Pátek 14. května 2021, svátek má Bonifác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Proč si dávat pozor na jídlo v letadle? Po tomhle zvážíte každé sousto

    Pohodlnější sedačky, více místa a hlavně množství dobrého jídla. Klidně bychom to brali zpátky a oželeli film na miniaturních obrazovkách | foto: reprofoto sobadsogood.com

    Všichni se určitě shodnou na tom, že na dlouhých letech je bezkonkurenčně nejhorší jídlo na palubě letadla. Většina z nás si asi řekne, že jednou za čas se to dá přežít, ale chyba lávky - to, co se s jídlem děje předtím, než se v kovové nádobě dostane k vám, je doslova otřesné. A vůbec bychom se nedivili, kdyby to bylo dokonce zdraví škodlivé!

    Většina pokrmů, které vám naservírují v letadle, pochází z obrovzké průmyslové vývařovny, která se mnohdy nachází poměrně daleko od letiště. V Evropě většina takových jídel pochází z Gate Gourmet ve Švýcarsku, nebo z LSG Sky Chefs v Německu. Tyto dvě firmy vaří pro více než 260 aerolinek.

    Jídlo samotné není ten největší problém. Problém je to, co se s ním děje v mezičase potom, co je vyexpedováno z vývařovny, než ho letušky naservírují cestujícím. Potíže mnohdy přináší už jen množství věcí, které je potřeba naložit do letadla, než vzlétne. V takovém tempu není příliš prostoru dbát na hygienická opatření.

    Ačkoli se potraviny tváří jako čerstvé, kvůli času se připravují dlouho dopředu. Uvařené tak jsou v průměru 12 - 72 hodin předtím, než se podávají cestujícím. Po uvaření se zabalí do plastovýc boxů s fólií, schladí se na 5 stupňů celsia a poté se na palubě ohřívají v mikrovlnce, když jsou zrovna potřeba.

    Pokud jste doufali, že si pomůžete, pokud budete cestovat první třídou, jste na omylu. Vaše jídlo pochází přesně z té samé vývařovny. Jediný rozdíl je v tom, že dostanete kovový příbor namísto plastového. A když budete mít štěstí, ozdobí vaši porci listem salátu navíc.

    Existuje vůbec nějaké dopoporučení, jak se v letadle najíst a neumřít zhnusením? Pokud už opravdu není zbytí a vy chtě nechtě musíte jíst na palubě, vyberte si jídlo, které obsahuje nejvíce omáčky, pokrm pak nebude vysušený. Také ingredience jako houby, rajčata a parmezán umožňují zlepšit chuť bez přidání příliš velkého množství soli. Vyhněte se však těstovinám a rýži, po ohřátí většinou nechutnají příliš dobře! A malá rada na závěr - přibalte si do příručního zavazadla manší sadu koření pro případ nouze nejvyšší!

    Fotogalerie

    O čem sní tvůj e-mail?

    Šéfredaktor pro tebe každý čtvrtek vybere ty největší pecky a kauzy, které ti nesmí uniknout

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:00 neděle 20. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      54
    • Tvl
      19
    • Sladký
      18
    • Haha
      16
    • Super
      15
    • Cože
      15

    Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

    Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

    Revmatoidní artritida může zkrátit život až o 15 let, varuje imunoložka

    Premium Morové rány, pandemie tuberkulózy či cholery jako příčiny smrti medicína už takřka pohřbila. Nebezpečí ale číhá i u...

    Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

    Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

    Komentáře

    Právě čtete

        Mohlo by vás zajímat

        Vezmeme vás na titulní stranu
        Pátek 14. května 2021, svátek má Bonifác
        • schránka
        • Přihlásit Můj účet
        EXPRES

      • Zprávy
      • Celebrity
      • Jen pro muže
      • Sport
      • Video
      • Speed
      • jít naiDNES.cz