport
      • Video
      • Speed
      • jít naiDNES.cz